Oamenii de știință au investigat efectele dietei nordice asupra sănătății.
miercuri, mai 22, 2024
spot_img

Oamenii de știință au investigat efectele dietei nordice asupra sănătății

Dieta nordică este constituită din pește, fructe de mare, fructe, fructe de pădure, legume, plante rădăcinoase, cereale integrale, nuci, ulei de rapiță etc.

Această dietă este renumită deoarece posedă diverse efecte benefice asupra sănătății, inclusiv scăderea în greutate, moderarea tensiunii arteriale, micșorarea inflamației și îmbunătățirea profilului lipidic. Studiile arată că dieta micșorează riscul maladiilor cardiovasculare și a diabetului zaharat.

Într-un analiză recentă, oamenii de știință scandinavi au cercetat efectele metabolice a dietei nordice asupra metabolismului glucidic, a profilului lipidic seric și a markerilor proinflamatori, utilizând date dintr-un studiu randomizat din 2013.

Cercetând acești parametri din sânge și urina participanților, ei au găsit o corelație pozitivă între dietă și nivelul markerilor biologici. S-a depistat o scădere a valorilor medii a glucozei, a lipoproteinelor cu densitate mică și foarte mică (LDL și VLDL) și a markerilor proinflamatori.

Cu alte cuvinte, subiecții care au participat în studiu și care au consumat produsele incluse în dieta nordică, au prezentat o reglare eficientă a metabolismului glucidic, un profil lipidic normal și un risc cardiometabolic redus.

Autor – Siluan Stegărescu
Sursă medicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău