LSD-ul poate fi eficient în tratamentul anxietății
joi, octombrie 10, 2024
spot_img

LSD-ul poate fi eficient în tratamentul anxietății

Un studiu nou a constatat că medicamentele psihedelice, cum ar fi dietilamina acidului lisergic, pot fi eficiente în reducerea simptomelor anxietății legate de stres și în tratamentul altor maladii mintale.

Echipa de cercetare a studiului a fost condusă de dr. Gabriella Gobbi, profesor la Departamentul de Psihiatrie a Institutului de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universității McGill din Montreal, Canada.

Studiul, publicat în revista Neuropsychopharmacology Trusted Source, a implicat și alți opt oameni de știință din domeniu și a implicat o colaborare între canadieni, Universitatea Vita-Salute San Raffaele și Centrul de Științe Farmaceutice și Farmacologice de la Universitatea din Padova, Italia.

Dr. Danilo De Gregorio, profesor asistent de farmacologie la Universitatea San Raffaele, a fost autorul principal al acestei lucrări de cercetare. Studiile anterioare ale Dr. De Gregorio și Dr. Gobbi pentru indentificarea mecanismelor neurobiologice prin care LSD ameliorează anxietatea au fost evazive și neclare.

Rezultatele studiului pe șoareci

Cercetătorii au administrat doze mici de LSD unui grup de șoareci masculi, în vârstă de 8-12 săptămâni timp de șapte zile, ce aveau o greutate de 25-30 de grame. Șoarecii au fost expuși la condiții cronice de stres, ca mai apoi să primească doze variabile de LSD.

Rezultatele au arătat că administrarea intraperitoneală de LSD nu a produs efecte antidepresive sau anxiolitice la șoarecii nestresați. Pe de altă parte, administrarea dozei medii de LSD conform protocolului la șoarecii stresați, a prevenit comportamentele tipice anxietății induse de stres și a diminuat modificările celulare ale creierului.

Administrarea repetată de LSD a protejat, de asemenea, împotriva agravării anxietății în urma expunerii cronice la stres, ceea ce sugerează un efect anxiolitic al LSD-ului la administrări repetate.

Important de menționat că, deși dozele mici de LSD au activat doar transmiterea serotoninei prin fanta sinaptică, dozele mai mari au stimulat sistemul dopaminergic și au provocat efecte psihotice.

Conform rezultatelor studiului, dozele mici de LSD măresc transmiterea sinaptică a serotoninei, similar cu inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRIs) – clasă de medicamente ce sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul depresiei.

Studii clinice

Studiile pe subiecți umani sănătoși au indicat că tratamentul cu LSD a indus sentimente de fericire, încredere, empatie, altruism și a indus interacțiuni sociale pozitive a subiecților testați, atunci când este folosit ca adjuvant la psihoterapie. Participanții au raportat diminuarea simptomelor anxietății și a stresului, timp de până la 12 luni, după două sesiuni de psihoterapie asistată cu LSD.

Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra eficacitatea LSD-ului și mecanismele acestuia de acțiune în tratarea depresiei și a anxietății. Studiile anterioare ale dr. Gobbi și colegilor ei, au explorat doar efectele secundare adverse ale LSD-ului.

Efect pozitiv asupra conectivității celulelor creierului

Studiul dr. Gobbi a descoperit că dozele mici de LSD au promovat creșterea de noi terminațiuni dendritice la rozătoare, care sunt terminațiuni neuronale și care transmit semnale electrice către alte celulele nervoase. Dendritele se pot deteriora din cauza stresului cronic și a anxietății, astfel încât LSD-ul devine treptat un neuroprotector viabil, deoarece repară aceste structuri la șoarecii stresați.

Dr. Gobbi a declarat: „Am fost surprinși de efectele neuroplastice ale LSD-ului, în special de creșterea noilor sinapse la șoarecii stresați, ceea ce indică faptul că LSD-ul poate facilita neuroplasticitatea”.

АвторSiluan Stegărescu
Источникmedicalnewstoday.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău