Persoanele creative au o „conexiune cerebrală unică”
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Persoanele creative au o „conexiune cerebrală unică”

Studii ale creierelor persoanelor creative au mai fost duse în trecut, însă acest domeniu nu este unul foarte bogat în studii, mai ales atunci când se cercetează oamenii creației.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, și-au pus drept scop să privească cum funcționează creierele personelor maestre în creativitate (arte plastice, muzică, literatură, dramaturgie, umor, știință, invenție și arte culinare).

Ei au cercetat două grupuri de participanți, primul constituind din persoane creative, iar al doilea din persoane fără această particularitate, însă înalt inteligente.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele creative au avut o plasticitate cerebrală unică, nemaiîntâlnită anterior. Ei se bucură de o conectivitate aleatorie, având legături noi în diverse zone cerebrale, însă care funționează ca o scurtătură între clusterele de țesut cerebral. Acești pacienți, de asemenea, au proprietatea de a procesa și de a transmite informația mult mai rapid. Dacă e să comparăm conectivitatea creatorilor și a celorlalți cu un zbor de avion, creatorii iau zborul direct către destinație pe avioane private pe când ceilalți sunt nevoiți să mergă în zboruri cu escale. Astfel, cu cât legăturile neuronale sunt mai aleatorii (chiar dacă e o strategie inutilă), cu atât această arhitectură, permite creierului să acceseze cea mai rapidă cale către o altă zonă.

Chiar și dacă persoanele din studiu au fost testate la diverse sarcini, altele decât cele implicate în profesia lor, aceste rezultate oferă direcții noi de cercetare a neuroplasticității asociate cu creativitatea, cu atât mai mult că studiile viitoare pot cerceta dacă creativitatea poate fi încurajată în cazul în care oamenii practică activități care conformează conexiunile cerebrale într-un astfel specific mod.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău