Asexualii și antisexualii: care este diferența?
vineri, septembrie 13, 2024
spot_img

Asexualii și antisexualii: care este diferența?

Cu toții intuim și cunoaștem dorința oamenilor de a face sex, posibil cu excepția călugărilor budiști. Dar există și oameni care nu împărtășesc cu restul, un interes comun pentru el. De ce?

Deseori vedem imagini cu caracter sexual și erotic, în special în publicitate și filme. În cultura secolului 21, sexul a căpătat o valoare fără precedent, devenind astfel un motiv serios de aspirație a oamenilor din diverse culturi și religii. Există însă oameni care par a fi dezinteresați de sex și pe lângă acest fapt, lipsa vieții sexuale nu le înrăutățește calitatea vieții.

Ce este antisexualitatea?

În primul rând, nu trebuie de confundat acest concept cu asexualitatea. Diferența dintre aceste două noțiuni, este că antisexualii sunt capabili și experimentează atracție sexuală însă practică abstinență sexuală conștient și de bunăvoie. Ca, de exemplu, mulți oameni în anumite perioade ale vieții lor renunță la alcool, tutun, carne, divertisment sau devin subit, foarte religioși. De regulă, această perioadă nu durează mult pentru cei mai mulți adepți ai unui nou mod de viață, dar experiența pe care o dobândesc acești oameni este foarte valoroasă.

Per general, antisexualitatea este o abstinență practicată conștient și a apărut cu foarte mult timp în urmă. Dar dacă mai devreme celibatul voluntar a fost asociat exclusiv cu religia, abstinența secolului 21, este de natură complet seculară și este exclusiv o expresie a voinței umane. Antisexualii și-au pus obiective foarte specifice – să reformeze societatea și să schimbe paradigma care a condus timp de 150 de ani la atitudinea față de sex pe care o avem astăzi.

Uimitor și de remarcat este faptul că tot mai mulți tineri refuză sexul în mod conștient. Activiștii mișcării susțin că sexualitatea este un instinct primitiv care aproape întotdeauna prevalează asupra spiritualității și interferează deseori negativ cu dezvoltarea umană. În plus, persoanele non-sexuale sunt în mod constant discriminate. Ca un alt argument împotriva sexualității, antisexualii reamintesc existenței comportamentului ostil față de femei și față de grupuri cu preferințe sexuale netradiționale, prezent încă, în societate.

Dacă e să studiem problema mai profund, devine clar că antisexualitatea este o reacție conștientă și serioasă a societății la problemele care s-au maturizat de-a lungul secolului XX. Printre acestea se numără, opresiunea femeilor, violența domestică, persecuția persoanelor cu o orientare netradițională și chiar probleme de ordin rasial. Cel mai important lucru de știut despre antisexualitate – acest fenomen este unul absolut normal. Omenirea practică abstinența de mii de ani, fără ca noi să fim dispăruți, ci dimpotrivă, populația umană a și crescut până la un record de 7,7 miliarde de oameni.

Ce este asexualitatea?

Asexualitatea reprezintă incapacitatea unei persoane să experimenteze vreo atracție sau interes sexual. Acest lucru nu trebuie să fie confundat cu abstinența sexuală. Asexualitatea este o lipsă a orientării sexuale. Contrar multor afirmații, aceasta nu este o tulburare sexuală. Similar, asexualitatea este adesea comparată cu homosexualitatea în ceea ce privește prevalența acestora.

Din fericire, oamenii au început să vorbească despre asexualitate abia spre sfârșitul secolului XX. În jurul anilor 2000, au fost efectuate sondaje anonime într-un număr de țări, ale căror rezultate au arătat că 0,5 – 3% dintre respondenți fie nu experimentează deloc vreo atracție sexuală, fie o experimentează în cazuri rare sau în anumite circumstanțe.

O nuanță importantă: asexualii nu au disfuncții sexuale și practică actul sexual cu scopul de a concepe. Oamenii de știință au confirmat, de asemenea, că asexualitatea este un fenomen ce poate apărea și la animale. Deci, a nu vrea sex, este o parte a normei. Singurul impediment pentru asexuali, este puternica presiune din partea societății, care pur și simplu nu poate și nu se străduie să înțeleagă oamenii diferiți.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău