Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie si identificarea precisă a cancerului, precum și extinderea acestuia (metastaze). În timpul tratamentului și după terminarea acestuia, PET-CT poate evalua dacă terapia a avut succes, arătând o scădere a utilizării glucozei de către tumora.
Scanarea de tip PET-CT este folosită pentru diagnosticarea, localizarea, identificarea stadiului în care se află tumora și evaluarea eficienței tratamentului în afecțiunile oncologice. PET-CT poate fi folosit și pentru restadializare în cazul reapariției cancerului, prin depistarea precoce și localizarea sa. Este util în evaluarea pacienților care au fost supuși unor intervenții chirurgicale sau curelor de radioterapie ce au dus la formarea de cicatrici și denaturarea structurilor anatomice.
PET-CT este o metodă de imagistică medicală de mare rezoluție care permite o vizualizare perfectă a țesuturilor bolnave, scurtează durata examinării, permite diagnosticarea cancerului în stadii timpurii, înaintea altor mijloace de investigație, permite diagnosticarea precoce a recidivelor și a metastazelor, inclusiv a celor greu detectabile prin celelalte proceduri diagnostice.
Investigaţiile PET/CT sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide, oferind informaţii esenţiale despre starea de sănătate a pacienţilor, ce permit medicilor să detecteze şi să diagnosticheze bolile în faza incipientă şi să identifice tratamentul adecvat. Aparatul captează sute de imagini care permit examinarea întregului corp.