Nu pierdeți speranța

„E posibilă o graviditate firească după FIV?”— se întreabă viitorii părinți.
Răspunsul: Da, dar nu există garanții, că o sarcină naturală va avea loc.

Un Centru specializat din Europa a consultat 2100 de perechi şi s-a depistat, că „printre acei, care au avut un copil prin FIV, mai târziu circa 20 la sută au născut un alt bibeluş fără asistență medicală”.

Totuşi este important să înțelegem, că femeile, care s-au tratat de infertilitate pînă la FIV, ar putea să aibă aceeași problemă, atunci când doresc o a doua sarcină. Ea depinde mult de motivul pentru care a fost necesar anterior tratamentul specializat..

• Şansele unei gravidităţi sunt foarte limitate în cazul, cînd trompele uterine sunt înfundate sau este foarte mic numărul de spermatozoizi .
• În cazurile, cînd subfertilitatea inițială a fost relativ „inexplicabilă”, sarcinile fireşti au o probabilitate destul de scăzută.

Şanse mai mari la o sarcină spontană după un FIV o au cuplurile cu diagnosticul endometrioza sau infertilitatea inexplicabilă. S-au înregistrat cazuri, cînd sarcina îmbunătățeşte evoluția endometriozei, si, invers. În acest caz se schimbă anatomia pelviană.

Femeile la limita vîrstei de 34 ani au o şansă mai mare de concepție, la fel ca și cele cu un istoric mai scurt al infertilității. Femeile cu diagnoza de infertilitate inexplicabilă și endometrioză au o predispunere mai mare să conceapă dupa un tratament specializat și după o naștere.

Dar există şi temeri, că o sarcină reușită nu întotdeauna vindecă cuplul de infertilitate. Aceleași pricini persistă și după nașterea copilului conceput prin FIV.

Când poate fi planificată o a doua sarcină?

Se recomandă să încercați  pe cale naturală timp de un an.
Femeia sub 40 de ani trebuie să apeleze la specialiști după jumate de an de încercări. Aceiaşi situaţie e când doriţi al doilea copil, dar  fără succes. E cazul să vă adresați la un specialist.