Tratamentul fracturilor la adulți – fixare chirurgicală sau ghips?
duminică, mai 26, 2024
spot_img

Tratamentul fracturilor la adulți – fixare chirurgicală sau ghips?

Odată fracturat, osul unui adult nu mai are capacitatea de a se regenera așa cum este în cazul copiilor. Acesta trebuie să fie atent fixat și susținut pentru a-și restabili în totalitate funcția, iar traumatologia modernă oferă cele mai eficiente soluții pentru redobândirea mobilității în scurt timp.

Fixarea chirurgicală versus imobilizarea cu ghips a fracturilor

În trecut se utiliza imobilizarea cu ghips și alte metode de tratament conservator pentru a susține și stabiliza osul rupt din exterior, bazându-se pe capacitatea lui de a se repara. Spre deosebire de copii, însă, la pacienții adulți procesul nu decurge conform așteptărilor în majoritatea cazurilor, ceea ce poate duce la consolidarea incorectă a osului, limitarea mișcării în timp, disconfort, dureri, iar în cazurile mai grave poate necesita reconstrucție chirurgicală.

Dezvoltarea tehnicilor chirurgicale și metodelor inovative de tratament le permite chirurgilor să fixeze oasele fracturate din interior, cu risc minim și rezultat net superior. Fixarea chirurgicală presupune alinierea corectă a osului și prinderea acestuia cu tije, implanturi, astfel încât poziția să rămână stabilă, exact cum era înainte de fracturare.

O altă diferență importantă constă în durata tratamentului, care este de câteva săptămâni în cazul imobilizării cu ghips și câteva zile în cazul fixării chirurgicale. Totodată, recuperarea cu ghips este mai anevoioasă și deseori incompletă, așa cum perioada lungă de imobilizare cauzează atrofia mușchilor, formarea de contracturi și suferința terminațiunilor nervoase.

Cum are loc fixarea chirurgicală a fracturilor?

Scopul tratamentului chirurgical al fracturilor este repoziționarea fragmentelor osoase, alinierea la poziția naturală și fixarea cu ajutorul unor implanturi speciale, plăci, șuruburi, tije și broșe.

Implanturile utilizate la Medpark sunt de cea mai înaltă calitate, realizate din oțel inoxidabil și titan, fiind durabile și totodată total compatibile cu organismul, astfel încât să nu provoace reacții adverse. Departamentul de traumatologie dispune de cea mai vastă gamă de materiale de diferite mărimi și forme pentru a se adapta perfect osului fracturat al pacientului, ceea ce este extrem de important pentru libertatea mișcării.

Planificarea intervenției se realizează doar în urma diagnosticului imagistic prin radiografie sau tomografie computerizată, care confirmă necesitatea și tipul de tratament. Intervențiile chirurgicale sunt indicate în cazul fracturilor complexe cu deplasare și luxație, când aplicarea de ghips este ineficientă și dăunează articulațiilor. Medicul va decide tactica cea mai potrivită de tratament pentru fiecare pacient în parte.

Intervenția se realizează sub control radiologic intraoperator, ceea ce permite vizualizarea imediată a rezultatelor.

Pacientul este conștient pe durata operației așa cum se utilizează tehnici exclusive de anestezie prin blocuri regionale, care controlează foarte bine durerea și totodată evită riscurile anesteziei generale.

Beneficiile anesteziei locale includ:

  • blocarea absolută a oricăror senzații neplăcute,
  • siguranță – medicamentele moderne nu au efect toxic asupra organismului,
  • excreție rapidă prin rinichi,
  • practic nu există efecte secundare,
  • medicamentul este selectat în baza tabloului clinic, a caracteristicilor stării de sănătate și a vârstei pacientului.

Blocul operator dispune de cea mai performantă infrastructură chirurgicală și condiții sterile pentru excluderea complicațiilor infecțioase postoperatorii.

Medicii ortopezi-traumatologi Medpark dispun de vastă experiență și specializări înguste în tratamentul fracturilor de orice complexitate la nivelul piciorului, șoldului, mâinii sau umărului.

Pacientul beneficiază de o schemă individuală de recuperare medicală pentru a reveni la activitățile obișnuite în cel mai scurt timp.

Linie de traumatologie 24/7

La Spitalul Internațional Medpark este disponibilă linie de gardă cu medic ortoped-traumatolog 24/7. În caz de urgență, pacienții cu fracturi sunt deserviți în bază de autoadresare cu transport propriu sau ambulanța.

Pentru detalii și programări, accesează www.medpark.md sau apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Spitalul Internaţional Medpark
Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark


Medpark este cel mai mare spital privat din Moldova. Deservirea clienţílor în Medpark este organizată în conformitate cu toate standardele și practicile internaţionale moderne.
Site-ul Web: Medpark
Contacte:
Telefon: 22 40 00 40 (24/7)
Adresa: str. А. Doga, 24, mun. Chișinău (lângă Manejul de Atletică Uşoară)