Varicela

Varicela este o boală infecţioasă acută care afectează în special copiii. Boala se manifestă prin febră cu erupţii pe stratul cutanat şi mucoasă sub formă de vezicule de forme nu prea mari cu un conţinut apos.

Cauzele maladiei

Agentul provocator al maladiei date este virusul care face parte din grupa herpesului care se numeşte herpes zoster. El se înmulţeşte foarte rapid mai ales în încăperile închise şi poţi să te contagiezi foarte uşor prin aer pe cale respiratorie şi anume din această cauză ea se numeşte vărsat de vânt.

Purtătorul virusului în cauză este persoana bolnavă de maladia dată şi pentru contagiere nu e neapărat să fii în contact direct cu bolnavul, virusul este foarte mobil şi se răspândeşte foarte repede în încăperi. El se depune pe mucoasa ochilor şi de acolo nimereşte în organele respiratorii. Agentul provocator nu poate trăi mult timp în mediul ambiant şi din această cauză infectarea prin obiectele folosite în comun sau de la o persoană terţă practic e imposibilă.

Particularităţile varicelei

Virusul moare la temperatura de cincizeci de grade pe parcursul a jumătate de oră, el este foarte sensibil la razele ultraviolete, nu-i este frică de temperaturile joase şi ni îngheaţă. În componenţa virusului intră acidul dezoxiribonucleic.

E posibilă infectarea fătului în uterul femeii dacă gravida s-a infectat de varicelă.

Încă acum câţiva ani boala afecta doar copiii de la trei până la zece ani, maturii şi bebeluşii practic nu se îmbolnăveau. La etapa actuală s-au sporit cazurile când maladia în cauză afectează adolescenţii şi oamenii tineri şi în cazul dat ea decurge mult mai greu.

Varicela se răspîndeşte în deosebi în perioada toamnă-iarnă. Virusul nimereşte pe mucoasele nazale şi ale cavităţii bucale şi după aceasta este transfuzat de fluxul de sânge şi apoi se depozitează pe straturile superioare ale stratului cutanat. Persoanele care au o imunitate scăzută pot suferi de tulburări în funcţionarea ficatului, splinei şi a altor organe interne: acestea se acoperă cu focare mici formate din celule moarte contururile cărora sunt marcate de echimoze. Dacă persoana a suferit de maladia în cauză la el se formează o imunitate în privinţa ei şi persoana nu se mai infectează.

Simptome

Perioada latentă durează nu mai puţin de unsprezece şi nu mai mult de douăzeci şi trei de zile. Varicela începe acut: mai întâi se ridică febra, iar după aceasta pe stratul cutanat şi mucoase apar pete roşii (macule) care foarte rapid se transformă în erupţii de dimensiuni mici care peste un timp oarecare se umplu cu un lichid transparent şi formează mai apoi veziculele. Aceste vezicule cu timpul se sparg, se transformă în cruste după ce acestea se detaşează de piele şi nu lasă cicatrici pe stratul cutanat.

Stratul cutanat nu este presurat cu erupţii deodată, ci pe parcursul a câteva zile şi din această cauză pe stratul cutanat al bolnavului putem vedea atât macule cât şi vezicule şi urme lăsate de erupţii.

În unele cazuri boala începe cu ridicarea febrei până la treizeci şi şapte de grade şi cu stare de rău generală. După aceasta stratul cutanat se presoară cu erupţii stacojii sau morbilifrome.

Specialiştii au depistat următoarele forme tipice (uşoară, medie şi gravă) şi atipice ale varicelei:

  • Forma uşoară se caracterizează prin o stare satisfăcătoare a bolnavului, temperatură nu mai înaltă de 38 de°. Erupţiile apar foarte rar, pe parcursul a patru zile şi ele practic nu afectează mucoasele;
  • Forma medie este caracterizată prin o intoxicare nu prea gravă, temperatură înaltă, erupţii extensive şi mâncărimi. Erupţiile apar până la cinci zile şi odată cu uscarea acestora, scade şi febra până la normal, starea generală a persoanei infectate se normalizează;
  • Când este o formă gravă atunci erupţiile sunt foarte extensive nu numai pe stratul cutanat, dar şi pe mucoase, frbra este foarte ridicată, bolnavul manifestă lipsa poftei de mâncare, apar tulburările de somn, el simte permament mâncărimi deranjante şi este foarte neliniştit. Erupţiile apar pe parcursul a şapte-nouă zile.

Formele atipice ale vărsatului de vînt:

  • Rudimentară-cel mai des apare la bebeluşii care au o imunitate specifică sau la acei care au fost vaccinaţi cu imunoglobulină. Este o formă uşoară care decurge repede şi fără complicaţii;
  • Generală-apare la persoanele care suferă de virusul imunodeficitar şi decurge foarte grav. Veziculele sunt umplute cu un lichid sângeros, curge sânge din nas, apar scuipăturile cu sânge şi sângele în urină;
  • Purulentă-apare la bebeluşii care suferă de virusul imunodeficitului şi degurge foarte grav: în locul crustelor rămân răni adânci şi e posibilă chiar şi apariţia sepsisului. Această formă este diagnostcată foarte rar.

Mecanismul fiziopatogenic la copii

La bebeluşii de până la două luni boala apare foarte rar şi decurge în o formă uşoară sau rudimentară. La copiii care au vârsta de un anişor boala decurge foarte grav şi poate duce la următoarele complicaţii ca: pneumonia, piodermita ş.a. Copiii cuprinşi în vârsta între trei şi zece ani suferă de forma uşoară a maladiei în cauză şi practic nu lasă semne pe stratul cutanat. La adolescenţi şi tineri boala decurge foarte grav şi pe stratul cutanat din zona capului, de regulă pe frunte, rămân cicatrici destul de observabile.
Maturii suportă boala destul de greu, ea poate duce la aşa complicaţii ca: pneumonia şi encefalita. Boala este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate deoarece poate provoca o patologie antenatală. Varicela în cazul dat este atipică şi foarte periculoasă.

Posibilele complicaţii

Varicela poate duce la complicaţii în cazul în care organismul mai este infectat şi de alte boli ca: roja, sepsisul, flegmonul. În acest caz pot apărea următoarele maladii ca meningoencefalita, nefrita, miocardita focară. În practica medicinală aceasta se întâmplă foarte rar.