Anomaliile de poziție renală (distopie) apar în uter. În dezvoltarea intrauterină a rinichiului este pus în pelvis și în procesul de dezvoltare a fătului se deplasează până la poziția sa normală. Cu toate acestea, sub influența diferitlor factori, mișcarea normală a rinichilor se poate opri în orice moment. Anomaliile de poziție renală sunt destul de comune și nu se poate manifesta clinic. Anomalia este descoperită întâmplător în timpul cercetării din alte motive.
Tipuri de anomalii
Specialiștii identifică următoarele malformații ale rinichilor:
1.Absența unui rinichi (agenezia) este diagnosticată la un nou-născut dintr-o mie. Într-o stare morbidă, cu excepția rinichiului, copilul nu a dezvoltat un picior cu un ureter. Patologia pe ambele părți (arena) este incompatibilă cu viața și se observă aproximativ de 5 ori mai puțin. Adesea, patologia este combinată cu anomalii în dezvoltarea organelor genitale, a rectului și a anusului și, uneori, a măduvei spinării. Absența unui rinichi, de regulă, are loc fără semne vizibile, deoarece celălalt rinichi preia complet toate funcțiile și compensează lipsa unei perechi. Dar adesea anomalia este complicată de pielonefrită. Patologia este diagnosticată prin ultrasunete, tomografie computerizată și angiografie. Tratamentul anomaliilor se efectuează dacă este necesar.
2.Cel de-al treilea rinichi suplimentar – un astfel de viciu este foarte rar, dar în literatura medicală sunt cunoscute astfel de cazuri și toți rinichii sunt izolați unul de celălalt. Patologia este detectată în studiul SUA, care se realizează din cauza dezvoltării diferitor complicații (de exemplu, tumori, incontinență urinară, pielonefrită). Dacă patologia este în mod constant complicată de pielonefrită, este indicată îndepărtarea organului suplimentar.
3. Deseori la copii sunt descoperite anomalii ale localizării rinichilor. Pe calea mișcării ontogenetice de la regiunea pelviană până la regiunea lombară, rinichiul poate fi localizat oriunde și rotația nu este finală. Acest lucru sugerează necesitatea diagnosticului diferențial al distopiei (topografia organelor congenitale) din nefroptoză (mobilitatea crescută a rinichiului). Anomalia congenitală a rinichiului în funcție de locația sa este diagnosticată la un copil din 800.
Specialiștii disting următoarele tipuri de anormalităţi:
• distopia pelviană – este diagnosticată extrem de rar; organul este foarte adânc (între vezică și rect – la băieţi și între uter și rect – la fete); partea superioară a organului este acoperită cu peritoneu, partea inferioară este localizată pe diafragma pelvisului; organele dislocate se unesc uneori; pacienții cu rinichi deplasați simt dureri în abdomenul inferior, patologia este complicată de hidronefroză; în cazul comprimării de către organul distopic a vaselor și terminațiilor nervoase ale picioarelor, se adaugă perturbații vasomotorii; examenul rectal relevă un organ deplasat în zona pelviană; Diagnosticul anomaliilor renale se efectuează, utilizând ultrasunetele, urografia excretoare; tratamentul este îndreptat spre prevenirea pielonefritei și restabilirea dinamicii urinare normale; localizarea rinichiului deplasat nu permite o intervenție chirurgicală reconstructivă pe acesta, deci este extrem de rară;
• ileacul patologic – organul este situat sub creasta ileului; forma rinichiului este aplatizată, nu există fibră parametrică; arterele renale sunt multe; persoana simte dureri constante, deoarece organul deplasat presează în mod constant pe plexurile nervoase, urodinamica este deranjată; durerea poate fi declanșată de o încălcare reflexă a motilității tractului gastro-intestinal, adesea asociate cu greața, eructarea etc. semne; Defectul este adesea complicat de inflamația cronică a rinichilor și hidronefroza (secundară); diagnosticul este efectuat de un specialist pe baza testelor de laborator ale sângelui și urinei, ultrasunete; Intervenția chirurgicală este indicată în caz de o deplasare puternică de hidronefroză;
• deplasarea lombară este caracterizată printr-o localizare scăzută a rinichiului în regiunea lombară; arterele sunt situate mult mai joas, la nivelul 1-2 al vertebrelor lombare; rinichiul este situat în jurul axei longitudinale, pelvisul iese ușor în față; dacă viciul este complicat, este indicată intervenția chirurgicală;
• deplasarea rinichilor în cavitatea toracică, deasupra diafragmei; ca regulă, această poziție a corpului nu se manifestă prin durere, este detectată accidental în timpul unui studiu cu raze X cu altă ocazie. Stare dureroasă nu necesită tratament, operația se efectuează numai pe indicații;
• organele pereche transversale sunt localizate pe o parte a coloanei vertebrale, iar ureterul rinichiului inferior este direcționat transversal către cealaltă parte a coloanei vertebrale și curge în uterul obișnuit; ca regulă, această anomalie se manifestă ca o fuziune a rinichilor; dacă viciul este complicat de hidronefroză sau alte boli, este indicată intervenția chirurgicală.
4. Patologia dimensiunii organului asociat:
- aplazia – organul este absent, picioruşul lui este păstrat; patologia este detectată cu ajutorul ultrasunetelor, în majoritatea cazurilor este asimptomatică, deoarece un rinichi sănătos compensează absența celui de-al doilea și preia toate funcțiile; tratamentul, de regulă, nu este necesar;
- hipoplazie – organ subdezvoltat (rinichi în miniatură); deseori patologia nu se manifestă în nici un fel, dacă este unilateral; anomalia este diferențiată de organul secundar încrețit.
5. Anomalii ale formei rinichiului – diferite tipuri de fuziune între rinichi; distingem deformările S-, L-, I-, precum și deformările galiforme și potcoave ale rinichilor. Viciul este diagnosticat la un nou-născut din 5000 de copii. În acest caz, uretele se află în locul obișnuit, defectele se manifestă prin senzații dureroase abdominale. Patologia este adesea complicată de inflamarea rinichilor și a urolitiazei.
6. Organul spongios – este diagnosticat extrem de rar, cauza patologiei nu este complet clară, dar experții consider, că viciul este asociat cu apariția unui număr de chisturi din tuburi. Patologia se manifestă prin proteinurie, leucocitar. Dacă nu există complicații, tratamentul nu este efectuat.