Voma în timpul sarcinii

Voma la femeile însărcinate în primul semestru este o stare bolnăvicioasă care este diagnodticată la majoritatea femeilor aflate în starea respectivă. Voma apare la jumătate din femeile care sunt însărcinate (din 100 de % la 50 de %). Această stare trece de sinestătător, numai a cincea parte din femei are nevoie de un tratament.

Cauzele vomei la gravide

Cauzele vomei la gravide pînă la ziua de azi nu sunt clare. Această stare apare la a cincea-a şasea săptămînă de sarcină şi jumătate din femeile care trec prin această stare nu necesită tratament, ea trece de la sine.

Gradele de severitate a vomei frecvente la gravide

Specialiştii divizează gradele de severitate în trei categorii:

  • Uşoară-voma apare pînă la cinci ori pe zi, după masă, în majoritatea cazurilor dimineaţa;
  • Medie-gravida trece prin această stare pînă la zece ori pe zi, ea practic nu poate să se alimenteze deoarece după fiecare masă îi vine voma, începe să piardă din greutate, slăbeşte brusc, în cazul în care se pierd brusc 3 kg. are loc deshidratarea organismului;
  • Gravă-viitoarea mămică vomează circa 25 de ori pe zi, această stare este diagnosticată circa la 2% din femeile gravide; organismul se deshidratează înratît încît se necestă o spitalizare unde i se vor introduce intravenos vitamine, glucoză, aminoacizi şi săruri.

Diagnosticarea stării bolnăvicioase

De diagnosticat maladia în cauză nu este deloc complicat. În baza analizelor de sînge şi a urinei se stabileşte gradul de deshidratare a organismului. E important de diferenţiat starea bolnăvicioasă de o banală intoxicaţie sau de alte maladii:

  • Voma şi diareea la gravidă;
  • Voma, diareea şi febra la gravidă;
  • Voma la gravidă însoţită de sînge.

Greţurile şi voma la gravide: tratament

Tratarea maladiei constă din:

  • Echilibrarea electrolitului de apă;
  • Utilizarea preparatelor contra vomei.

Această stare poate fi suprimată de primirea vitaminei B6 (peridoxina) în o doză de 10 mg.

Voma timpurie şi tîrzie la gravide: complicaţii

Starea bolnăvicioasă în majoritatea cazurilor nu influenţează negativ asupra dezvoltării fătului deoarece copilul va primi mai tîrziu toţi nutrienţii necesari, atunci cînd gravida nu va mai voma.

Viitoarea mămică trebuie să includă în raţia sa acele produse care nu provoacă voma. Trebuie să se alimenteze în porţii mici, să dea preferinţe mîncărurilor reci şi aceasta pentru ca mirosurile de la mîncarea fierbinte să nu constituie cauza acestei stări. Întotdeauna gravida trebuie să aibă la îndemînă ceva pentru o gustare: biscuiţi, e de dorit ca aceştia să nu fie dulci sau nişte fructe.