TOP CLINICS: Centrul de Osteopatie Dr. Celnacov

Центр ОстеопатииÎn inima capitalei îşi are sediul Centrul de osteopatie, unicul centru medical din Republica Moldova recunoscut pe plan internațional.

El a fost înființat în 1996, la început ca un cabinet medical obișnuit și abia în 1999 a devenit o instituție medicală cu drepturi depline în domeniul osteopatiei. Aici sunt oferite servicii medicale pentru recuperarea pacienților cu maladii ale sistemului musculo-scheletic.

Instituția medicală este condusă de un medic osteopatic, ortoped de la Institutul de cercetări ştiinţifice „R. R. Vreden” din Sankt-Petersburg. E doctorant osteopat al Academiei Internaționale de Osteopatie (Copenhaga, Danemarca), doctor habilitat, președinte al Asociației de Osteopate și Terapie Manuală din Moldova Victor G. Celnacov. Pacienții vin la doctorul Viktor Celnacov din toată lumea. De-a lungul anilor de muncă prin această clinică au trecut mii de pacienți.

Personalul clinicii

Angajații clinicii sunt unicii specialişti din Moldova, care au o instruire europeană în osteopatie, ceea ce înseamnă, că pe lângă educația medicală de bază superioară, au studiat încă 5 ani la Academia Internațională de Osteopatie din Copenhaga și la Gand (Belgia), deoarece în Europa și SUA fără o specializare de 5 ani în studiul special calificarea de medic osteopathic nu se conferă.

În plus, își perfecíonează constant cunoștințele și abilitățile participând la conferințe internaționale la care îi invită colegii europeni. Anul trecut, la Prima Conferință Științifică Internațională a Osteopatilor din Europa (Conferința Internațională de Medicină Osteopatică), raportul medicului clinicii Radu Celnacov „Eficiența osteopatiei în prevenirea și tratarea distoniei vegetativ-vasculare la pacienții cu biomecanică afectată a coloanei vertebrale cervicale” a fost apreciat de experții din cadrul conferinței, publicul căror totalizează câteva milioane de oameni din diferite părți ale lumii. Marele interes al americanilor și europenilor, în special al belgienilor, faţă de practica şi activitatea celor din Moldova, s-a confirmat prin faptul că acestora li s-a propus o cooperare în domeniul cercetării stresului.

În Europa și SUA se acordă multă atenție cercetării asupra stresului și acolo se folosesc aparate și softuri speciale pentru a măsura nivelul stresului. Acum un astfel de dispozitiv este disponibil și în Centrul de osteopatie al Dr. Celnacov, care, la rândul său, extinde în continuare capacitățile specialiștilor Centrului în diagnosticul și tratamentul diferitor disfuncții.

Nu este un secre, că în viața unei persoane moderne, stresul provoacă apariția unei largi varietăți de tulburări funcționale, prin urmare, valoarea studierii acestei probleme este importantă.

Pentru a înțelege care este aria de activitate a Centrului, ce prezintă osteopatia și ce boli tratează, e necesar să aveți o idee despre știința în sine.

Ce este osteopatia?

ОстеопатияÎn 1997 Parlamentul European a recunoscut patru tipuri de medciină de alternativă: osteopatia, acupunctura, homeopatia și terapia manuală. Osteopatia este o știință destul de tânără: a apărut în 1874 în SUA, iar fondatorul acesteia este Dr. Andrew Taylor Still. El a fost cel care a dezvoltat conceptul de osteopatie, preluând cunoştinţele din medicina greacă şi egipteană din epoca renascentistă.

Termenul „osteopatie”, creat de Still, provine de la două cuvinte greceşti: „osteo” – os și „patia” – suferință, patologie. Folosind termenul „osteo”, a ţinut să-l confere nu doar patologiei osului, ci și a aparatului structural în general, adică tuturor organelor sistemului, ca unitate biomecanică (s-ar putea spune, inginerie). Iar termenului „patia” i-a mai dat un sens – „asculta”. Still a creat postulatul principal al osteopatiei: „ Structura controlează funcția, funcția determină structura”.

Astfel osteopatia se bazează pe principiile unității corpului uman, pe legătura continua dintre structură (structura noastră anatomică) și funcție (fiziologie), precum și pe capacitatea corpului uman de a se auto-restabili și auto-vindeca. Osteopatia este adesea confundată cu terapia sau masajul manual, dar e o mare greșeală. Puteți deveni terapeut manual de nivel mediu după ce ați ascultat un curs educațional de 3 luni. Un specialist veritabil manualist învață aproximativ 2 ani.

Osteopatii, pe lângă educația medicală de bază, studiază ani în şir, consumă mult timp, efort și mijloace, deoarece trebuie să studieze, de regulă, în străinătate. Osteopatia e o știință profundă și complexă, materializează cunoștințele medicinii în anatomie, embriologie, fiziologie, biomecanica în palpare și diagnostic corect.

Ce tratează osteopatia?

Доктор ЧелнаковOsteopatia tratează cauza bolii, nu simptomul acesteia, dar adesea simptomul este durerea. Această durere e acea „lumină roșie”, un dar al lui Dumnezeu care avertizează că ceva nu funcționează în corp.

Iar osteopaţii nu suprimă durerea, dar găsesc motivul care a provocat-o.

La prima vedere, poate părea ireal, deoarece puțini pot înţelege o legătură între o durere de cap și o leziune cronică a coloanei vertebrale sau picioarele plate.

Orice boală e o disfuncție în corpul uman, care reprezintă un sistem armonios în care totul este la locul său și totul se mișcă. Și dacă ceva nu mai merge, apar modificări funcționale. Anume un osteopat poate corecta blocul funcțional dintr-un anumit sistem sau organ.

Osteopatul trebuie să determine ce s-a întâmplat: există modificări ale funcției – ceea ce înseamnă că ar trebui să căutăm modificări în structură, adică anatomie; sau există o modificare a structurii – și astfel se determină o modificare a funcției. Până la 80% din suferințe sunt asociate cu aceste fenomene.

Cu toate acestea, osteopaţii tratează doar ceea ce pot trata: dacă există tulburări structurale traumatice grave sau boli infecțioase, oncologice osteopaţii nu se implică. Deși în scopul unei terapii de reabilitare, chiar și în cazul oncologiei, osteopatia poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacientului.

Beneficiile osteopatiei:

  • un tratament fără durere;
  • o abordare holistică a corpului;
  • lipsa intervenției chirurgicale;
  • securitatea organismului;
  • efectul pe termen lung al tratamentului.

Cum activează un medic osteopatic?

ОстеопатDin punct de vedere al osteopatiei, sănătatea reprezintă armonia în unitatea funcțională a trei sisteme: sistemul musculo-scheletic (musculo-scheletice), psihoemoțional (neuropsihice) și visceral (organele interne). Tratamentul osteopatic poate fi combinat cu succes cu alte metode de tratament medical. În ceea ce privește osteopatia adecvată, principalul instrument al medicului osteopat sunt mâinile sale. Ca orice intervenţie medicală, o sesiune de osteopatie începe cu un istoric medical.

Osteopatul vă va asculta plângerile, reflecţiile despre bolile anterioare, leziunile, operațiile, diversele examene și tratamente. În timpul examinării osteopatul vă va cere să vă debarasaţi de îmbrăcămintea exterioară și să efectuați teste funcționale, adică câteva mișcări simple. Adesea în timpul tratamentului pacientul osteopatic e culcat pe o canapea pe spate sau burtă, dar uneori poziția poate fi alta – așezat sau în picioare.

Numărul și frecvența vizitelor la medic este individuală și depinde de mulți factori – gravitatea și natura bolii, vârsta, profesia și stilul de viață al pacientului. Adesea un medic osteopatic efectuează tratament osteopatic în combinație cu fizioterapie sau tratament medicamentos. În ceea ce privește diagnosticul în sine, acesta se realizează printr-o palpație moale, nedureroasă strat după strat (atingând corpul pacientului). În plus, în diagnostic sunt utilizate o serie de teste neurologice, ortopedice și osteopatice specific. Alături de diagnosticul medical general acceptat, un medic osteopatic face un diagnostic osteopatic, conform căruia se aleg tactici de tratament.

LA BAZA OSTEOPATIEI SUNT PRINCIPIILE COMUNICĂRII PERMANENTE ÎNTRE STRUCTURĂ (STRUCTURA NOASTRĂ ANATOMICĂ) ȘI FUNCȚIE (FIZIOLOGIA NOASTRĂ).

Ce se tratează în Centrul de Osteopatie al Dr. Celnacov:

Centrul oferă consultări pentru copii și adulți privind tratarea bolilor:

  • osteocondroză, spondilartroză, sciatică, dureri de spate cronice, subluxarea vertebrelor, discopatie (proeminență, hernie discală);
  • încălcarea posturii (scolioză, cifoză, hiperlordoză);
  • consecințe ale traumatismelor la naștere, insuficiență craniovertebrală, hipertensiune intracraniană;
  • blocaj articular (posttraumatic, postoperator);
  • pierderea completă sau parțială a mobilității uneia sau mai multor articulații, fibroză și fibromialgie;
  • tulburări vegetativ-viscerale (distonie cardiovasculară, dischinezie biliară);
  • dureri de cap (migrene);
  • afectarea funcțională a auzului și a vederii;
  • nevroze;
  • perturbarea somnului;
  • iritabilitate.

Reabilitarea anti-stres

În timpul tratamentului se folosesc metode fiziologice non-farmacologice ale medicinii osteopatice. Ca orice ramură a științei medicale, osteopatia poate fi aleasă ca principală și unică metodă de tratament sau poate fi una dintre metodele suplimentare din întregul complex de metode terapeutice.