4 Vaccinuri pentru persoanele imunocompromise
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

4 vaccinuri pentru persoanele imunocompromise

Persoanele imunocompromise sunt vulnerabile pentru infecțiile virale, astfel încât vaccinarea contra infecțiilor cu virusul varicelo-zosterian, SARS-Cov-2, virusurilor gripale și împotriva pneumococului sunt cruciale.

Vaccinarea în esență, este o activitate proactivă ce trebuie încurajată și o investiție strategică pentru sănătatea dumneavoastră. Pentru oamenii imunocompromiși, însă, vaccinarea poate deveni sursă de neîncredere și poate trezi careva întrebări evidente. Poate oare organismul unui imunocompromis să reacționeze adecvat unui vaccin fără reacții adverse severe? Va fi oare capabil să lupte un organism imunocompromis chiar după administrarea unui vaccin?

În ciuda acestor impedimente, pentru un pacient imunocompromis, vaccinarea este un pas impunător în protejarea sănătății personale. Cheia succesului este o bună colaborare cu doctorul personal și cu cele mai contemporane ghiduri de vaccinare.

Există mai multe cauze de ce un om poate avea imunitatea diminuată: de la pacienții cu maladii oncologice care primesc chimioterapie, persoanele cu transplant sau cu maladii autoimune care administrează imunoterapie, până la pacienții cu maladii care drept consecință provoacă imunosupresie, cum ar fi – infecția cu virusul HIV. Deoarece cauzele imunodepresiei sunt variabile, nu există un ghid universal pentru fiecare persoană. Este necesar, după cum am menționat anterior, să contactați cu medicul personal.

Care vaccinuri sunt recomandate?

Primul vaccin împotriva virusului Varicelo-zosterian – Zostavax, a fost creat în 2006 și a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration). Este un vaccin viu atenuat, constituit din particule virale vii cu virulență scăzută. Pentru persoanele sever imunocompromise, acest vaccin este contraindicat. Au apărut ulterior și alte noi vaccinuri ce nu conțin viruși, care au devenit o sursă de alternativă sigură. Shingrix este sigur și poate fi administrat acestor pacienți conform unui studiu din 2021.

Recomandărilor CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pentru indivizii cu imunosupresie, sugerează vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, deoarece maladia COVID-19 reprezintă un pericol cert și deseori consecințele pentru o gazdă cu imunitatea diminuată sunt grave. Majoritatea vaccinurilor anti SARS-Cov-2 nu conțin particule virale și sunt sigure pentru persoanele imunocompromise.

Este crucială și administrarea unui vaccin antigripal anual. Gripa este o maladie ce se poate complica ușor și poate pune în pericol viața unui pacient. Academia Americană de Alergiei, Astmului și a Imunologiei, recomandă de administrat un vaccin tetravalent inactivat sau un vaccin recombinant în cazul în care pacienții au imunosupresie.

Vaccinurile împotriva pneumococului sunt recomandate în special, persoanelor de peste 65 de ani. Conform unui studiu din 2016, vaccinul conjugat împotriva pneumococului este cea mai bună opțiune atât pentru copii, cât și pentru adulți sănătoși sau cu imunitatea compromisă.

Autor  Siluan Stegărescu
Sursă healthguides.cnn.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău