Hepatita pe fon de alcool

Hepatita pe fon de alcool este o maladie a ficatului care este provocată de consumul excesiv de alcool. Aceasta este una din cazele esenţiale care duce la ciroza ficatului.

Atunci cînd se întrebuinţează băuturile alcoolice, în ficat se formează acetaldehida care afectează celulele ficatului care, la rîndul său, este unul din organele vitale ale organismului uman.

Alcoolul şi produsele sale de defalcare sunt cauza reacţiilor chimice care nefast influenţează asupra celulelor ficatuli.

De regulă această stare bolnăvicioasă este cronică şi apare pe fonul consumului excesiv de alcool. Gravitatea maladiei depinde de:

  • Calitatea alcoolului;
  • Doză;
  • Frecvenţa de consumare.

Cercetările au arătat că starea bolnăvicioasă este generată de întrebuinţarea a 50-80 de ml. de alcool pe zi de un bărbat sănătos şi 30-40 de ml. de o femeie, iar pentru adolescenţi doza o constitue 20 de ml. de alcool adică 0,5 litri de bere în fiecare zi.

Forme ale stării bolnăvicioase

Specialiştii remarcă 2 forme ale acestei maladii:

  • Progresivă-are un grad de îmbolnăvire simplu,mediu şi grav; organul este afectat de focare mici şi progresia bolii duce la ciroză; 20 de % din persoanele bolnave de toate gradele de îmbolnăvire au trecut mai întîi prin această stare bolnăvicioasă; dacă se va înceta la timp să nu să se mai consume alcool de loc şi să se ia un tratament adecvat atunci vom putea obţine stabilizarea inflamaţiei, totuşi modificările reziduale vor rămîne pentru tot restul vieţii;
  • Forma persistentă-se caracterizează prin stabilitate, interdicţia consumului de alcool poate duce la reversibilitatea proceselor inflamatorii.

Simptomele stării bolnăvicioase

Simptomele maladiei în cauză practic nu se manifestă, am putea menţiona doar unele: pacientul simte greutate sub coasta dreaptă, greţuri, apare rîgîitul, stomacul întotdeauna este inflamat şi apare senzaţia de preaplin.

Forma progresivă a stării bolnăvicioase se manifestă prin diaree şi vomă. Forma medie şi gravă se caracterizează prin febră, stratul cutanat este de culoarea galbenă, adeseori apar sîngerări şi dureri în partea dreaptă. Cazurile grave duc la insuficienţa hepatică şi la un rezultat fatal. Analizele arată un nivel ridicat de bilirubină şi imunoglobulina A.

Forma Acută a stării bolnăvicioase

Maladia progresează foarte repede, ficatul se inflamează şi se distruge.

Această formă este de 4 tipuri:

  • Gălbui care se caracterizează prin slăbiciuni foarte puternice, anorexie, icter, vomă şi greţuri; se observă mărirea şi etanşarea ficatului;
  • Latent, e necesar de a face biopsia pentru a stabili diagnoza în cauză;
  • Galopant care se caracterizează prin hemoragie, slăbiciune, insuficienţă renală şi encefalopatie;
  • Colestazic-masele fecale sunt incolore, urina are o culoare întunecată, apar mîncărimile, stratul cutanat şi sclerele ochilor sunt de culoare gălbuie.

În cazul în care alcoolul se consumă excesiv şi un timp îndelungat apare forma acută a maladiei în cauză. Această formă apare la 70 de % de consumatori înrăiţi. La 4 % din aceştia starea bolnăvicioasă trece în ciroză. Tabloul clinic şi prognoza depind de gravitatea de afectare a ficatului.

Semnele formei acute încep să se manifeste pe fonul beţiilor infinite la pacienţii care suferă de ciroză.

Forma cronică a bolii

De regulă această maladie nu prezintă nici o simptomă, totuşi există o caracteristică dominantă a acestei forme este ridicat nivelul de taransaminază unde ACT este predominant faţă de ALT. În unele cazuri se observă ridicarea neesenţială a nivelului de colestază. Simptomele apariţiei hipertensiunii arteriale portale nu se manifestă de loc. Diagnostica se efectuiază prin metoda morfologică-specialistul depistează schimbările histologice şi procesul inflamator. Simptomele transformării cirotice nu se manifestă de loc.

Diagnosticarea stării bolnăvicioase

Această maladie poate fi depistată doar în condiţii de laborator.

Maladia în cauză nu se depistează atît de uşor deoarece pacientul poate ascunde anumite informaţii, avînd în vedere motivele bineînţelese. Dacă persoana consumă alcool în cantităţi excesive atunci cauza bolii devine evidentă.

Specialistul diagnostifică dependenţa de alcool. Persoana este considerată dependentă în cazul în care se depistează următoarele criterii:

  • Consumul permanent de băuturi alcoolice;
  • Consumul în cantităţi enorme.

Tratament

Tratarea maladiei în cauză presupune un tratament complex care include:

  • Dieta care constă în consumul produselor ce conţin un nivel înalt de proteine;
  • Tratamentul chirurgical şi medicamentos care include terapia hepatoprotectorică;
  • Excluderea agenţilor provocatori.

Tratamentul este eficient atunci cînd pacientul exclude total întrebuinţarea băuturilor alcoolice. Totuşi datele statistice ne indică că la aceasta recurg doar 1/3 din pacienţi. Altă treime continuă să consume, dar în doze mai mici, iar alţii în genere ignoră cerinţele medicului. Persoanele care ignoră cerinţele medicului sunt dependente de alcool şi de aceea hepatologul insistă ca aceştia să facă o vizită medicului narcolog.

În cazul în care pacientul nu refuză pe deplin de alcool atunci ne putem aştepta la o prognoză nefavorabilă.