Toracalgia e o durere toracică de diverse etiologii. Coloana vertebrală toracică include 12 vertebre, de care sunt atașate coastele – aceasta îi oferă omului o stabilitate verticală dar și o flexibilitate redusă.
10% din întreaga populație a globului, cel puțin o dată în viață, au simțit durere în regiunea toracică, în timp ce în regiunea cervicală aproximativ 50% dintre oameni, iar în regiunea lombară – aproximativ 90%.
Tipurile de durere
Cel mai adesea, pacienții sunt îngrijorați de aceste tipuri de dureri la nivelul coloanei toracice:
- Durerea mecanică este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în zona toracică și indică diverse leziuni:
• întinderea sau ruperea aparatului ligamentar sau muscular;
• spondilartroza – o leziune a articulației intervertebrale, care ține vertebrele în poziția dorită;
• boli ale discurilor intervertebrale, care servesc ca amortizoare și împiedică frecarea vertebrelor între ele (proeminențe, hernii ale discurilor intervertebrale).
Senzațiile dureroase mecanice sunt consecinţă a unui efort fizic, ridicarea unor greutăţi excesive, scoliozei, mișcări bruşte de răsucire. Grupul de risc include persoane care au „munci sedentare”: șoferi de autobuz, camionieri, cei care lucrează la computer și se gărbovesc în același timp.
2. Deteriorarea componentelor coloanei vertebrale are loc odată cu vârsta, corpul uman pierde capacitatea de a restabili organele și structura lor. Un proces patologic legat de vârstă afectează adesea discurile intervertebrale: nucleul pulpos iese printr-o fisură a discului sau la locul de rupere a învelișului exterior.
Nucleul în acest caz comprimă terminațiile nervoase ale canalului spinal și provoacă o iritare de tip chimic și mecanic. Rădăcina nervului este strănsă şi persoana simte dureri acute în acele locuri prin care trece nervul afectat. Proeminența nucleului pulpos provoacă hernia intervertebrală.
O afecțiune dureroasă apare adesea pe fondalul artritei reumatoide, osteoporozei, diverselor leziuni.
Tipurile de boli
Specialiștii disting următoarele tipuri de toracalgie:
1. Toracalgia vertebrogenă este cel mai frecvent tip de boală, care se dezvoltă pe fundalul leziunilor coloanei vertebrale. Există 4 tipuri de boli de origine vertebrogenă:
• dureri care apar la nivelul coloanei cervicale a gătului, a părţii superioare a toracelui şi care radiază în membrele superioare;
• durerea care apare atunci când este afectată partea superioară a coloanei toracice şi ea în acest caz se localizează după stern, în zona scapulei, avînd caracter de lungă durată;
• atacuri de durere în scapule, care sunt de cea mai diversă natură și care îl supără pe pacient timp scurt dar şi lung; durerea radiază în direcția nervilor spațiului intercostal;
• durerea poate apărea atunci când apăsaţi pe partea din față a sternului și are un caracter lung, foarte dureros; se amplifică la mișcări bruște.
2. Durerea în timpul sarcinii apare din cauza încordării crescute pe coloana vertebrală; după naștere, durerea dispare și starea pacientei revine la normal.
3. Toracalgia psihogenă e o durere, care apare după suprasolicitare, muncă prelungită în poziție de șezut.
4. Toracalgia cronică (cel mai adesea vertebrogenă) e o consecinţă a netratării la timp a bolii şi ea devine cronică, pacientul simte în mod constant durere, în majoritatea cazurilor nu este foarte intensă.
5. Toracalgia musculo-scheletică se caracteriuează prin formarea de puncte dureroase în zona mușchilor, oaselor sau cartilajului pe fundalul leziunilor, suprasolicitării fizice, osteochondrozei și artritei reumatoide.
În funcție de locație, starea bolii este pe partea stângă și pe partea dreaptă.
Motivele
Durerea și disconfortul în piept și coaste apar adesea ca simptom al bolilor coloanei vertebrale:
• osteochondroză;
• scolioză, cifoscoză;
• leziuni ale sternului;
• patologii ale sistemului nervos;
• hernii spinale;
• efort fizic ridicat;
• imunitate redusă, herpes etc.
Senzațiile de durere se intensifică în timpul unei respirații adânci, precum și cu strănutul și tusea. De asemenea, pacientul simte un discnfort în zona toracică, mușchii din partea superioară a spatelui sunt încordaţi și provoacă dureri.
Durerea în stern la o vârstă fragedă apare în majoritatea cazurilor pe fondalul tulburărilor Scheuermann-Mau, şi provoacă agravarea cifozei și deformarea vertebrelor.
Senzațiile dureroase ale herpesului le au pacienţii cu diabet zaharat și vasculită.
Toracalgia: simptomele
Pacientul simte dureri în diferite părți ale corpului:
• stern, abdomen, stomac sau intestine;
• spate;
• în membrele superioare și inferioare.
Deseori, durerile de acest fel sunt combinate cu semne de osteocondroză (coloană vertebrală cervicală):
• dureri la gât, umăr, sub omoplat;
• cefalee;
• diferențe de tensiune arterială;
• amorțirea degetelor membrelor superioare.
Pacientul trebuie urgent să solicite ajutor medical în cazul dacă durerea este combinată cu o senzație de slăbiciune în mușchii membrelor superioare și inferioare, pierderea controlului urinării și a funcției intestinale afectate, o scădere accentuată a greutății și o sănătate slabă. În grupa de risc sunt pacienții cu artrită, HIV, neoplasme.
Diagnosticarea
Durerea toracică poate apărea la boli ale inimii și plămânilor, prin urmare, pentru a le exclude, pacientului i se prescrie ECG și fluorografie. Dacă nu se atestează aceste boli, problema trebuie cautată la nivelul coloanei vertebrale. Copiilor li se face un examen radiografic al coloanei toracice și coloanei cervicale în proiecții sagitală și frontală. Pentru adolescenți și adulți este recomandat RMN sau CT, deoarece bolile coloanei vertebrale nu pot fi diagnosticate prin alte metode.
Diagnosticarea stării de boală nu e o procedură dificilă, este mult mai dificil să se determine cauza durerii și a bolii, pe fondalul căreia s-a dezvoltat toracala.
Tratamentul
Tratamentul în unele cazuri constă exclusiv în menținerea unui stil de viață activ. Coloana vertebrală trebuie să fie permanent în mișcare, odihna mai mult de o zi poate doar intensifica durerea.
Exercițiile terapeutice speciale pentru întinderea coloanei vertebrale influenţează în mod eficient sănătatea pacientului.
Medicul prescrie medicamente în funcție de cauza bolii.
Pacientului i se prescrie fizioterapie, masaj, întinderea fără exese a coloanei vertebrale, exerciții speciale.
Profilaxia
Măsurile preventive sunt:
• exerciții de fizioterapie;
• înot pe spate;
• menținerea unui stil de viață activ;
• nutriție rațională și adecvată;
• alternarea muncii și a odihnei.