Implanturile dentare – o plăcere costisitoare

Implanturile sunt compuse din câteva fragmente.

Dintele obișnuit este constituit din rădăcină, care e în totalitate ascunsă sub gingie și o mai mare parte în osul maxilarului și o coroană, fiind unica vizibilă. Un implant este o construcție din titan care înlocuiește rădăcina dintelui. Este un fel de șurub introdus în țesutul osos al maxilarului. Este gol din interior și conține un „dop”. După ce implantul a prins rădăcini, adică a „s-a contopit” cu osul, dopul este îndepărtat și se introduce un bont. Mai mult, conform parametrilor individuali, se realizează o coroană care este plasată pe bont. În acest caz, coroana trebuie să se potrivească anatomic cu modelul dintelui superior, astfel încât pacientul să nu simtă disconfort.

Implantarea unui dinte se efectuează cu respectarea unor reguli obligatorii:

  1. Absența focarelor de inflamație și infecție în cavitatea bucală – membranele mucoase ale gurii ar trebui să aibă o culoare sănătoasă, fără prezența rănilor sau ulcerelor.
  2. Dezinfectarea cavității bucale – fără carie sau placă pe limbă.
  3. Duritatea necesară a țesutului osos – la locul plasării unui implant dentar, osul trebuie să aibă rezistență și duritate.
  4. Lipsa bolilor cronice.

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâlnește un dentist atunci când pregătește un pacient pentru implantare este fumatul. În Moldova, 25% din populație fumează, aceasta fiind cauza mai multor afecțiuni ale cavității bucale: placa galbenă, parodontita, gingivita, inflamația aftoasă și cel mai important criteriu pentru greutatea implantului, resorbția osoasă a maxilarului superior și inferior, datorată de starea constantă de hipoxie în care se află corpul fumătorului, în general și mai ales cavitatea bucală. Elementar, implantul nu are bază de care să se fixeze.

Colegii mei stomatologi de la Universitatea Titu Maiorescu din București au propus o opțiune de rezolvare a acestei probleme pentru fumătorii activi, care s-a soldat cu o nouă cercetare la tema: Efectul asupra resorbției osoase după fixarea implantului dentar la fumători și la cei care au trecut de la fumat la sisteme alternative de încălzire a tutunului.

Resorbție se numește sorbirea oricăror organe sau țesuturi și absorbția lor de către altele. Acest proces are loc în diferite părți ale corpului și țesuturilor în mod diferit și poate avea atât un caracter fiziologic, cât și unul patologic.

Pentru dinții permanenți, termenul „resorbție” se referă la inflamația și pierderea dentinei (țesutului interior) sau a cimentului (acoperirea rădăcinii exterioare).

Fumul de tutun distruge integritatea smalțului și ucide microorganismele benefice. Diferența de temperatură duce la formarea microfisurilor pe suprafața dintelui. Cavitatea bucală fiind expusă produselor toxice de ardere. Nu este un secret faptul că țigările afectează nu numai suprafața dinților, ci și starea gingiilor. Substanțele toxice duc la anumite procese inflamatorii care afectează întreaga cavitate bucală. Gingiile după fumat se usucă, se regenerează prost și sângerează. Cum va afecta fumul de tutun aceste implanturile dentare scumpe?

Deci, scopul studiului a fost în a înțelege dacă resorbția dentară va fi observată atunci când implanturile dentare se instalează la un fumător obișnuit și la unul care a trecut la sistemele alternative de încălzire a tutunului.

De asemenea, frecvența pierderii unui dinte sănătos este mult mai mare în rândul fumătorilor, dar dacă doresc să instaleze un implant, trebuie să renunțe la fumat timp de 3, dar cel mai bine 6 luni înainte de procedură. În timpul studiului, au fost selectate 40 de persoane, acestea fiind împărțite în trei grupuri: cei care nu au fumat niciodată, fumătorii și fumători care ulterior au trecut la sisteme de încălzire a tutunului. Toți participanții au fost testați la conținutul de vitamina D, o diagramă parodontală (starea generală a cavității bucale) și o radiografie panoramică a dinților. Rezultatele au arătat următoarele, la acei pacienți care nu au fumat, nu s-a observat resorbția dintelui, la fumători, resorbția după 5 luni a variat de la 0,1 mm la 0,2 mm, în plus, au avut parodontită (inflamația țesutului conjunctiv (parodontală) între rădăcina dintelui) și gaura osoasă), ceea ce nu a făcut decât să exacerbeze situația. La fumătorii care au trecut la sistemele de încălzire a tutunului, resorbția și parodontita nu au fost observate.

Dacă este să concluzionăm datele obținute, sistemele de încălzire a tutunului pot fi considerate o alternativă potrivită pentru pacienții care nu pot renunța la fumat, dar au nevoie de implant dentar. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pe un termen mai îndelungat.

Ai grijă de sănătatea ta, de frumusețea zâmbetului tău și de bunăstarea financiară, renunță chiar azi la fumat, pentru că așteptând crești prețul.

Andonii Marin, medic stomatolog generalist

Dr. Marin a lucrat ca Voluntar în condițiile de maxim pericol epidemiologic cu Covid-19 și a acordat asistență medicală stomatologică, primind și o diplomă de onoare de la Primăria Chișinăului.

Dr. Marin este omul care indiferent de circumstanțe o să pună umărul pentru buna funcționare a societății. Acesta niciodată nu o să rămână rece la oamenii care au nevoie de ajutorul lui, este cu și pentru oameni indiferent de circumstanțe.
Este un erou care merită toată aprecierea noastră!

Andonii Marin

Medic stomatolog generalist

2007-2012 — a studiat la USMF „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Stomatologie;

2012-2014 — a studiat prin rezidențiat la USMF „Nicolae Testemițanu”;

De 10 ani — activează ca medic stomatolog generalist

În toți acești ani a participat la peste 40 de seminare naționale și internaționale (Moldova, România, Ucraina, Rusia, Germania, Italia, Israel) învățând cele mai noi metode de tratament folosite în întreaga lume.

IG@dr.andonii.marin
FB – Andonii Marin

Telefon de contact: 069 31 32 20