Există o conexiune dintre eczemă, anxietate și depresie
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Există o conexiune dintre eczemă, anxietate și depresie

Eczema este o maladie inflamatorie a pielii care determină uscăciunea acesteia sub formă de plăci care pot fisura și care determină micro sângerări.

Este una dintre cele mai comune forme a dermatitei atopice. Se presupune că aproximativ 31.6 milioane de persoane din Statele Unite suferă de eczemă iar prevalența maladiei a crescut de la 8% din 1997 către 12% în zilele noastre.

Diverse studii au demonstrat că eczema crește riscul anxietății și a depresiei cu 64% și 68% respectiv.

Pentru toate estimările făcute, oamenii de știință au colectat datele de la 20 de studii, ce au inclus 141,910 oameni cu eczemă și 4,736,222 de oameni ce nu sufereau de această maladie.

Cauze posibile

Oamenii de știință speculează că aspectul estetic, probleme de somn și izolarea socială cresc riscul de depresie și anxietate.

Izolarea socială și stigmatizarea pot apărea atunci când pacienții suferă de dermatită pe zonele  corpului expuse, cum ar fi fața, gâtul și mâinile. Se deteriorează conexiunile cu societatea și în special, relațiile intime pot deveni extrem de dificil de construit și de navigat. Stresul corelat cu aceste poate cauza exacerbarea simptomelor deja prezente care duce în consecință la un cerc vicios. Tratamentul anxietății și depresiei devine oportun în adjuvarea tratamentului de fundal al eczemei.

Există însă și alte studii interesante care sugerează că ar fi și o cauză patofiziologică directă care ar explica modificările.

Câteva studii arată că unele animale au dezvoltat eczemă în timp ce sufereau de anxietate și depresie iar fluoxetina le-a ameliorat simptomele eczemei și au micșorat nivelul inflamației.

Important

Este indispensabil să comunicăm cu acești pacienți și să-i îndrumăm ca să se înconjoare cu oameni pozitivi care o să-i încurajeze și o să-i susțină în lupta cu dermatita atopică și desigur că, este foarte important să tratăm anxietatea și stresul care induc un cerc vicios și exacerbează simptomele dermatitei atopice.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău