Adnexita

Adnexita (salpingooforita) este inflamaţia uterului (ovarelor si trompelor uterine), care e provocată de diverse bacterii. Ca urmare a acestei boli, este posibilă dezvoltarea aderențelor în tuburile uterine, care amenință cu sarcină ectopică și chiar infertilitate.
Infecția intră în uter prin diferite moduri: în majoritatea cazurilor – din vagin, dar bacteriile pot intra şi prin căile limfatice, sânge.

Boala în stadiul inițial se desfășoară aproape asimptomatic. Semnele ei apar atunci, când devine severă și atunci când este diagnosticată femeia deja e sterilă.

Cauzele bolii

Cauzele adnexitei în majoritatea lor sunt consecinţe ale avortului, nașterelor, spiralelor intrauterine. Anume în această situaţie crește probabilitatea de infecție.

Simptomele

Boala poate fi exprimată în formă acută sau cronică.

Simptomele formei acute:

  • durere intensă în abdomenul inferior;
  • declinul forțelor;
  • creșterea temperaturii.

În cazuri grave, puroiul se adună în tuburi și în anexe. Ca rezultat al bolii apar aderenţe între organele de reproducere și organele pelvine, boala devine cronică.

Forma cronică are simptome ușoare:

  • dureri în abdomenul inferior, în partea inferioară a spatelui,
  • eliminări abundente din vagin,
  • ciclul menstrual este dereglat, libido redus.

Suprasolicitarea nervoasă sau fizică poate provoca o exacerbare a formei cornice.

Diagnosticarea

Precizarea bolii nu e o sarcină ușoară, deoarece durerea abdominală acută apare în multe organe pelvine, iar simptomele formei cronice sunt slab exprimate. Diagnosticul include analiza de laborator a secreției vaginale, a sângelui și a urinei.
Cu succes sunt utilizate ultrasunetele și laparoscopia, care permite să se identifice toate semnele procesului inflamator: o mucoasă inflamată, puroi ș.a.

Tratamentul adnexitelor

Forma acută a bolii necesită spitalizare, ce ajută la prevenirea dezvoltării complicațiilor grave. Se respectă regimul de pat, sunt prescrise analgezicele și antibioticele. În cazul complicațiilor purulente, e efectuată intervenția chirurgicală. Este indicat tratamentul fizioterapeutic: nămol, parafină, magnetoterapia etc.