Radiculita este o afecțiune dureroasă a sistemului nervos periferic și apare ca urmare a compresiei rădăcinilor măduvei spinării sau a trunchiurilor nervoase. Boala se poate dezvolta la orice nivel, iar experții îl mai numesc „Sindromul radicular”. Boala se manifestă prin dureri severe și ascuțite la nivelul gâtului, picioarelor și brațelor, sternului, spatelui inferior, bustului și, uneori, abdomenului.
Experții disting tipurile de boală la locul de localizare:
• radiculită cervicală;
• gât și umăr;
• radiculită toracică;
• radiculită lombară;
• radiculita sacrală;
Boala poate apărea în formă acută și cronică.
Simptomele
Semnele stării de boală depind de regiunea coloanei vertebrale, unde este afectat nervul.
Dacă boala este localizată în regiunea cervicală, persoana simte dureri de cap, dureri la nivelul gâtului, cefei. Durerile se intensifică la mișcare, tuse: atunci când întoarcem capul apare o durere ascuțită. Dacă durerea a apărut pe baza osteohondrozei, spondilozei, pacientul are amețeli, sunt posibile dificultăți auditive și coordonarea mișcărilor, apar simptomele aprovizionării insuficiente cu sânge a creierului.
Atunci când radiculita s-a localizat în regiunea gâtului, pacientul simte o durere puternică prin împușcături în umeri, brațe, gât. Durerile sunt agravate de mișcarea membrelor superioare, prin înclinarea și rotirea capului, prin tuse.
Odată cu înfrângerea toracică, pacientul simte durere în coaste, durerea crește odată cu inspirația.
Condiția dureroasă se manifestă cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. Boala se dezvoltă pe fundalul proceselor degenerative: osteohondroză (radiculită, osteohondroză), hernia discurilor intervertebrale. Boala apare într-o formă cronică, uneori înrăutățită. Durerile sunt de intensitate și caracter variat, se manifestă în spatele inferior, se agravează la îndoire, mersul pe jos.
Localizarea și intensitatea senzațiilor dureroase depind de nivelul la care a fost strânsă rădăcina sau trunchiul nervos, precum și de tipul de țesut, care a stors nervul.
Durerea cea mai mare apare atunci, când nervii sunt comprimați cu țesut osos (chisturi, discuri, hernie intervertebrală). La comprimarea cu țesut moale durerea nu este la fel de intensă.
Tratamentul
Tratamentul medicamentos începe cu utilizarea analgezicelor și a medicamentelor antiinflamatorii. La moment, Movalis, Ketoprofen, Diclofenac, Nimesulide sunt cele mai eficiente. După eliminarea sindromului de durere, sunt indicate fizioterapia, masajul și terapia manuală. La radiculita lombară se utilizează steroizi – înlocuitori ai cortizolului. Aceste medicamente ușurează durerea, inflamația și umflarea (hidrocortizon, prednisolon, dexametazonă, diprospan, kenalog etc.). Aceste medicamente sunt utilizate după cum este prescris de un medic, deoarece sunt posibile efecte secundare – cum ar fi osteoporoza, creșterea în greutate, tulburări gastro-intestinale, edem.
Uneori pacientului îi sunt prescrise antidepresive, care îl ajută să se relaxeze și să se calmeze.
Unguentul contra radiculită este inclus în tratamentul complex, el reduce durerea, are un efect anestezic local, încălzește și ameliorează inflamația. Experții recomandă următoarele unguente: Ketonal, Finalgon, Viprosal, Voltaren-gel.
Un efect bun poate fi realizat cu ajutorul acupuncturii, exercițiilor de fizioterapie.