Sănătatea sexuală

Savanţilor nu le-a fost de loc uşor să determine termenul de „sănătate sexuală”. În 1977 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit următoarea definiţie: ”Sănătatea sexuală este un complex de aspecte somatice, emoţionale, intelectuale şi sociale de existenţă sexuală a unui om care îmbogăţesc pozitiv personalitatea unui om şi ridică nivelul de comunicabilitate şi capacitatea lui de a iubi”.

Sănătatea sexuală reproductivă este o stare prin intermediul căreia omul simte o atracţie sexuală pe care o realizează, primind din aceasta satisfacţie. Asemenea oameni sunt capabili să conceapă şi să nască copii sănătoşi .

Bzele sănătăţii sexuale constau în educaţia sexuală

Sexualitatea unui om este o determinare destul de complexă. Viaţa sexuală şi sănătatea unui individuum este irepetabilă ca şi amprentele digitale.

Dar există anumite momente care se referă absolut la toţi oamenii indiferent de apartenenţa şi orientarea sexuală şi alţi factori. Conform datelor VOZ la acestea se atribuie starea bunăstării ce ţine de sexualitatea unei individualităţi indiferent de ce gen este şi ce orientare sexuală are. O întrebare aparte care stă în vizorul specialiştilor ţine de profilactică adică tratarea patologiilor esxuale deoarece ele tot persistă în viaţa sexuală a oamenilor.

Pentru a evita bolile ce se transmit pe cale sexuală se utilizează aceleaşi metode ce ţin de controlul natalităţii şi de planificarea familiei. Aceste teme sunt destul de cicălitoare şi în mod diferit sunt percepute în diferite ţări de reprezentanţii diferitor confesiuni religioase.

Educaţia sexuală este o metodă destul de eficientă în ridicarea tuturor aspectelor ale bunăstării sexuale, dar şi această modalitate este discutată foarte aprins în diferite cercuri religioase şi politice. VOZ consideră că a cincea parte din toate întrebările ce ţin de sexualitate sunt: problemele legate de reproducere, boli şi patologii, incluzând violenţa sexuală.

Unele din cele mai acute întrebări ce ţin de sănătatea sexuală la etapa dată sunt SIDA şi HIV-ul. Aceată boală deocamdată este irecuperabilă şi este foarte periculoasă pentru populaţia globului pîmântesc deoarece se rîspândeşte cu viteza unei progresii geometrice mai ales în ţările din Africa.

Un mare pericol pentru sănătatea sexuală îl constituie virusul herpesului şi papilomei care la etapă dată nu se supun nici unui tratament. Toate celelalte boli care se transmit pe cale sexuală sunt tratate destul de eficient în cazul în care au fost depistate la timp.

Despre sănătatea sexuală au început să vorbească deschis în cercurle ştiinţifice abia la începutul secolului douăzeci. Au început să se ridice problemele ce ţin de sexualitate, sănătatea reproductivă, regularea natalităţiicare mai înainte erau considerate indecente. A avut loc o adevărată „revoluţie sexuală” deoarece savanţii au ridicat la ordinea de zi multe întrebări care mai înainte erau interzise. La etapa actuală informaţia despre sănătatea sexuală este accesibilă tuturora necătând la faptul că de a găsi o soluţie unică ce ţine de anumite aspecte nu este întotdeauna posibil.

Ritmul nebun al vieţii contemporane ne epuizează, stresurile permamente, problemele nerezolvate deprimează psihicul nostru, organismul uman adesea lucrează până la o epuizare totală. Din această cauză multe femei şi mulţi bărbaţi la o vârstă anume încep să aibă probleme de caracter intim.

Scăderea libidoului

Multe femei şi mulţi bărbaţi refuză să discute asupra temei date deoarece consideră că ea n-are nici o legătură cu ei. Însă statistica este un lucru necruţător şi cifrele ne pun în gardă: mai mult din jumătate din bărbaţi suferă de această perturbare. Supraîncordarea permamentă, lipsa de odihnă, alimentarea iraţională, stresurile sunt factorii care provoacă apariţia patologiei date. Însă nu trebuie să ne indispunem, ci trebuie să ne adresăm la un specialist. Chiar şi asemenea perturbare ca impotenţa se poate de învins în cazul în care nu se va ascunde acest fapt.

Scăderea atracţiei sexuale poate provoca diverse maladiica: perturbările neurotice, patologiile endocrine, lipsa de contacte sexuale destul de îndelungată, reacţiile adverse ale unor preparate medicinale, bolile înnăscute.

Cauzele scăderii atracţiei sexuale

Specialiştii au distins următoarele cauze ale scăderii libidoului:

  • Stresurile şi depresiile;
  • Lipsa de bună dispoziţie;
  • Supraâncordarea(mentală sau fizică);
  • Problemele în familie sau la serviciu.

Conform datelor statistice în ultimele decenii se observă o creştere a perturbărilor sexuale la reprezentanţii de genul masculin. Aceasta se întâmplă necătând la faptul că cerinţele ce ţin de creşterea unui nivel mai înalt de viaţă cresc în toată lumea, iar armonia sexuală este o parte componentă a nivelului de viaţă. Ca viaţa să fie deplină reprezentanţii genului masculin ar trebui să restabilească puterea lor bărbătească.

Sănătatea sexuală la femei

Femeile care au o vârstă de după patruzeci încep să îmbătrânească şi faţă de ele pierd interesul reprezentanţii genului masculin. La ele încep să apară o mulţime de diferite maladii ca: mastopatia, chisturile, mioma uterului, hipertensiunea, depresia, osteoporoza ş.a. Scăderea libidoului din partea bărbaţilor femeia îl sesizează subconştient, ea nu se simte dorită şi din această cauză pierde capacitatea de a se excita cu un partener dat.

În afară de aceasta calitatea orgasmului la femei cu anii decade, scăderea producerii hormonului ce ţine de tinereţea femenină şi sănătatea acesteia ca estradiolul duce la scăderea atracţiei sexuale.

Excesul de esterogen în organismul femenin duce la înmulţirea celulelor în sistemul reproductiv femenin ceea ce devine cauza apariţiei diferitor formaţiuni benigne.

Stresurie duc organismul femenin la diferite disfuncţii hormonale la fel şi activităţile fizice în exces, sexul neregulat şi necalitativ, alimentarea iraţională şi obiceiurile nocive.

Obezitatea şi libidoul

Obezitatea duce la tulburări de grade diferite a funcţionării hipotalamusului. Aceasta atrage după sine patologii ce ţin de secreţia hormonilor sexuali inclusiv şi a altora. La oamenii care au kilograme în plus apar probleme psihoemoţionale destul de serioase care atrag după sine disfuncţii în funcţionarea sexuală. Oamenii cu kilograme în plus de regulă se caracterizează prin o activitate sexuală scăzută care este legată nu de lipsa atracţiei sexuale, ci de factorii psihoemoţionali.

Datorită activităţii sexuale active se poate de debarasat de kilogramele în plus şi de tratat perturbările psihoemoţionale. Descărcarea sexuală este un efort fizic minunat care ridică dispoziţia şi normalizează fonului hormonal.

Fortificarea sănătăţii sexuale

La fortificarea sănătăţii sexuale contribuie următorii factori:

  • Un mod adecvat de viaţă-menţinerea unui regim, odihna pe deplin;
  • Alimentarea raţională-sănătatea sexuală foarte mult depinde de raţionul pe care-l consumă individul; se recomandă de adăugat în alimente afrodiziaci (substanţe care măresc potenţa); nu trebuie de supraâncărcat stomacul serile; trebuie de menţinut o greutate normală a organismului; alimentarea trebuie să fie diversă-meniul trebuie să corespundă vârstei:bărbaţilor după treizeci de ani le sunt folositoare nucile şi ficatul, cei de după patruzeci au nevoie de betacarotină, selen care are capacitatea de a proteja contra stresului, acei care au atins vârsta de după cincizeci au nevoie de calciu pentru întărirea sistemului osos, iar pentru inimă-magneziu;
  • Masajul pentru sănătatea sexuală este eficient atunci când el este efectuat de partenerul sexual; efectul degetelor asupra punctelor biologice active constă în ridicarea potenţei şi diversificarea vieţii sexuale;
  • Utilizarea darurilor curative ale naturii-există foarte multe plante care ridică potenţa masculină şi permit bărbaţilor să rămână doriţi şi iubiţi,acestea ar fi: pelinul, ţelina, leuşteanul ş.a.
  • Preparatele moderne, însă înainte de întrebuinţarea lor se necesită o consultaţie a unui medic;
  • Refuzul de la fumat şi alcool;
  • Controlul psihologic-multe disfuncţii sexual sunt legate de problemele psihologice şi pentru a trece peste acestea se recomandă următoarele: autotreningurile, autoreglarea, ele vor permite evitarea sau trecerea peste situaţiile de stres.

Sănătatea sexuală este foarte importantă atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei .
Datorită eforturilor în comun şi înţelegerii partenerii pot fi fericiţi şi să capete liniştea sufletească care depinde foarte mult de viaţa sexuală. Despre problemele existente nu este admisibil să nu discuţi. Numai la primele semne legate de înrăutăţirea sănătăţii sexuale trebuie de adresat la specialist.