Oamenii de știință au identificat, ce vedem atunci când murim
joi, iulie 18, 2024
spot_img

Oamenii de știință au identificat, ce vedem atunci când murim

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au prins o rază de speranță în confirmarea miturilor despre flashback-urile unei persoane care se stinge din viață, după ce au analizat undele activității cerebrale la un pacient muribund.

După un atac de cord, un bărbat în etate a fost adus la departamentul de primiri urgente. În timp, însă, starea lui s-a agravat sever, acesta fiind conectat la un electroencefalograf, care a analizat undele cerebrale când acesta s-a stins din viață. Nu este pentru prima dată când un pacient care decedează prezintă o activitate cerebrală, însă toate observațiile anterioare se limitează doar la semnale corticale frontale. Bătrânul însă, devine primul caz atunci când înregistrările prezintă detalii, care pot vărsa lumină asupra experiențelor noastre, atunci când viața ne părăsește.

De câteva decade încoace, oamenii au raportat episoade de luciditate paradoxală și conștiință iluminată corelată cu percepția morții. Acest fenomen este curios și intrigant, deoarece, fenomenele date sunt legate de activitatea din zonele cerebrale ce răspund de inhibiția percepției, resemnarea și în general înțelegerea morții. Chiar dacă în trecut acestea erau considerate drept mituri, studiile recente arată că zece procente din populație (aproximativ 800 milioane de oameni) trăiesc cu acest fenomen.

Revenind la bătrânul anterior, echipa ce s-a ocupat de management-ul acestuia, au reușit să captureze aproximativ 900 de secunde de activitate cerebrală. S-au focusat, însă, pe primele 30 de secunde, atunci când inima acestuia s-a oprit.

Imediat ce pacientul a suportat un arest cardiac, ei au observat modificări în undele cerebrale care sunt corelate cu funcțiile cognitive superioare (procesarea informației, concentrare, memorie, percepție, vise), invocând faptul că, posibil, creierul acestuia s-a angajat într-o răscolire de memorie.

Ciudat este că, acest fenomen apare atunci când creierul se deconectează la sfârșitul vieții noastre. Această observație naște posibilitatea unei descoperiri noi, descoperiri a “lucidității morții.”

Totuși, echipa care a lucrat cu acest pacient, nu poate fi sigură de faptul că, viața personală a fost proiectată în ochii acestuia, pentru că, sănătatea dumnealui a fost în declin la momentul morții – a suferit multiple leziuni cerebrale. Adițional, el administra medicație antiepileptică care complică și pune la îndoială datele obținute. Cu atât mai mult, echipa nu dispunea de scanări ale subiecților sănătoși pentru a putea fi comparate cu ale pacientului în declin.

În ciuda rezultatelor, doctorii, au teoretizat faptul că, interconectarea dintre undele alfa și gama, sugerează o răscolire a memoriei în pacienții sănătoși, astfel încât, acest bătrân în particular, ar fi putut observa toate memoriile vieții în fața ochilor săi.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămenshealth.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău