Taxarea diferențiată – un instrument utilizat de state pentru schimbarea de comportament și obiceiurile nocive în societate
sâmbătă, iulie 27, 2024
spot_img

Taxarea diferențiată – un instrument utilizat de state pentru schimbarea de comportament și obiceiurile nocive în societate

Bolile netransmisibile (BNT) sunt cauza principală a deceselor premature constituind 90% din totalul deceselor globale.

BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat, sunt determinate în principal de cinci factori de risc – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și aerul poluat. În cadrul unei conferințe organizate de SCOHRE (Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Daunelor s-a discutat practicele mai multor state care au reușit prin intermediul taxării produselor în funcție de risc să schimbe situația în domeniul sănătății publice.

Experții în sănătate susțin că fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de provocare a bolilor netransmisibile, un obiectiv major fiind lupta cu acest viciu.

„Evitarea factorilor de risc comportamentali este calea cheie pentru îmbunătățirea sănătății publice în viitor, deoarece bolile netransmisibile sunt responsabile pentru aproximativ 90% din decesele premature”, a declarat profesorul Andrzej Fal.

Vicepreședintele Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Controlul Medicamentelor și Drogurilor, Volodymyr Korolenko a menționat că o metodă de schimba comportamentul persoanelor sau a societății în general este introducerea unor noi mecanisme și instrumente pentru a stimula consumul rațional de produse cu risc reduc pentru sănătate.

Unul dintre aceste instrumente care are drept scop reducerea consumului de tutun este taxarea și reglementarea prețurilor, care vine să suplinească și alte măsuri existente, cum este interzicerea publicității produselor de tutun. Experții au menționat că taxarea trebuie să fie corelată la nivelul de risc al produsului, respectiv aplicarea unei accize mai mari pentru țigări convenționale și accize reduse pentru produse de livrare a nicotinei, fără ardere.

„Taxarea poate fi folosită pentru a-i convinge pe oameni să nu înceapă să fumeze, dar are efecte foarte mici asupra renunțării la fumat, având adesea consecințe nedorite mari, de exemplu, în Franța, majorarea masivă a taxelor a dus la o creștere semnificativă a produselor contrafăcute. O taxare diferențiată, însă, poate stimula fumătorii să treacă la dispozitive cu nicotină”, a afirmat profesorul în economie Emanuele Bracco, de la Universitatea din Verona.

Emanuele Bracco a adăugat că propunerile de a egaliza taxele ar determina mulți utilizatori de să se întoarcă la țigări și să descurajeze în continuare trecerea la produse fără fum.

În cadrul conferinței s-a menționat că majoritatea politicilor publice în sănătate, în special din Europa Centrală și de Est nu sunt eficiente, preponderent din două motive – politicienii așteaptă rezultate rapide, și al doilea motiv – deciziile sunt adesea luate pe baza datelor incomplete sau parțiale.

„Regatul Unit, spre exemplu, dispune de ghiduri din partea agenției naționale HTA care susține că țigările electronice sunt un instrument eficient pentru renunțarea la fumat și eliminarea în general a daunelor cauzate de fumat. Însă, momentan, în Slovacia nu există date locale privind consumul de produse din tutun, astfel este imposibil de calculat impactul medical și economic. Fără date, majoritatea dezbaterilor se reduc la opinii”, a menționat, analistul în Sănătate de la Universitatea de Medicină din Slovacia, Martin Smatana.

La fel, experții au discutat exemplul Suediei și Noii Zeelande în lupta împotriva fumatului. În Suedia, doar 5% din populație este fumătoare, cea mai mică rată din Europa.

„Fără îndoială, când discutăm strategiile de sănătate publică, există mai multe niveluri. Trebuie să ne dăm seama că acesta este un proces îndelungat bazat pe prevenție, în special prevenție primară, și durează decenii pentru a fi implementat. Cazurile Noii Zeelande sau ale Suediei demonstrează clar că ai nevoie de acest timp, pentru a pregăti mai ales cei mai tineri din societate pentru „ultimul pas”. Aceasta este singura modalitate de a avea o generație fără fum, adică o generație care nu a fumat niciodată”, a declarat profesorul Andrzej Fal.

Medicul Dumitru Brînza de la spitalul Oncologic din Moldova a declarat că renunțarea la fumat este una dintre cele mai eficiente măsuri în sănătatea publică, însă, în pofida mai multor eforturi numărul fumătorilor rămâne neschimbat.

“Reducerea efectelor nocive ale tutunului prin oferirea accesului la produse fără este în continuare un subiect controversat în controlul tutunului. Reducerea efectelor nocive ale tutunului implică asigurarea consumatorilor de tutun, care nu doresc sau nu pot să renunțe la țigări cu produse ce conțin nicotină și sunt mai puțin dăunătoare pentru consum continuu. Experții în domeniul sănătății publice consideră că aceste produse au un potențial enorm de a reduce mortalitatea și morbiditatea în rândul fumătorilor care trec complet la ele. Dar este și o altă statistica despre care știu numai medicii: 60% din pacienți diagnosticați cu cancer continuă să fumeze. Ce să facem cu astfel de pacienți? Cum îi ajutăm să renunța la fumat? Adoptarea conceptului de reducerea efectelor nocive a tutunului poate sa le ajute”, a adăugat Dumitru Brînza.

În concluzie, speakerii evenimentului au ajuns la concluzia că: produsele de tutun trebuie să fie taxate în baza gradului de risc pentru sănătate, țigările electronice nu trebuie sa fie accesibile pentru generația tânără, există o necesitate urgentă de a face studii referitor la orice produs ce intră pe piața si apoi de racordat in legislație în baza datelor obținute.

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău