RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021

Federația de Rugby a Moldovei a anunțat rezultatele anului în cadrul RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021.

La ceremonia de la sfârșit de an s-au adunat toți cei care au depus eforturi maxime pentru a dezvolta rugby-ul în țara noastră, inclusiv ca sport feminin. I-am adresat cîteva întrebări despre ceremonia RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021 domnului Anatolie Curechi, Președintele Federației de Rugby. Ținând cont de cele spuse de către dumnealui, observăm cât entuziasm implică atleții în promovarea acestui sport, dar aflăm și despre perspectivele echipelor moldovenești. Amploarea evenimentelor desfășurate anul trecut demonstrează că rugby-ul în Moldova se dezvoltă activ.

Anatolie, relatați-ne despre impresionantul eveniment de Anul Nou al Federației de Rugby. Aș dori să înțeleg conceptul principal al acestei ceremonii.

Am organizat RUGBY MOLDOVA AWARDS pentru a rezuma rezultatele anului 2021, un an foarte productiv, cu multe evenimente sportive și mari succese în competiții. De asemenea, au fost premiați cei mai buni la toate categoriile de rugby din Moldova. Este corect și plăcut să obții un rezultat și să sărbătorești realizarea acestuia împreună cu toți cei care au participat la proces. Evenimentul a unit toate echipele și cluburile țării, astfel participanții s-au cunoscut mai bine, iar noi cu toții cunoaștem că unitatea este criteriul de bază în sport. La fel dorim să ne exprimăm recunoștința față de partenerii Federației, care ne-au ajutat în organizarea unor evenimente semnificative în 2021. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, FMF, și Comitetului Național Olimpic și Sportiv pentru contribuția lor în dezvoltarea rugby-ului în Moldova.

VICTORIILE ȘI CÂȘTIGĂTORII

Ce premii ați oferit în cadrul evenimentului?

Au fost 7 nominalizări. Prima nominalizare – „Arbitrul anului”. Valeriu Chipercean a fost desemnat cel mai bun. În câteva cuvinte l-aș caracteriza astfel – tinerețe, perspectivă, talent. Anul acesta a evoluat pentru prima dată la Campionatele Europene, a arbitrat 4 meciuri importante. A doua nominalizare a fost „Descoperirea anului”. Premiul a fost acordat clubului Concept Special Forces. Acest club a fost fondat în noiembrie 2020 și în doar un an de existență a câștigat Campionatul Național la Rugby-7 și Cupa Moldovei la Rugby-10. Câștigătorul în nominalizarea Antrenorul Anului a fost ales Sergiu Moțoc, antrenorul Sporting-ASEM.

Echipa sa a câștigat anul acesta Campionatul Moldovei la Rugby-15. A patra nominalizare a fost „Cel mai bun jucător moldovean în străinătate”. Voting-ul s-a desfășurat online, Andrei Mahu fiind desemnat câștigător. În anul 2021, sportivul nostru a fost invitat la Perpignan, club de top din Franța, care se enumeră printre primele 14 echipe din lume. Andrei s-a adaptat rapid la noile condiții și joacă în componența de bază. A cincea nominalizare – „Jucătoarea Anului”.

Câștigătoarea este Cristina Popescu, căpitanul echipei naționale de rugby a Moldovei. Este o profesionistă cu o mare experiență și o persoană foarte pasionată de acest gen de sport. Cristina îmbină: jocul de rugby într-un club din România, cârmuirea echipei naționale a Moldovei și funcția de antrenor pentru copii. Anul acesta, sub conducerea ei, naționala a ocupat locul 3 la prima etapă a Campionatului European de Rugby pe plajă, care a avut loc la Chișinău. În plus, cu echipa a participat la Campionatul European de Rugby-7, divizia Trophy, la Zagreb și Budapesta. A fost complicat să alegem câștigătorul în nominalizarea „Cel mai bun jucător al anului”.

Cîștigătorul a fost desemnat Ion Busila. Ion este căpitanul echipei Sporting-ASEM, campioana Moldovei la rugby-15. Implicarea și ajutorul său a influențat succesul echipei Moldova Beach Rugby. A șaptea nominalizare RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021 – „Cea mai bună echipă a anului”. Fără îndoială, aceasta este echipa masculină de rugby pe plajă a Moldovei. Anul acesta a câștigat locul 2 în primul tur al Campionatului European, care a avut loc în Moldova, și locul 3 în finala Campionatului European de Rugby pe plajă, desfășurată în Rusia.

TREI DIMENSIUNI ALE TIMPULUI LA SĂRBĂTOAREA ORGANIZATĂ ÎN CINSTEA ANULUI NOU

Ne poți spune mai multe despre oaspeții prezenți la serbare?

La RUGBY MOLDOVA AWARDS au participat reprezentanții echipelor de rugby pe plajă masculin și feminin. La fel, am invitat 6 cluburi din Moldova: Rugby Team UTM, Sporting ASEM, Concept Special Forces, Blumarine din Chișinău, Sergus Soroca și CSC Tiraspol. În 2021, aceste cluburi au lucrat activ, am vrut să le susțin starea de spirit la această petrecere comună.

Invitați onorați ai sărbătorii au fost și reprezentanții Ligii Veteranilor din Moldova Rugby. Cât despre rugby-ul de mâine, antrenorii copiilor la fel au fost prezenți la eveniment! Asta înseamnă că cei mai talentați antrenori ale echipelor de copii din Republica Moldova sunt cei care sunt responsabili pentru viitorul rugby-ului în țara noastră. Am avut ocazia să ne exprimăm recunoștința față de ei, să-i felicităm pentru realizările lor și să le urăm succes în 2022.

PARTENERII ȘI SUSȚINĂTORII RUGBY-ULUI MOLDOVEI

Pe lângă cei care joacă pe teren și antrenează sportivi, rugby-ul moldovenesc mai are o echipă – partenerii și susținătorii noștri. Fără sprijinul lor, nu am fi putut obține astfel de rezultate.

Brand-ul Gera Sportwear ne-a echipat vestimentar echipele în 2021 și va continua acest sprijin important în 2022. Red Bull a adăugat putere și energie rugby-ului moldovenesc anul trecut la multe evenimente mari și campionate europene. Organizația Sporter a atras voluntari pentru a participa la evenimentele noastre mari. Suntem recunoscători atât partenerului, cât și voluntarilor: fără ajutorul lor, ar fi fost imposibilă desfășurarea evenimentelor de o asemenea amploare.

Pe tot parcursul anului, Federația de Fotbal a Moldovei ne-a ajutat în organizarea evenimentelor, a adus o contribuție deosebit de importantă la Campionatul European la Rugby pe plajă, punând la dispoziție arena “La Izvor” (stadionul de fotbal pe plajă). Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării din Moldova au sărbătorit alături de noi succesele anului 2021. Ministerul a ajutat Federația de Rugby să rezolve o sarcină dificilă: evenimentele noastre au îndeplinit toate standardele de sănătate într-o perioadă complicată de pandemie. Printre invitații RUGBY MOLDOVA AWARDS 2021 s-au numărat și reprezentanții Comitetului Național Olimpic și Sportiv. Rugby-7 este inclusă în lista sporturilor olimpice, iar CNOS contribuie la dezvoltarea activă a acestui sport în țara noastră.

REALIZĂRILE 2021: CREȘTERE ÎN POFIDA PANDEMIEI

Ce schimbări au avut loc în rugby anul trecut, care s-a dovedit a fi destul de dificil?

Doar schimbări pozitive! În ciuda limitărilor Covid, am desfășurat cu succes Campionatul Moldovei la toate categoriile: rugby-7, rugby-15, rugby pe plajă, Cupa Moldovei la rugby-10! De asemenea au avut loc multe festivaluri și evenimente pentru echipele de copii și tineret unde au fost premiați solemn campionii. Și, încă o dată, voi sublinia, a fost făcut totul fără încălcări, în conformitate cu normele Ministerului Sănătății. Am reușit să organizăm evenimente internaționale, ca urmare, interesul pentru rugby a crescut în comparație cu anii precedenți. Mult mai mulți tineri sunt motivați să se implice în acest sport minunat, care dezvoltă atât personalitatea, cât și abilitatea de a lucra în echipă.

Ce fel de competiții internaționale a organizat Federația în 2021?

Printre evenimentele semnificative este prima etapă a Campionatului European la rugby pe plajă, care a avut loc în premieră în Moldova pe arena “La Izvor”. Rugby-ul pe plajă este un format foarte distractiv care atrage atenția spectatorilor. În luna mai am organizat “Cupa Prieteniei” la rugby-7, la competiție au participat 4 echipe masculine și 3 echipe feminine. La turneul masculin au evoluat naționalele Moldovei, Ucrainei, României și Rusiei. În campionatul feminin – 2 cluburi din Ucraina și naționala României. La sfârșit de an s-a desfășurat Concept Sevens (ediția a doua). Au concurat 8 cluburi din 3 țări: Moldova, România și Ucraina.

RUGBY FEMININ!

Un factor important printre realizările anului trecut este succesul echipei feminine. Cristina Popescu și echipa sa sunt bine determintate să readucă rugby-ul feminin din Moldova la statutul înalt care a fost atins în 2010 prin câștigarea Campionatului European. Cristina era atunci o jucătoare începătoare, care rapid s-a adaptat la echipa națională și a contrubuit la o realizare sportivă majoră. Punctul culminant al echipei sale în 2021 este locul 3 în prima etapă a Campionatului European de Rugby pe plajă, care s-a desfășurat în Chișinău și locul 5 în finala de la Moscova.

La fel și participarea la Campionatul European din Croația și Ungaria. Majoritatea membrilor echipei naționale feminine au format o echipă în Superliga Campionatului Ucrainean de rugby feminin. Nu este vorba doar de victorii, fiecare competiție majoră consolidează echipa, campionii se dezvoltă prin experiențele trăite. Mulțumim Federației Ucrainei pentru oportunitatea de a oferi fetelor noastre o experiență de amploare majoră! După cum am menționat, ne străduim să trezim interesul pentru rugby la copii și suntem foarte încântați că fetele au dorința de a participa. Recrutăm activ, susținem școli, colegii, universități care doresc să creeze echipe de rugby. Federația este pregătită să ajute la toate nivelele – antrenor, coaching sportiv, investiții financiare.

RUGBY ÎN FIECARE REGIUNE

După un an reușit, care sunt obiectivele pentru 2022?

Extinderea este necesară în sensul direct al cuvântului. Formăm un grup care se va ocupa de dezvoltarea rugby-ului în regiunile Moldovei. Astăzi rugby este popular doar în Chișinău, Transnistria și Soroca. Trebuie să naționalizăm pe scară largă acest sport. Vom începe întâi prin a obține terenuri unde să deschidem centre regionale de rugby.

Există în planuri 4 centre mari: Nord, Sud, Centrul țării și Transnistria. S-au făcut primii pași, există o înțelegere cu regiunea Cahul, vom începe cooperarea din ianuarie. Există planuri și pentru organizarea anumitor evenimente. Pe lângă campionatele interne și revenirea în Moldova a Campionatului European la Rugby pe plajă în 2022, vom elabora și vom prezenta un proiect concret pentru 2023 și 2024 cu privire la găzduirea Campionatului European la Rugby-7 în țara noastră, un sport olimpic.

Desigur, pentru aceasta este nevoie de educarea antrenorilor, arbitrilor, personalului medical, pentru a ridica nivelul campionatului intern și a tuturor celor care se ocupă cu rugby în Moldova. O altă mare prioritate a anului 2022 este dezvoltarea activă a rugby-ului feminin în Chișinău și regiuni. Este o idee foarte sănătoasă să faci jocul disponibil pentru toți, atât pe teren cât și în afara lui. Este necesar să motivăm fetele să joace și să le ajutăm să devină lideri, să le implicăm în munca din cadrul federației și în centrele regionale de rugby.

Poate o femeie să devină antrenor al unei echipe masculine?

De ce nu, dacă este pregătită pentru un astfel de rol, există cunoștințe și practică. Nu am văzut încă astfel de exemple la nivel profesional internațional, dar ele există deja în arbitraj.

Rugby-ul este un joc dur. Cum se combină acesta cu participarea femeilor?

Există duritate, dar este controlată. Federația Internațională de Rugby schimbă constant regulile mulți ani la rând pentru a face acest joc nu doar spectaculos, ci și sigur. Desigur, dacă comparăm cu perioada incipientă, putem spune că jocul și-a pierdut din asprime. Dar dacă am fi păstrat rigiditatea de acum 20 de ani, chiar și la cel mai înalt nivel profesional, puțin probabil că părinții astăzi ar fi fost de acord să lase copiii lor să joace rugby. Noile tendințe fac acest sport disponibil pentru toți, și pentru copii, și pentru femei.