Componența chimică a aerosolului în atenția comunității științifice din Moldova
vineri, decembrie 13, 2024
spot_img

Componența chimică a aerosolului în atenția comunității științifice din Moldova

Produsele alternative fumatului în continuare rămân un subiect de controversă și activ discutat de către comunitate medicală, autoritățile de sănătate și de reglementare.

Până în prezent, au fost realizate sute de studii pentru a analiza impactul acestora asupra organismului și potențialul de reducere a riscurilor pentru fumătorii care trec la dispozitive electronice de livrare a nicotinei. Recent subiectul a fost discutat de către comunitatea științifică din Moldova în cadrul Conferinței internaționale “Ecological and Environmental Chemistry”.

În cadrul conferinței, expertul principal al Centrului de cercetare tehnică din Finlanda, Teemu Karkela a prezentat rezultatele studiului privind compoziția chimică a aerosolului emanat de dispozitivele de încălzire a tutunului. În special, experții au examinat dacă în aerosul emis în urma încălzirii rezervelor de tutun se găsește particule solide pe bază de carbon.

Potrivit lui Teemu Karkela, particulele solide pătrund în plămâni împreună cu fumul de țigară și provocă boala pulmonara cronica obstructiva, care poate duce într-un final la insuficiență respiratorie și deces.

Echipa de cercetători din Finlanda a analizat compoziția aerosolului emis de sistemele de încălzire a tutunului prin două metode, și în special experții au studiat rolul filtrului din rezervele de tutun, întrucât exista preconcepția că particule solide pe bază de carbon sunt stopate în filtru.

Astfel, s-a colectat aerosol emis în urma încălzirii rezervelor de tutun cu filtru, după care fără filtru.

”Rezultatul ne-a arătat că, în comparație cu fumul de țigară, particule solide în aerosolul sistemelor electronice încălzire a tutunului nu se atestă, chiar și dacă acesta nu a fost trecut prin filtre. Cu alte cuvinte, dispozitivele fără fum nu produc particule solide”, a menționat cercetătorul finlandez.

Prezent la conferință, cercetătorul de la Institutul de Chimie din Moldova, Oleg Cadocinicov, a menționat că fumul de țigară conține peste 6 mii de substanțe chimice nocive rezultate din arderea tutunului, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință și ingineri să creeze o metodă alternativă de consum a nicotinei, menținând în același timp ritualul tradițional pentru fumători. Potrivit lui Cadocinicov, produsele fără fum, deși mai necesită a fi studiate, reprezintă o alternativă viabilă pentru fumătorii care nu pot renunța la acest obicei.

Conferința “Ecological and Environmental Chemistry” a avut loc în perioada 3-4 martie și a întrunit peste 250 de oameni de știință din SUA, China, Italia, Ucraina, Polonia și alte țări.

Sanatate
Sanatate

Журнал Sanatate


Контакты:
Телефон: 068 799 997; 068 199 951
Адрес: ул. В. Пыркэлаб 30/1, г. Кишинев