Cine nu ar trebui să-și facă tatuaje?
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Cine nu ar trebui să-și facă tatuaje?

Practicarea tatuajelor are loc încă din vremurile antice, cele mai vechi dintre ele fiind atestate la Ötzi, omul ghețurilor, care se presupune că a trăit între 3370 și 3100 î. Hr, însă, evidența practicării tatuajelor datează mai târziu, încă din mileniul al 4-lea, înaintea î. Hr.

La prima vedere, s-ar părea că tatuajele reprezintă o practică sigură (după introducerea acelor și ustensilelor de unică folosință care au minimalizat riscul de infectări cu virusurile hepatitice B, C și D sau a virusului HIV), riscul de complicații, despre care puțini cunosc, încă rămâne a fi, sporit. Așadar, am cules câteva contraindicații pentru a nu vă tatua, mai ales atunci când aveți careva maladii ce pot fi exacerbate de această practică.

  • Regula principală atunci când mergeți la maestru: nu efectuați procedura în perioada de exacerbare sau progresie a oricăror boli, în special a bolilor dermato-venerologice. Dacă suferiți de o boală dermatologică, nu vă tatuați pe focarele de piele alterată, și nici într-un caz nu mergeți la salon dacă suferiți de o maladie venerologică infecțioasă!
  • Este strict interzisă tatuarea zonei cicatricilor după excizia melanomului sau tratamentului chirurgical al tumorilor cu risc crescut de recidivă locală, iar cei care primesc tratament imunosupresiv sau au imunitatea diminuată din varia motive, sunt la fel, supuși unui risc, de a dezvolta o complicație după procedură.
  • Cei ce suferă de psoriazis (apariția leziunilor noi și progresia bolii fiind condiționată de traumatismele pielii), sunt rugați insistent să nu-și facă tatuaje. Dacă un bolnav de psoriazis și-au făcut tatuaj iar în locul acestuia a apărut o leziune, tratamentul acesteia rămâne a fi cel din maladia convențională.
  • Uneori, tatuajul este folosit pentru a masca careva probleme estetice (cum ar fi vitiligo sau cicatrici). În acest caz, culoarea pigmentului care va fi utilizat, va putea fi diferită de culoarea așteptată sau de culoarea pigmentului pe o zonă de piele intactă. Cei care au cicatrici cheloide existente, riscul formării aceleiași cicatrici în zona tatuajului rămâne a fi, însă, acest lucru este rar.
  • Dificultăți pot apărea și cu unele maladii cronice sistemice. Dacă aveți probleme cardiace congenitale, diabet, tulburări de sângerare sau imunitate redusă, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre alegerea zonei, momentul efectuării tatuajului, corectarea terapiei bolii și îngrijirea pielii după procedură.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămentoday.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău