6-12 prune pe zi vă micșorează inflamația și vă oferă un efect osteo-protector
vineri, iulie 19, 2024
spot_img

6-12 prune pe zi vă micșorează inflamația și vă oferă un efect osteo-protector

Osteoporoza este o maladie frecvent întâlnită a sistemului osos.

Ea determină scăderea masei țesutului osos care în consecință face oasele mai fragile și mai puțin dense. Acestă maladie se întâlnește în special la persoanele vârstnice. Fenomenul, mărește substanțial riscurile de fracturi osoase și induce o simptomatologie persistentă (dureri, instabilitate spinală etc). Osteoporoza afectează orice sex, dar apare mai frecvent la femeile în vârstă. Mai mult ca atât, fracturile osoase generate de osteoporoză, frecvent se întâlnesc la femeile postmenopauzale decât la femeile premenopauzale. Din motivul stopării funcției endocrine ovariene în perioada menopauzei, nivelurile de estrogen merg în declin, care în consecință, contribuie ulterior la pierderea masei țesutului osos.

Un nou studiu a studiat efectul consumului de prune asupra afectării markerilor inflamatori asociați cu osteoporoza. Acesta sugerează că femeile care consumă 6-12 prune pe zi, au nivele micșorate ale acestor markeri.

Echipa a studiat 106 femei cu vârsta cuprinsă între 55-75 de ani care au prezentat nivele scăzute a scorurilor densității minerale. Cercetătorii și-au pus drept scop evaluarea eficienței consumului de prune asupra nivelului markerilor inflamatori timp de 12 luni. Grupul de cercetare a fost împărțit în trei subgrupuri: primul a consumat 12 prune pe zi, al doilea 6 prune pe zi, iar al treilea nu a consumat nici o prună. Toți participanții se aflau la tratament cu suplimente de vitamina D și calciu.

Descoperirile sugerează că femeile care consumau de 12 prune pe zi au avut nivelul mediatorilor proinflamatori, redus. Chiar și femeile care consumau doar șase prune au avut nivele reduse comparativ cu femeile care nu au consumat aceste fructe.

Chiar dacă prunele reprezintă o sursă importantă de glucoză și ar putea influența negativ nivelurile glucozei la persoanele suferinde de diabet, acestea ar putea fi o intervenție nutrițională promițătoare pentru prevenirea creșterii nivelului markerilor inflamatori.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău