Hallus Valgus sau monturile la picior. Cum să tratezi deformarea provocată în majoritatea cazurilor de încălțămintea incomodă?
sâmbătă, aprilie 27, 2024
spot_img

Hallus Valgus sau monturile la picior. Cum să tratezi deformarea provocată în majoritatea cazurilor de încălțămintea incomodă?

Sănătatea picioarelor noastre este baza sistemului locomotor, mai ales pentru că suntem în continuă mișcare, mereu pe fugă, mereu ocupați. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor este Hallux valgus, care afectează circa 23% din populația adultă, cu vârsta între 18 și 65 de ani, la nivel global.

Chirurgii ortopezi – traumatologi din Spitalul Internațional Medpark tratează cu succes această afecțiune, utilizând metode moderne, conform standardelor internaționale de calitate, ceea ce asigură tratamentul eficient, rapid și cu o perioadă scurtă de recuperare, astfel încât pacientul să poată reveni rapid la viața socială cu care este obișnuit.

În acest text vom elucida care sunt cauzele, simptomele și cum diagnostichează medicii Medpark afecțiunea.

Ce este Hallux valgus?

Hallux valgus, cunoscut și sub numele de mont sau „cioc de lemn”, este o afecțiune în care degetul mare de la picior se îndoaie spre celelalte degete de la picior, iar articulația de la baza degetului mare se deformează și devine proeminentă în exterior. Această afecțiune poate fi însoțită de durere, inflamație și dificultăți în purtarea încălțămintei. Este adesea cauzată de factori genetici, purtarea încălțămintei strâmte sau cu toc înalt și alte condiții medicale.

Ce simptome are afecțiunea?

Simptomele asociate cu hallux valgus pot varia de la ușoare la severe și pot include:

  • Deformarea degetului mare: Degetul mare al piciorului se îndoaie spre celelalte degete, iar articulația de la baza degetului devine proeminentă și poate forma un „cioc de lemn”.
  • Durere: Poate apărea durere sau disconfort în zona articulației de la baza degetului mare, în special atunci când purtați încălțăminte sau în timpul activităților. Inflamație: Zona afectată poate deveni inflamată, roșie și umflată.
  • Dificultăți în purtarea încălțămintei: Deformarea piciorului poate face ca purtarea încălțămintei să devină inconfortabilă sau chiar dureroasă.
  • Dezvoltarea unui calus sau a unei monturi: Din cauza frecării și presiunii exercitate asupra zonei deformate, poate apărea un calus sau o montură.
  • Limitarea mișcării: Deformarea piciorului poate duce la limitarea mișcării articulației de la baza degetului mare.
  • Modificări estetice: Degetul mare deformat poate afecta aspectul piciorului, cauzând nemulțumire estetică.

Cum se diagnostichează Hallux valgus?

Diagnosticul patologiei Hallux valgus se face de obicei printr-o evaluare clinică efectuată de către un medic specialist în ortopedie sau podiatrie. Iată câțiva pași pe care îi poate lua medicul pentru a stabili diagnosticul:

  • Istoricul medical: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le experimentează, durata lor, factorii care le pot agrava sau ameliora și anamneza medicală a afecțiunilor picioarelor.
  • Examinarea fizică: Medicul va examina picioarele pentru a evalua deformarea degetului mare, gradul de deviere a acestuia și prezența altor simptome cum ar fi inflamația, umflarea sau durerea.
  • Radiografiile picioarelor pot fi utilizate pentru a evalua gradul deformării, precum și structura oaselor și articulațiilor implicate. Aceste imagini pot ajuta medicul să stabilească diagnosticul precis și să planifice tratamentul potrivit.
  • Evaluarea mersului: Medicul poate observa modul în care pacientul se deplasează și cum se susține greutatea pe picioare pentru a înțelege mai bine impactul afecțiunii asupra funcționalității membrului.

Pe baza acestor evaluări, medicul va putea stabili un diagnostic clar și vă va putea oferi opțiuni de tratament adecvate în funcție de gravitatea afecțiunii și de simptomele dumneavoastră. Este important să consultați un specialist în ortopedie dacă observați simptome sau schimbări în picioarele dumneavoastră. Un diagnostic corect și un plan de tratament pot ajuta la gestionarea simptomelor și a progresului afecțiunii.

De ce să alegi Medpark pentru tratamentul Hallux valgus?

Medpark oferă condiţii de excepţie pentru diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al pacienţilor, şi anume:

  • 5 săli de operaţii ultramoderne integrate cu sălile de terapie intensivă și reanimare – toate dotate cu cele mai performante aparate medicale şi personal calificat;
  • Flux continuu de aer sterilizat, uşi ermetice și presiune pozitivă în sălile de operați – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii;
  • Cell-saver – sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuşi, astfel nu are contact cu sânge străin;
  • Hemofiltrare pentru curăţarea sângelui pacientului, se aplică postoperatoriu în cazuri complicate;
  • Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă;
  • Aplicarea conceptului „spital fără durere”, asigurând o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximă și riscuri minime;
  • 63 de saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului.

În plus, intervenția chirurgicală cu metodă unică de corecție a deformării Hallux valgus este:

  • realizată sub anestezie loco – regională
  • durează aproximativ o oră
  • pacientul este externat în câteva zile, păşind pe partea laterală a piciorului
  • perioada de reabilitare după o astfel de intervenţie este de circa 3 luni.

Pentru detalii și programări, accesați www.medpark.md sau apelați 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Spitalul Internaţional Medpark
Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark


Medpark este cel mai mare spital privat din Moldova. Deservirea clienţílor în Medpark este organizată în conformitate cu toate standardele și practicile internaţionale moderne.
Site-ul Web: Medpark
Contacte:
Telefon: 22 40 00 40 (24/7)
Adresa: str. А. Doga, 24, mun. Chișinău (lângă Manejul de Atletică Uşoară)