Un nou studiu observațional, a descoperit o asociere între consumul de îndulcitori artificiali și cancer.
Studiul a decelat un risc cu 13% mai mare de cancer, cea mai mare probabilitate revenind cancerului de sân și cancerelor corelate obezității, pentru persoanele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali (în special la consumul de aspartam și acesulfam-k).
Piața mondială a îndulcitorilor artificiali este estimată la 22,2 miliarde de dolari și este într-o creștere continuă. Un studiu din 2017 a constatat că 41,4% de adulți din SUA și 25,1% de copii folosesc îndulcitori artificiali, ingrediente ce pot fi găsite dintr-o gamă largă de produse alimentare.
Referindu-se la aceste substanțe ca „îndulcitori de mare intensitate”, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat șase îndulcitori ca fiind siguri pentru consumul zilnic.
Multe autorități și organizații medicale respectate astăzi consideră îndulcitorii artificiali siguri după diverse cercetări epidemiologice extinse pe populații umane.
Despre studiu
Studiul a fost realizat de cercetători asociați cu Echipa de Cercetare în Epidemiologie Nutrițională (EREN) a Institutului Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) al Universității Paris Nord Sorbonne, Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) și Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) în Franța.
Cercetătorii au analizat istoricurile a 102.865 de adulți care au participat la studiul NutriNet-Santé, colectarea datelor începând cu anul 2009. Participanții la studiu au fost urmăriți pe o perioadă medie de 7,8 ani.
„Descoperirile acestui studiu sunt foarte originale, deoarece, din câte cunoaștem, niciun studiu de cohortă anterior, nu a investigat în mod direct asocierea dintre aportul cantitativ de îndulcitori artificiali în sine, din toate sursele alimentare (făcând distincție dintre diferitele tipuri de îndulcitori) și riscul de cancer”, a zis autorul principal şi candidatul în doctorat, Charlotte Debras.
Apoi a adăugat despre motivul actualului studiu:
„Unele studii observaționale au investigat anterior asocierile dintre riscul de cancer și consumul de băuturi îndulcite artificial și au descoperit un risc crescut al acestuia, sugerând că îndulcitorii artificiali prezenți în aceste tipuri de băuturi ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului. În plus, descoperirile anterioare pe animale și studiile efectuate în vitro/ în vivo au sugerat, de asemenea, carcinogenitatea îndulcitorilor artificiali.”
Aspartam și acesulfam-K
Investigatorul principal și directorul EREN, dr. Mathilde Touvier, a spus:
„Am efectuat analize pentru totalul de îndulcitori artificiali (suma acesulfam-K, aspartam, sucraloză, ciclamați, zaharină, glicozide de steviol și sare de aspartam-acesulfam), apoi separat pentru cei mai reprezentați îndulcitori din cohortă (adică acesulfam-K, aspartam și sucraloză).”
Analizând mai în profunzime riscul corelat cu aspartamul și acesulfam-K, dr. Touvier a explicat: „Trebuie remarcat că aspartamul și acesulfamul-K au fost de departe cei mai des consumați îndulcitori artificiali.”
Ea a adăugat:
„Astfel, faptul că au fost observate asocieri pentru aceste două substanțe și nu pentru sucraloză, de exemplu, ar trebui luate în considerare cu prudență, deoarece se poate datora doar faptului că aspartamul și acesulfamul-K au fost cele mai frecvent consumate. Posibil că, puterea statistică nu a fost suficientă pentru a detecta asocieri pentru sucraloză.”
Concluzii
„Numai pe baza acestui studiu”, a spus Debras, „nu este posibil să se stabilească cauzalitatea asocierii – aceasta va avea nevoie de o replicare în alte studii din alte țări și cu alte setări.”
Debras, într-un final, a remarcat: „Ceea ce putem concluziona, datorită acestui studiu, este că subiecții ce consumau îndulcitori artificiali și care au avut un aport de peste de 18 mg/zi (în mediu 79,43 mg/zi), au avut un risc de cancer semnificativ crescut comparativ cu nonconsumatorii de îndulcitori.”
Autor – Siluan Stegărescu
Sursă – medicalnewstoday.com