Chirurgia estetica a pleoapelor

Blefaroplastia
Taran Anatolie
Chirurg plastician

Blefaroplastia superioara si inferioara – procedura de chirurgie estetica de corectie a pleoapelor superioare si inferioare prin care se poate inlatura excesul de piele, grasime, muschi si totodata repozitionarea pleoapei superioare, inferioare si a regiunii faciale centrale.

In timpul operatiei, surplusul de piele, grasime si muschi sunt indepartate de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare.

Tipuri de blefaroplastie

Blefaroplastia superioara se adreseaza excesului de piele si grasime si totodata poate ridica pozitia unei pleoape coborate datorita slabirii si edemului aponevrozei muschiului ridicator al pleoapei. E foarte important ca tehnica sa fie una bine aleasa pentru pacient si foarte important, cantitatea de grasime care se inlatura sa nu fie mare deoarece poate produce aspectul de ochi infundat in orbita, care nu este deloc estetic.

Blefaroplastia inferioara poate ajuta prin corectarea excesului de grasime de la nivelul celor 3 compartimente fie prin inlaturarea unei cantitati, sau prin asezarea ei peste santul lacrimal dupa ce acesta a fost modelat.

Santurile lacrimale (cearcanele) sunt de cele mai multe ori accentuate datorita factorilor ereditari, stressului, fumatului, deshidratarii generale ale organismului etc si pacientii doresc o imbunatatire a acestora. Cearcanele pot fi adanci atat la varste tinere cat si la adulti, la care se mai adauga si pungile de grasime la care blefaroplastia inferioara li se poate adresa foarte bine.

Aspectul de cearcane adanci este dat de retractia la nivelul dermului a ligamentului orbito-malar care de multe ori este foarte mare si produce o infundare a pielii santului lacrimal. Pe langa aceasta infundare, multi pacienti prezinta si o coloratie albastruie si inchisa a pielii pleoapelor inferioare. Aceasta coloratie nu poate fi corectata prin operatie, doar prin tratamente de mezoterapie sau depigmentare a pielii.

La ce varsta pot face interventia de blefaroplastie?

Pacientii tineri care au santul lacrimal infundat dar nu prezinta depozite adipoase, laxitate a pielii sau slabire a tonusului pleoapelor nu au nevoie de operatie, ci pentru ei o umplere cu acid hialuronic sau grasime poate fi solutia ideala. Grasimea la acest nivel trebuie folosita cu mare grija si de medici cu experienta mare deoarece poate produce multe neplaceri daca nu este procesata si injectata corespunzator.

Pentru pacientii in varsta care prezinta exces de piele, depozite considerabile de grasime la nivelul celor 3 compartimente ale septului pleoapei inferioare, sant lacrimal infundat, tonus scazut al cantului lateral al pleoapei, e nevoie de o blefaroplastie inferioara extinsa. Prin blefaroplastie inferioara se desfiinteaza insertia ligamentului orbito-malar, se inlatura grasimea in exces, se intareste cantul lateral prin cantopexie laterala si se poate ridica regiunea malara prin suspendarea muschiului orbicular la fascia temporala.

Prin chirurgie se pot repara pleoapele cazute, dar si aspectul de pleoapa inferioara “umflata”, care dau impresia unei persoane mai obosite sau mai in varsta decat in realitate.

Trebuie stiut ca aceste operatii nu au niciun efect asupra ridurilor de la marginea ochilor, pigmentarii cutanate din jurul ochilor, si sprancenelor “cazute”.

Chirurgia pleoapei se poate combina cu procedurile de lifting efectuate pentru fata si frunte.