Goroșenco Eugeniu, medic chirurg-ginecolog: igiena intimă feminină CORECTĂ

Igiena

Obsedate de igiena intimă, multe femei sunt gata să încerce orice soluție; care le promite un parfum proaspăt și o curățenie perfectă.

De fapt, acestea nu sunt necesare, dar pot chiar să fie periculoase.

Nu se recomandă:

Hârtia igienică parfumată și șervețelele umede
Pe piață au apărut tot felul de produse pentru igiena intimă. Cele mai multe dintre acestea conțin parfum și alcool, care duc la dezechilibrul florei vaginale și, implicit, la apariția candidozei sau a altor tipuri de afecțiuni vaginale.
Specialistul ginecolog atrage atenția, că nu este indicată folosirea hârtiei igienice parfumate și nici a șervețelelor umede, chiar dacă acestea prezintă un Ph neutru. Ele sunt de cele mai multe ori impregnate cu soluții specifice, care pot afecta flora vaginală.
De aceea, șervețelele uscate, fără parfum, sunt mai indicate decât cele umede.

Dușurile vaginale
Spălaturile vaginale, nu numai că sunt total inutile, dar pot să devină periculoase. În primul rând, vaginul se curăță singur datorită secrețiilor, iar Ph acid al vaginului oprește multiplicarea microorganismelor patogeni. Un vagin sănătos nu trebuie spălat cu săpun, nici dezinfectat cu diverse substanțe.

În al doilea rând, riscul infecțiilor este mai mare, atunci când faci spălaturi, deoarece echilibrul bacterian al vaginului este fragil și poate fi distrus de substanțele pe care se introduc. Iar un dezechilibru al bacteriilor benefice înseamnă mai multe șanse de supraviețuire pentru bacteriile periculoase. Spălaturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului. De asemenea, dușurile vaginale nu sunt indicate nici în momentul în care actul sexual s-a finalizat în vagin. Aceste irigații favorizează urcarea spermatozoizilor către uter, așa că ele nu te vor ajuta să scapi de o eventuală sarcină .

Goroșenco Eugeniu
Goroșenco Eugeniu
Medic chirurg-ginecolog

Tampoanele interne
Tampoanele interne nu se țin mai mult de 3-4 ore pe zi, deoarece sângele menstrual cauzează înmulțirea bacteriilor. În plus, tampoanele interne pot agrava leziunile mici de pe colul uterin. Folosiți așadar tampoanele interne doar ocazional, când faceți sport sau mergeți la piscină.

Absorbantele de fiecare zi
Nu folosi în exces absorbantele de fiecare zi, chiar dacă au miros plăcut și te ajută când ai o secreție mai bogată. Altfel, împiedici să circule aerul şi favorizezi înmulțirea bacteriilor.

Sexul în timpul menstruației
Sexul în timpul menstruației sporește riscul de infecții de ambele părți, datorită prezenței sângelui. Ffolosiți un prezervativ.

Se recomandă:

Toaleta externă
Igiena externă se realizează în general dimineața, seara și după contactul sexual, folosind un gel sau săpun creat special pentru zona intimă, apă curată și un prosop din bumbac. Spălaturile externe nu trebuie să fie foarte dese, deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale, crescând predispoziția aparițiilor infecțiilor precum candidoza. Totuși, în timpul menstruației, spălaturile în zona intimă trebuie să fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

Poartă pe cât e posibil lenjerie din bumbac 100 % și schimb-o în fiecare zi. Chiar dacă acest tip de lenjerie nu este foarte sexy, ea permite pielii tale să respire și împiedică multiplicarea bacteriilor. Este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla cu apă fierbinte, în detrimentul celei din material sintetic. Aceasta din urmă împiedică evaporarea transpirației şi a secrețiilor, deaceea umiditatea acumulată provoacă mirosuri neplăcute, dar şi dezvoltarea unor agenți patogeni precum ciuperci sau bacterii.

Spălarea și ștergerea zonei intime se face întotdeauna din față către spate
Ștergerea, după folosire toaletei, se va face începând cu zona genitală și terminând cu zona anusului (din față spre spate). Totuși, în acest caz se recomandă tamponarea, ci nu ștergerea prin frecare. Bineînțeles, mâinile nu sunt „zona genitală”, dar mâinile sunt cele care vin foarte des în contact cu zona genitală. Când va duceți la toaletă, spălați-vă pe mâini atât înainte, cât și după folosire toaletei.

Vizite regulate la ginecolog
Femeile cu vârsta de peste 21 de ani trebuie să facă o vizita medicului ginecolog la fiecare șase luni. Mergi la controlul ginecologic chiar dacă momentan nu ai o relație sau nu simți nici un disconfort.