Care sunt beneficiile fermentaților lactice naturale?

Noi toți destul de bine cunoaștem faptul că iaurturile sunt destul de folositoare atât pentru maturi cât și pentru copii.

Și încâ destul de bine ne este cunoscut faptul că iaurturile care se vând prin magazine pot aduce daune sănătății noastre.

Чем полезны натуральные молочные закваски?Dar dumneavoastră știți că iaurturile se pot pregăti și în condiții de casă prin intermediul unui proces special de fermentare?

Produsele lactate fermentate sunt o descoperire destul de generoasă pentru toți acei care au grijă de sănătatea lor. Datorită lor noi putem să-i bucurăm pe cei dragi în fiecare zi cu iaurturi naturale și proaspete. În afară de aceasta ele conțin bacterii vii care sunt foarte benefice pentru organism și desigur că aceasta o cunoaștem destul de bine cu toții.
Iaurtul este un dejun gustoș și ușor pentru întreaga familie. Dumneavoastră puteți improviza și adăuga în el orișicare ingrediente. Despre faptul cum se poate de preparat un iaurt de casă nouă ne-a relatat proprietarul companiei zakvaski.md, domnul Eugen Vâhori, el este unul dintre primii care le-a făcut cunoștință consumatorilor moldoveni cu fermentațiile lactice naturale.

Domnule,Vâhori povestiți-le cititorilor noștri de ce iaurtul de casă este mai bun decât cel produs în condiții industriale.

Iaurtul de casă are foarte multe priorități și ele sunt destul de importante. În primul rând dumneavoastră știți ce fel de componenți persistă în iaurtul de casă și faptul pe cât acesta este de proaspăt. În al doilea rând iaurturile care au fost supuse procesului de fermentare natural conțin bifido-lactobacterii care sunt foarte folositoare pentru tractul gastro-intestinal și imunitate.

Iaurturile produse în condiții industriale practic sunt supuse acelorași procese de fermentare: câteva grame de fermenți ajung pentru sute de litri. Însă chestia constă în aceea că iaurtul deja gata preparat e foarte dificil de transportat și pentru ca să nu apară dificultăți în transportare și plus încă ca să se mențină aspectul care s-ar putea de prezentat pentru vânzare în el se adaugă conservanți,stabilizatori,componenți chimici și coloranți. Și drept urmare în iartul procurat de la magazin practic nu rămâne nici o bacterie folositoare. În același timp fermenții naturali utilizați pentru iaurturi, chefir, brânză și smântână ne oferă posibilitatea de a menține toate beneficiile acestor produse gustoase ceea ce mai apoi indiscutabil se reflectă într-un mod foarte benefic asupra sănătății dumneavoastră.

De ce v-au atras atenția anume acești fermenți?

Fermenții (sub formă de praf) i-am descoperit destul de întâmplător în una din călătoriile în Ucraina, iar acum șapte ani eu am început să aduc fermenții respectivi mai întâi pentru mine însumi, iar apoi pentru rude,persoanele apropiate și diferite cunoștințe. Mai întâi aspectul lor îmi provoca o neîncredere oarecare și poate că din această cauză am început să studiez mai detaliat problema dată. Citind comentariile persoanelor care cu anii aveau probleme ce țin de digestie sau sufereau de disbacterioză și după ce consumau iaurtul supus procesului de fermentare naturală peste 2-3 zile se simțeau mult mai bine, am decis să deschid afacerea mea și chiar să tind la un nivel de o scară mai mare și anume să le fac cunoștință consumatorilor moldoveni cu acești fermenți.

La fiecare persoană microflora intestinului este destul de individuală care la rândul său își îndeplinește funcția sa de protecție.

Ca să mă conving definitiv de faptul că produsul dat are anumite beneficii,am decis să mă consult cu un profesor de microbiologie. El mi-a explicat că în eprubete sunt bacterii lactice de diferite tipuri. Ele sunt sub formă de praf deoarece sunt înghețate la temperatura de până la – 60° de C în o centrifugă specială unde sub vacuum este eliminată umiditatea. Acest proces este realizat în condiții sterile de laborator. Înainte de a intra în laborator, laborantul trebuie să treacă câteva nivele de protecție: el este îmbrăcat într-un «scafandru» special apoi este dezinfectat aproximativ 30 de minute și numai după aceasta lucrătorul poate nimeri în încăperea cu bacteriile.

Fermenții sub formă uscată sunt păstrați în frigider de la 6 luni până la un an. Anume în frigider bacteriile se află în o stare de anabioză(somnolență). În iaurtul deja gata preparat ele trăiesc undeva în jurul la cinci zile deoarece în el bacteriile sunt vii (trezite) și nimerind în lapte începe activitatea lor vitală și anume: digerează zahărul din lapte, produc produsul lor de activitate vitală-acidul lactic. Apoi peste 3,5 sau 7 zile în dependență de temperatură se ridică nivelul de aciditate, iar bacteriile pier. Anume din această cauză atunci când produsul este foarte acru, el nu se poate de consumat.

Faceți cunoștință! Iaurtul benefic.

Primul care ne-a povestit despre acest iaurt a fost Plinius cel Bătrân care scria următoarele în cartea sa «Istoria naturală»: «Sciții pot să îngroașe laptele, prefăcându-l într-o băutură acrișoară și destul de gustoasă». Această băutură ca să poată fi băută se dizolva cu apă, iar pentru ca să poată fi consumată era uscată, obținând o consistență asemănătoare brânzei de vaci. După una din versiuni primii care au început să prepare produsul dat au fost frachienii antici. Ei creșteau oi și au observat că laptele înăcrit se păstrează mai mult decât acel proaspăt și au început să amestece laptele proaspăt cu produsul în proces de fermentare format în urma laptelui înăcrit și astfel au obținut primul iaurt. Conform altei v ersiuni primii au fost bulgarii antici. Mai întâi ei pregăteau cumâsul-o băutură preparată din lapte de cabal. Apoi când s-au stabilit cu traiul pe peninsula Balcană și au creat Primul Regat Bulgar ei au început să crească oi și să prepare iaurt din lapte de oaie. Microflora iaurtului bulgăresc pentru prima dată a fost studiată de către studentul bulgar al Institului de Medicină, Stamen Grigorov. Acest studiu l-a făcut la catedra profesorului Massol în incinta Universității din Geneva. În 1905 el a descris aeastă microfloră ca fiind compusă dintr-o bacterie acido-lactică sub formă de bastonaș și alta sub formă de sferă.
În 1907 bacteria sub formă de bastonaș a fost denumită Lactobacillus bulgaricus – în cinstea țării unde a fost descoperită și folosită pentru prima dată, iar cea sferică a fost denumită – Streptococcus thermophilus.

Cum se poate de preparat un iaurt de casă?

Йогурт в домашних условияхA pregăti un iaurt acasă e destul de simplu. Procurați lapte care este ambalat în tetrapak cu capac apoi lăsați-l pentru un timp oarecare ca să stea la călduț pentru ca consistența să devină echivalentă cu temperatura camerei și încălziți-l până la + 40 de grade. După aceasta turnați în laptele încălzit fermenții naturali, amestecați-l și puneți-l la un loc călduț, de exemplu s-ar putea chiar și pe calorifer. Peste 8 ore produsul va fi gata pentru a fi consumat.

Adică dacă am întregi laptele cu fermenții dați seara atunci dimineața vom obține dejunul deja gata pregătit: natural, simplu, folositor și gustos. Același lucru se poate de făcut și în vasul pentru iaurt,castronul multiplu cu aburi, borcan, cratiță adică există o sumedenie de variante. Însă e important faptul că înainte de a turna laptele în cratiță sau în un alt vas trebuie să vă convingeți că el este steril. Laptele înainte de aceasta neapărat trebuie de fiert pentru ca să fie ucise absolut toate bacteriile patogene și numai după aceasta putem să-l umplem cu bacteriile benefice. Unul din cele mai importante momente din procesul dat este că laptele trebuie să aibă temperatura de 40 de grade deoarece în cazul în care temperatura va fi mai înaltă bacteriile benefice nu se vor putea înmulți, ele pur și simplu vor pieri.

Esența tehnologiei în cauză constă în faptul că laptele supus procesului de fermentare naturală trebuie timp de 8 ore să fie menținut la temperatura de 40 de°C. Dacă se vor respecta toate aceste condiții atunci totul va fi minunat.

Care sunt beneficiile pe care le-am putea atribui produsului dat pentru organismul nostru?

Haideți să clarifica de ce produsele lactate sunt benefice Stomacul fiecărei persone conține atât bacterii-enzime benefice cât și malefice. Când copilul se află în burtica mamei, intestinul lui este steril. Mai apoi în timpul nașterii prin căile de naștere microflora mamei este preluată de copil după care și alt tip de microfloră parvine la copil prin intermediul aerului, laptelui și a altor factori. În primele luni de viață intestinul unui bebeluș trebuie să conțină bifidobacterii care la rândul lor îl ajută să digere mâncarea.

Mai aproape de vârsta de un an în intestinul copilului apar așa numitele vilozități de care se alipesc nu numai bifidobacteriile,dar și multe altele. Din cauza faptului că mereu pe parcursul vieții trecem prin situații stresante, ne alimentăm incorect, întrebuințăm în alimentația noastră produse în bază de antibiotice respectiv toate acestea se rîsfrâng negativ asupra microflorei intestinului. De fapt trebuie de menționat faptul că la fiecare om ea este individuală și își are rolul său de protecție. Produsele lactate sunt benefice prin faptul că suprimă creșterea și dezvoltarea bacteriilor patogene, ajutându-i în același timp microflorei noastre să fie mai puternică și mai sănătoasă.

Se consideră că iaurtul este de un mare ajutor în procesul de slăbire. Așa oare stau lucrurile sau altfel și cum aceasta funcționează?

Iaurturile în bază de fermenți naturali au proprietatea de a potoli foamea pe o perioadă îndelungată, ele sunt foarte sățioase și în același timp au un nivel scăzut de calorii. Iar în cazul în care iaurturile vor fi preparate din lapte degresat atunci ele practic nu vor avea calorii. De ce omul adaugă în greutate în cazul în care se alimentează peste noapte?

Deoarece organismul, simțind foame, începe să facă economii adică se incorporează instinctele și corpul începe să stocheze stratul adipos și după aceasta practic orișicare aliment este înmagazinat în «depozite». Apoi organismal începe să întrebuințeze toate aceste rezerve înmagazinate atât de econom încât omul nu slăbește cu toate că nu mănâncă aproape nimic ba chiar mai că îndură foame. Iaurtul e de un mare ajutor în timpul dietei deoarece are proprietatea de a îndestula: omul se simte sătul și corpul consumă energia într-un regim obișnuit.

Bacteriile iaurtului produc o cantitate imensă de acid lactic,suprimă dezvoltarea microbilor patogeni care pot provoca diverse maladii.

Care lapte s-ar potrivi cel mai bine pentru prepararea iaurturilor de casă?

Laptele din tetrapak este foarte bun pentru că deja este pasteurizat și are un termen de păstrare destul de îndelungat. La prepararea laptelui pasteurizat, de regulă se folosește laptele de calitatea cea mai înaltă. Acest lapte este încălzit la temperature de la +120 până la +130 de grade și apoi este răcit. Drept rezultat avem faptul că în laptele dat moare toată microflora adică: substanțele nutritive rămân, dar microorganismele pier. Aceste microorganisme sunt eliminate deoarece ele sau alterează laptele sau îl încheagă.

Laptele din tetrapak este bun,însă el este fără microfloră. Din această cauză eu aș recomanda să preparați iaurturile sau din acest lapte sau din lapte de casă. Ceea ce ține de laptele din magazin, iaurturile tot pot fi preparate însă el cedează în calitățile gustative iaurtului preparat din laptele de casă. Laptele de casă trebuie de încălzit aproape până la temperatura de fierbere sau în genere se poate de fiert (atunci vom obține pasteurizarea) și apoi să-l lăsăm să se răcească până la temperatura de +40 de °C. După aceasta se adaugă fermenții și peste opt ore puteți savura din cel mai gustos iaurt!

Ce se mai poate de pregătit cu acești fermenți?

Prin intermediul acestor fermenți se poate de preparat diferite produse lactate pe care le unește un singur lucru-ele sunt foarte benefice pentru sănătate.

Iaurtul – este un produs gustos și benefic pentru consuml de zi cu zi. El conține aminoacizi, vitamune, calciu și alte substanțe benefice.
Молочные продукты из заквасокBacteria lactobacillus bulgaricus (bastonașul bulgăresc) care intră în componența iaurtului era considerată de către savantul rus I. Mecinikov un mijloc contra îmbătrânirii și a autointocsicării organismului.

Bacteriile iaurtului produc o calitate imensă de acizi lactici, suprimă dezvoltarea microbilor patogeni care pot provoca diverse maladii. Consumul de zi cu zi a iaurtului de casă întărește imunitatea și diminuiază riscul disfuncțiilor intestinale. Fermentul pe c are-l utilizăm pentru prepararea iaurtului se poate de folosit și la pregătirea oricărui alt produs lactat chiar fără închegare.

Chefirul – suprimă agenții provocatori ai infecțiilor intestinale, influențează benefic asupra schimbului de substanțe și normalizează digestia. Dieta bazată pe chefir este destul de eficientă pentru persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus și care vor să-și normalizeze nivelul de holesterină.

Vitalactul – conține aminoacizi,vitamine și microelemente de proveniență naturală. Este recomandat pentru creștere și dezvoltare în special copiilor de la un an până la trei. Restabilește organismul destul de bine după diverse maladii și stresuri. Influențează pozitiv asupra poftei de mâncare și a schimbului de substanțe,normalizează procesul de digestie, constituie drept profilactică contra maladiilor gastro-intestinale, normalizează componența microflorei.

Bifivitul – produs verificat cu anii al cărui component de bază îl constituie bifidobacteriile.A fost special preparat pentru copiii care au atins deja vârsta de 6 luni pentru prima hrănire.Are un gust destul de gingaș și nu este acru. Satisface necesitățile organismului în nutrienții necesari.Componența b acterială care a fost aleasă într-un mod intenționat contribuie la normalizarea digestiei, diminuiază riscul maladiilor intestinale și a infecțiilor,regenerează microflora intestinală și menține imunitatea.

Продукты из молочных заквасокSmântâna – produs viu care conține lactobacterii. La prepararea smântânii se folosește frișca, iar dacă în loc de frișcă veți utiliza laptele gras atunci veți obține un produs de smântână cu un nivel scăzut de calorii.

Brânza de vaci– un produs perfect atât pentru consumul de zi cu zi cât și pentru o alimentație dietetică. Brânza de vaci proapătă și naturală care a fost pregătită în condițiile de casă nu are impurități nocive și în același timp conține la rândul său proteine și minerale (în special calciu și fosfor).

Simbilactul – contribuie la restabilirea naturală a microflorei intestinului. Este recomandat de a fi consumat după administrarea unui curs de antibiotice și la fel în timpul disbacteriozei, contribuie la normalizarea digestiei, întăririi imunității, ridicării nivelului de rezistență la diferite infecții.
Apidolactul – suprimă dezvoltarea microbilor patogeni. Este recomandat persoanelor care administrează antibiotice sau preparate chimeoterapeutice. Deține o funcție complexă antiimflamatorie, activizează procesele de curățare ale organismului, neutralizează toxinele.

În atenția dumneavoastră

Produsele lactate în bază de fermenți naturali pregătite în condiții de casă sunt la toate cele 100 de % produse naturale care reunesc în ele mai multe calități ca: gustul minunat și beneficiile și particularitățile terapeutice. Savanții-gerontologiști, studiind alimentarea muntenilor-longieviți au ajuns la concluzia că cota majoră din rația oamenilor care trăiesc 100 de ani ba chiar și mai mult o constituie produsele lactate. Noi nu ar trebui să neglijăm tradiția dată numai pentru însuși faptul ca să fim sănătoși și să trăim la fel de mult ca ei.

 

Text: Olga Marcova