Premieră națională: endometrioză profundă, tratată minim-invaziv în echipă multidisciplinară
duminică, mai 26, 2024
spot_img

Premieră națională: endometrioză profundă, tratată minim-invaziv în echipă multidisciplinară

Endometrioza este o boală hormono-dependentă care are capacitatea de a se masca sub multe alte afecțiuni ginecologice. Stabilirea diagnosticului necesită metode imagistice avansate, iar tratamentele sunt de înaltă complexitate. Spitalul Internațional Medpark oferă suport complet pacientelor cu endometrioză, în cadrul unei echipe multidisciplinare.

De un an și jumătate, viața Liviei a devenit un calvar din cauza Endometriozei

Durerea resimțită de o femeie diagnosticată cu endometrioză nu poate fi descrisă. Pe o scară de la 1 la 10, suferința ajunge să măsoare 15. În faze incipiente, boala se manifestă prin dureri doar în perioada menstruației ca în timp să evolueze până la dureri zilnice, insuportabile.

Despre acest tip de durere Livia știe nu din auzite. Tânăra de doar 21 de ani a ajuns la cabinetul medicului pentru că viața ei a devenit o tortură adevărată. Durerile zilnice practic nu dispăreau, iar pastilele antidolore nu mai funcționau. În urma consultației chirurgului ginecolog Natalia Sablina s-au efectuat o serie de investigații care au permis stabilirea diagnosticului cu un grad înalt de precizie. Aceasta a permis planificarea cele mai eficiente strategii de tratament în cadrul echipei multidisciplinare, din care au făcut parte și chirurgii generaliști.

Tratamentul chirurgical a fost unul radical, fiind extirpate toate focarele de endometrioză, cu păstrarea funcției reproductive!

Implicarea mai multor medici a fost necesară după ce rezultatele IRM au arătat că pe lângă ovare au fost afectate intestinul și regiunea ureterelor și a vaginului. Intervenția realizată de către medicii Medpark este o premieră națională pentru că până în prezent în țară nu au mai fost efectuate altfel de operații radicale, pe cale minim invazivă. Aceasta a fost posibilă datorită mai multor factori, printre care se numără expertiza chirurgilor ginecologi Medpark, colaborarea cu chirurgii din alte specialități și infrastructura chirurgicală care permite realizarea intervențiilor complexe în condiții de maximă siguranță, în conformitate cu cele mai actuale protocoale internaționale pentru tratamentul endometriozei.

Natalia Sablina, chirurg ginecolog: „Pacienta a fost diagnosticată cu endometrioză profundă. Livia avea mai mult de 4 chisturi endometriale pe fiecare ovar, cel mai mare fiind de 8 cm. Durerea pe care o simțea ea de fiecare dată când avea menstruție depășea orice limite posibile. Trebuia să acționăm, mai ales că pacienta are doar 21 de ani și își dorea mult să fie păstrată funcția reproductivă.”

Liviei practic i-au fost efectuate 2 intervenții în cadrul unei singure sesiuni de anestezie, cu o singură perioadă de recuperare și riscuri reduse. Operația realizată minim invaziv i-a permis să revină rapid la activitățile obișnuite, cu mai puține dureri și riscuri post-operatorii reduse.

Eugeniu Condrațchi, chirurg generalist: „Cazul Liviei a fost soluționat minim-invaziv. Discutând cu Dr. Sablina am ajuns la concluzia că opțiunea laparoscopică este potrivită. Respectiv, în urma intervenției, pacienta s-a ales doar cu 4 incizii de doar 5 milimetri pe abdomen.”

Durerea a rămas de domeniul trecutului

La aproape trei săptămâni după intervenție pacienta spune că a uitat de durere.

Livia, pacientă: „Prima zi de menstruație a venit fără durere. Eram șocată, nu am luat pastile, nu am făcut nimic și mă simțeam perfect. După un an și jumătate de chin și tortură în sfârșit sunt bine. S-a meritat să recurg la intervenție pentru un astfel de rezultat. Mulțumesc medicilor!”

Suport complet pentru pacientele cu endometrioză

Endometrioza are capacitatea de a afecta rapid și profund țesuturi și organe din cavitatea abdominală, pacientele fiind nevoite să trăiască cu dureri insuportabile fără a ști etiologia acestora. Statistica mondială spune că 2% – 10% dintre femei trăiesc cu endometrioză, iar jumătate dintre ele se confruntă cu infertilitatea. În total, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, de endometrioză suferă 190 de milioane de femei. Luna Martie, la nivel mondial, este declarată luna de conștientizare a endometriozei, afecțiune care poate fi depistată dacă sunt întreprinși pași corecți de echipa medicală.

Spitalul Internațional Medpark oferă suport complet pacientelor cu endometrioză de la diagnostic specializat la intervenții de cea mai înaltă complexitate, iar ulterior pacienta beneficiază de suport post-tratament, inclusiv ce ține de planificarea sarcinii.

Pentru programări și detalii, apelează (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Spitalul Internaţional Medpark
Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark


Medpark este cel mai mare spital privat din Moldova. Deservirea clienţílor în Medpark este organizată în conformitate cu toate standardele și practicile internaţionale moderne.
Site-ul Web: Medpark
Contacte:
Telefon: 22 40 00 40 (24/7)
Adresa: str. А. Doga, 24, mun. Chișinău (lângă Manejul de Atletică Uşoară)