Boala adezivă

Este o patologie abdominală, se caracterizează prin formarea de concreșteri de țesut conjunctiv. Apare ca o reacție de protecție a organismului la aceste noduri din interiorul peritoneului.

Ele ca și cum ar proteja țesuturile sănătoase și organele de zonele deteriorate. Inițial, acest nou țesut e foarte slab, dar cu timpul se întărește, în el se acumulează ionii de calciu, și poate să se ce osifice.

Adeziunile se prind de peritoneu și de organele interne. Survine un disconfort. Organul începe rău să-și exercite funcția, apar probleme grave de sănătate. De exemplu, prezența adeziunii uterine poate duce la infertilitate (clinicienii numesc acest fenomen trâmbița de infertilitate).

Cauzele bolii

Printre principalele motive se disting:

  • intervențiile chirurgicale;
  • traumatismele abdominale;
  • bolile organelor interne;
  • infecțiile;
  • uscarea peritoneului;
  • sângerare internă;
  • prezența chiagurilorl după accidentare.

Mecanismul formării adeziunilor e simplu: prezența acestor factori provoacă umflarea țesuturilor peritoneului și acumularea pe ele a unei substanțe lipicioase – fibrina. Ea contribuie la încleierea țesuturilor în interiorul cavității abdominale.

După cum știm, organele interne sunt unite între ele prin țesuturi netede și subțiri de peritoneu. Cu timpul țesutul dat se transformă în conjunctiv. Procesul de înlocuire durează aproximativ 21 de zile. În acestă perioadă se formează vasele de sânge și nervii. Pentru a preveni formarea de adeziuni, e necesară o terapie corectă și adecvată chiar de la primele etape.

Simptomele

Simptomatologia depinde de localizarea problemei. Boala poate să decurgă fără semne și poate, dimpotrivă, să se declanșeze agresiv. În așa caz e nevoie de spitalizare urgentă în secția de chirurgie.

Urgențele de spitalizare cel mai adesea sunt cauzate de adeziunile intestinale. Se dezvoltă astfel de adeziuni, după eliminarea de apendicită (apendictomia), și este unul dintre principalele motive de formare a lor. Boala se caracterizează printr-o durere, pe care pacientul nu o poate localiza.

Durerii acute și intense, se mai alătură febra, greața, voma. Prin palparea abdomenului se înregistrează senzațiile de durere. Pot fi, de asemenea, abateri ale peristaltismului, ceea ce provoacă constipație sau diaree, care în combinație cu voma poate duce la deshidratare, scăderea tensiunii arteriale, simptome de slăbiciune generală.

Adeziunile bazinului au aceleași simptome: constipație, diaree, dureri. Singura deosebire constă în faptul, că această simptomatologie are un caracter periodic. Clinica exprimată slab, durerea nu este atât de intensă și acută, tulburările intestinale, de asemenea, neglijabile – acest lucru ne face să credem, că boala are un caracter cronic și se manifestă, când adeziunile se produc în bazin. De o astfel de patologie se ocupă ginecologii și obstetricienii.

Diagnosticul

Suspiciunea boii poate apărea în timpul examinării pacientului și în cazul, în care are loc o caracteristică vădită a simptomatologiei. De asemenea, importantă este anamneza pacientului, modul de viață, cât și antecedentele familiale. Suplimentar se efectuează laparoscopia și radiografia organelor abdominale.

Cea mai indicată cercetare este laparoscopia – lipirele sunt vizibile pe monitorul calculatorului ce permite să se depisteze prezența acestora, precum și să fie înlăturate.

Radiografia se efectuează pentru a determina focarele inflamațiilor, precum și pentru a identifica obstrucția intestinală și prezența de gaze.

Tratamentul

Pe primul loc este tratamentul conservator prin aplicarea procedurilor termice: noroi, parafine, analgezice și substanțe absorbabile, împreună cu electroforeza.

Se indică terapia simptomatică: la vomitări – antiemetice, la obstrucție – o clismă de curățare, la crampe de stomac – primirea
antispasmodicelor. Până la vindecarea deplină, sunt excluse toate tipurile de efort fizic. Se indică un regim alimentar special, care previne formarea de constipație.

Intervenția chirurgicală se efectuează în cazul, când există o amenințare la viața pacientului. Si pregătirea pentru această operație, nu mai puțin gravă, presupune o îngrijire preoperatorie. În caz de deshidratare și de imposibilitate în mod normal să se opereze, pacienților prin perfuzii intravenoase li se injectează soluție de Clorură de Sodiu, Hidrocarbonat de Sodiu, Ringer – Locke, Reosorbiolact, Reopoligluukin. Acest lucru oferă posibilitatea de a compensa echilibrul de apă – sare după vomă și diaree.

Atunci când chirurgul depistează această maladie, decide ce să facă – să efectueze separarea, deplasarea sau îndepărtarea defectului. Totul depinde de situație. Dacă aveți o necroză a intestinului, chirurgul îndeparteaza zona afectată, iar pentru eliminarea de fecale – se direcționează intestinul spre exterior. O asemenea tactică se alege și pentru a preveni recidiva bolii.

Metoda de incizii mari, oprirea totală a hemoragiei, prevenirea pătrunderii în rană a unor obiecte străine, capsarea se face cu fire polimerice – toate acestea previn apariția factorilor, care pot duce la această maladie.