Tumoare gigant de 50 de cm la o adolescentă, operată minim invaziv de echipa Medpark
duminică, aprilie 21, 2024
spot_img

Tumoare gigant de 50 de cm la o adolescentă, operată minim invaziv de echipa Medpark

O formațiune de peste 50 de cm localizată în abdomenul unei adolescente de 14 ani – o problemă medicală cu care s-au confruntat chirurgii ginecologi Medpark și care a fost rezolvată printr-o intervenție minim invazivă cu aplicarea biopsiei intraoperatorii pentru a identifica tipul tumorii: benign sau malign, chiar în timpul operației.

Pacienta a ajuns la consult invocând dureri abdominale și creșterea burții în volum. Un examen ecografic a arătat că durerile erau cauzate de formațiunea care a invadat o bună parte din cavitatea abdominală și care s-a triplat în volum într-un singur an.

Operată minim invaziv, cu păstrarea funcției reproductive 100%

Din dorința de a păstra funcția reproductivă în totalitate, dar și pentru a nu supune pacienta unei reabilitări îndelungate, echipa chirurgilor ginecologi Medpark, dr. Natalia Sablina, medicul curant al pacientei și dr. Natalia Raiu, au decis efectuarea operației pe cale laparoscopică după tehnologia Hasson cu aplicarea Alexis Laparoscopic System, disponibil doar la Medpark.

Unicitatea acestei tehnici constă în posibilitatea pe care o oferă chirurgului. În cazul prezenței unei formațiuni lichidiene voluminoase, Alexis system permite vizualizarea marginilor tumorii și menținerea conținutului tumorii în afara cavității abdominale.

Natalia Sablina, chirurg ginecolog, onco-ginecolog: „Formațiunea pacientei era într-atât de mare, încât în timpul ecografiei am înțeles că această tumoare gigant atinge diafragma. Din cauza dimensiunilor enorme, toate organele erau comprimate. Iar atunci când a efectuat un IRM bazin mic și abdomen, polul superior al formațiunii nu a încăput în imagine. Și, deși în toate instituțiile la care au mers pacienta cu mama ei primeau recomandarea de intervenție prin laparatomie largă, verticală, adică abord clasic, noi am decis să facem intervenția pe cale minim invazivă. Pe lângă aspectul estetic, am păstrat ovarul stâng în totalitate, respectiv în viitor, șansele să devină mamă sunt de 100%.”

În timpul intervenției s-a constatat că formațiunea avea 5 litri de lichid, iată de ce adolescenta se plângea de creșterea burții în volum.

Natalia Raiu, chirurg ginecolog: „În cazul pacientei am efectuat o chistectomie și salpingectomie pe stânga, de pe urma căreia am eliminat și acel lichid care era stocat în interiorul tumorii. Imaginați-vă o sticlă de 5 litri cu apă pe care mulți dintre noi o cumpără la magazin. Cum ar fi ca toți acești cinci litri să fie în interiorul nostru și constant să purtăm această sticlă cu noi. Obositor, nu? Pacienta operată a dat dovadă de mult curaj și suntem bucuroși că am reușit să o ajutăm, având grijă nu doar de înlăturarea formațiunii, dar și de aspectul estetic. Pe abdomen în locul unei mari cicatrici, adolescenta va avea doar 4 găurele, care cu timpul vor deveni invizibile.”

Biopsia intraoperatorie – factor de decizie în timpul intervențiilor

Decizia de a realiza o biopsie intraoperatorie a fost luată încă înainte de intervenție, pentru a exclude un diagnostic malign. Astfel, datorită posibilităților unice ale Spitalului Internațional Medpark, intervenția a fost realizată în volum complet și în condiții de maximă siguranță.

Alexandru Neguleanu, medic anatomo-patolog: „Au fost prelevate probe intraoperator dintr-o tumoare mare, cu conținut lichidian, transparent, din care au fost extrase 4 fragmente pentru examenul extemporaneu. Rezultatul biopsiei intraoperatorii este ulterior confirmat prin metoda histopatologică clasică. La moment, avem un rezultat pozitiv, ambele investigații au arătat că formațiunea este una benignă.”

Imediat după înlăturarea tumorii gigant, a reapărut talia

A doua zi după intervenție, pacienta a fost încurajată să se ridice și să revină la activitatea ei cotidiană.

Vera, pacientă: „Îmi dădeam seama că ceva nu era în regulă și căutam răspunsuri. Sunt bucuroasă că am ajuns la medicii de aici. Deși îmi era frică de intervenție, doamna Raiu și Sablina au avut grijă să îmi explice tot ce urmează și să îmi insufle siguranță și calmitate. Acum, după intervenție am observat că a apărut și talia care era invizibilă din cauza acestui chist. Aveam o burtă proeminentă și nu îmi plăcea asta, mai ales că nu era din cauza alimentației. Mulțumesc mult medicilor Medpark!”

Postoperator, Vera a slăbit cu 6 kg și au dispărut edemele de pe membrele inferioare cauzate tot ce această tumoare care comprima vena cavă inferioară, cel mai mare vas din organismul uman.

Pentru informații și programări accesează www.medpark.md sau contactează-ne la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Spitalul Internaţional Medpark
Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark


Medpark este cel mai mare spital privat din Moldova. Deservirea clienţílor în Medpark este organizată în conformitate cu toate standardele și practicile internaţionale moderne.
Site-ul Web: Medpark
Contacte:
Telefon: 22 40 00 40 (24/7)
Adresa: str. А. Doga, 24, mun. Chișinău (lângă Manejul de Atletică Uşoară)