Sarcina este un motiv incontestabil de bucurie, dar, în același timp, o stare fiziologică care poate genera anumite schimbări ale stării sănătății. Presiunea în gambe și evidențierea venelor picioarelor, sunt simptome-cheie ale bolii varicoase.
Cauzele apariției bolii varicoase la gravide
Pe parcursul sarcinii, o parte din gravide se confruntă cu problema apariției bolii varicoase. În mare parte, graviditatea este un ”mecanism de declanșare” a bolii varicoase la femei, procesul fiind unul fiziologic. Din moment ce copilul crește, se mărește și volumul de sânge care trebuie să deservească deja două organisme. Astfel, instalarea bolii varicoase este un mecanism de adaptare. Circulația sângelui în vasele bazinului mic, duce la dilatarea bazinului, dar și a vaselor picioarelor (în special a venelor superficiale), pentru a putea primi cantitatea necesară de sânge.
Recomandările medicului flebolog/chirurg vascular
- Pentru a preveni apariția bolii varicoase în timpul sarcinii, se recomandă ca mămica în devenire, pe parcursul nopții să doarmă pe partea stângă. De ce? Deoarece vena principală care transportă sângele prin abdomen spre inimă de la picioare, este localizată pe partea dreaptă în interiorul corpului. Așadar, când femeia doarme pe parte stângă, împreună cu ea și copilașul stă pe partea stângă, astfel, vena dată nu este comprimată.
- Un grad mai ridicat de probabilitate al faptului că femeia o să dezvolte vene varicoase în timpul, sau după sarcină o are predispoziția ereditară. Dacă buneii, sau părinții au avut în anamneză boala varicoasă, predispoziția gravidei de îmbolnăvire este mai înaltă. Ar fi bine ca, cel puțin în termenii avansați de sarcină, femeile să poarte colanți și ciorapi compresivi medicinali, pentru a minimiza dilatarea venelor de la nivelul pielii, sau sub piele.
- În lista acțiunilor de prevenție se include necesitatea de a face cât mai multă mișcare. Mersul pe jos/plimbările lungi, practicarea sporturilor dinamice, atât cât permite sarcina, dar și practicarea bazinului, sunt un mecanism foarte binevenit, deoarece sângele este ”forțat” să plece din venele picioarelor prin contracția mușchilor gambei, iar mersul favorizează acest lucru. Procesul poate fi asocial cu activitatea unei pompe care forțează ca sângele să plece din venele picioarelor. Ele se descarcă și nu se dilată atât de mult.
- Controlul greutății corpului în perioada sarcinii este extrem de necesar. Da, este inevitabil, kilogramele vor spori odată cu creșterea termenului de sarcină, dar acest proces necesită control. Dacă creșterea în greutate este rapidă, sau îngrășarea este excesivă, presiunea exercitată asupra venelor este mare și poate contribui la apariția edemelor și a agravării venelor varicoase prin afectarea fibrelor de colagen.
- Evitați a purta pantofii cu toc înalt. Încălțămintea incomodă, sau strâmtă poate contribui la această problemă prin afectarea fluxului sanguin în vene. Nu este surprinzător, cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât este mai mare impactul negativ asupra sănătății venelor tale. Păstrează pantofii cu tocuri înalte pentru ocazii speciale.
- Ridică-ți picioarele și relaxează-te. Plasarea în poziție verticală a membrelor, la fel va diminua din presiune. Mișcările de flexie/extensie a degetelor de la picioare, balansarea alternativă a picioarelor de pe vârfuri pe călcâie sunt exerciții recomandate de către specialiști în scopul ameliorării circulației venoase.
Există cca 100 de factori ce pot cauza apariția bolii varicoase, iar sarcina este unul din aceștia. Dacă mămica în devenire are un serviciu static/sedentar, sau stă în picioare mult timp, lucrează la birou, aceasta trebuie să facă mișcare cât mai mult timp în afara orelor de lucru, sau în timpul serviciului să poarte ciorapi elastici. Administrarea preparatelor medicale pe bază de extract natural, la fel, este o măsură de prevenție a apariției bolii varicoase, dar doar la recomandarea medicului specialist.