Până la cancer în viața mea exista doar „trebuie”. Acum, însă, mă ghidez de cuvântul „vreau”.
miercuri, iulie 17, 2024
spot_img

Până la cancer în viața mea exista doar „trebuie”. Acum, însă, mă ghidez de cuvântul „vreau”.

Viață

La 43 de ani, Svetlana Gherasimenco se bucura de o viață plină și activă. De mai bine de 17 ani era manichiuristă – o pasiune transformată într-o activitate profesională, pe care o îndrăgea mult, pentru că îi permitea să-și manifeste creativitatea. Clientele îi pășeau pragul cu drag, căci de fiecare dată erau întâmpinate cu entuziasm și zâmbetul pe buze. Svetlana avea o viață socială bogată: își petrecea timpul liber alături de cei doi copii ai săi, călătoreau împreună, mergeau la piscină, ieșea cu prietenele în oraș, iar programul îi era mereu plin de activități care îi îmbogățeau viața. Toate acestea – până în luna februarie a anului trecut, când a primit vestea care urma să-i dea lumea peste cap.

Cancer

În luna februarie a anului trecut, viața Svetlanei a luat o întorsătură neașteptată. În timp ce făcea duș a observat întâmplător o formațiune ciudată, ca un nodul, în zona decolteului. S-a speriat și a sunat-o imediat pe o prietenă care e specialistă în alăptare.

„Mi-a sugerat să merg de urgență la un medic mamolog. Am făcut toate investigațiile necesare, iar temerea mea s-a adeverit: aveam cancer mamar. Nu-mi venea să cred și nu știam ce să fac. Eram cuprinsă de frică, mă întrebam ce se va întâmpla cu mine și oare ce mă așteaptă. Copiii și toți cei apropiați nu știau cum să se comporte în această situație neplăcută. Simțeam că toți cei din jur mă compătimeau, dar nu știau cum să mă ajute. Am înțeles că urmează un traseu pe care trebuie să îl parcurg, să fiu puternică și să lupt. Trebuia să las frica deoparte și să fac tot posibilul să ies cât mai rapid cu capul sus din acest impas.”

Înarmată cu dorința arzătoare de a se însănătoși, Svetlana a început ședințele de chimioterapie. Au urmat șase luni foarte dificile, atât pentru ea, cât și pentru cei apropiați. Totuși, pentru nicio clipă nu și-a pierdut speranța, o motivau copii săi și dragostea pentru viață. Fiul și fiica îi erau alături, o încurajau și o făceau să zâmbească mereu, chiar și atunci când ea era încremenită de durere. A așteptat cu multă nerăbdare intervenția chirurgicală, fiind convinsă că o va ajuta să scape definitiv de boală. După șase luni de chimioterapie, a urmat intervenția chirurgicală de mastectomie cu reconstrucție.

„Înainte de intervenția chirurgicală, i-am spus ferm minunatului meu medic că împreună vom învinge cancerul și că va veni ziua când le vom povesti tuturor despre victoria noastră.”

Dragomir Tîmbur, chirurg-mamolog: „La etapa când am cunoscut-o pe doamna Svetlana, depășise starea de șoc cauzată de aflarea diagnosticului. Am remarcat-o ca fiind o femeie foarte determinată și pregătită de intervenție. După operație, entuziasmul a crescut, iar dorința de a acorda atenție micilor bucurii ale vieții era tot mai vizibilă. Acest diagnostic a ajutat-o să se redescopere și chiar să se reprofileze profesional, chiar dacă inițial era vorba despre un caz complicat.”

Cancer Viață!

La scurt timp după intervenția chirurgicală, Svetlana a început antrenamentele de pilates, care au ajut-o să se reabiliteze rapid, dar și să își descopere o nouă pasiune. Acum, de două luni este antrenoare de pilates cu acte în regulă și are un nou vis: să ajute cât mai multe femei să se recupereze după cancer cu ajutorul acestui tip de sport.

„Acum m-am schimbat, viața mea s-a schimbat radical. Am o poftă nebună de a trăi frumos și aș vrea să iau cât mai multe de la viață, să merg în club, să mă distrez, să-mi pun în aplicare toate planurile mărețe. Până a avea cancer, în viața mea exista doar „trebuie”: trebuie să lucrez, trebuie să cresc copiii, trebuie să-mi îndeplinesc îndatoririle casnice, trebuie să vorbesc cu prietenele, trebuie să merg la mama. Acum, însă, mă ghidez doar de cuvântul „vreau”: vreau să trăiesc, vreau să ajut oamenii, vreau să-mi deschid propriul centru de reabilitare a femeilor cu ajutorul pilatesului. Deoarece acest tip de sport m-a ajutat și pe mine să mă reabilitez postoperatoriu, îmi doresc să ajut și să încurajez femeile să se bucure de viață în continuare, chiar dacă au trecut prin cancer.”

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40

Spitalul Internaţional Medpark
Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark


Medpark este cel mai mare spital privat din Moldova. Deservirea clienţílor în Medpark este organizată în conformitate cu toate standardele și practicile internaţionale moderne.
Site-ul Web: Medpark
Contacte:
Telefon: 22 40 00 40 (24/7)
Adresa: str. А. Doga, 24, mun. Chișinău (lângă Manejul de Atletică Uşoară)