Top cele mai bune animale de companie pentru sănătatea mentală
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Top cele mai bune animale de companie pentru sănătatea mintală

Cu toții știm bine, câte lucruri splendide fac animalele de companie pentru bunăstarea stăpânilor.

De la descoperirea unor maladii camuflate, până la un puternic suport emoțional, aceste ființe își fac stăpânii mai sănătoși, fericiți și conectați emoțional cu lumea înconjurătoare.

Dr. Judith Joseph, un medic psihiatru din New-York, se împarte cu recomandările sale pentru cele mai bune animale de companie care vă pot îmbunătăți sănătatea dumneavoastră mintală.

Pentru cei suferinzi de depresie, ea recomandă un câine. Ei pot citi oamenii cu iscusință, sunt empatici și atrag stăpânii în activități dinamice cum ar fi jocurile, îmbrățișările și plimbarea.

Pentru pacienții cu autism, dr. Judith recomandă – pisicile. Ele nu sunt atât de solicitante, nu prea utilizează frecvent contactul vizual cu stăpânul și respectă limitele fizice, păstrând mereu o distanță reciprocă.

Pentru persoanele cu traume psihologice, ea recomandă – caii. Ei permit stăpânilor să-și recapete încrederea în lumea înconjurătoare, să treacă peste frici, să încurajeze senzația de siguranță care permite formarea de noi relații interumane și să faciliteze interacțiunea stăpânilor cu societatea.

Pentru persoanele anxioase, doctorul sugerează – peștii. Peștii creează o atmosferă relaxantă și armonioasă în locuință. Privirea atentă a peștilor, calmează creierul, induce o senzație de liniște și pace, precum și micșorează nivelul anxietății care în consecință îmbunătățește funcțiile fiziologice (ex. micșorează presiunea arterială).

Pentru cei ce suferă de tulburare afectivă bipolară, se recomandă de adoptat un șarpe. Șarpele prin mișcările sale ritmice, în special pe membrele stăpânului, ajută la stabilizarea stărilor de manie și depresie, micșorând fundalul emotiv.

Pentru cei de suferă de tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție se recomandă de adăpostit o șopârlă. Aceste reptile sunt extrem de independente, nu necesită multă îngrijire și nu vor suprasolicita stăpânii care au deficit de organizare și atenție.

Pentru persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive, ar fi bine de oferit un loc în casă – păsărilor. Păsările viețuiesc în zona lor, rareori zboară, contaminează prin casă și împodobesc locuința în triluri săltărețe și energice.

Și într-un final, pentru cei senili care suferă de demență, dr. Joseph, sugerează țestoasele – animale de companie populare prin anii 60. Sunt animale încete și domoale, din care motiv sunt capabile să inducă memorii, datorită cărora, acești pacienți, reușesc să simtă o ameliorare a simptomelor și să prezinte o capacitate mintală mai puțin alterată.

Autor Siluan Stegărescu
Sursă menshealth.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău