Un pahar de vin la masă poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Un pahar de vin la masă poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Un studiu nou sugerează că utilizarea unei cantități moderate de vin la mese, reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Cercetătorii au studiat datele a 312,400 de subiecți a Băncii de date Bio din Marea Britanie și au decelat faptul că utilizarea vinului în timpul meselor, reduce riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip doi cu 14% în comparație cu subiecții care nu consumă vin. Aceste beneficii sunt corelate doar cu consumul rațional de vin și nicidecum cu alte forme de alcool.

Pe de altă parte, specialiștii menționează – consumul sporit de bere și alte spirtoase măresc riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Autorul studiului, Hao Ma, analist în biostatistică la centrul de cercetări a obezității al Universității Tulane din New Orleans, SUA, a zis: “Efectele consumului de alcool asupra sănătății a fost mult timp o sabie cu două vârfuri din motivul abilității acesteia de a înțepa în ambele direcții – consumul alcoolului să fie atât nociv, cât și benefic în dependență de cultura consumului”.

Apoi a concluzionat: “Mesajul acestui studiu este simplu – consumul de cantități moderate de vin la mesele principale ale zilei, scade riscul diabetului doar dacă consumatorul nu prezintă alte maladii concomitente și doar dacă acest fapt este luat în considerație de medicul personal”.

Robert Eckel, fost președinte a Asociației Americane a Inimii a fost mai critic în privința acestui studiu: “Rezultatele sugerează lipsa responsabilității alcoolului pentru efectele benefice. Cel mai probabil vinul însuși, cu alte cuvinte componentele acestuia, cum ar fi antioxidanții, spre exemplu, răspund de această protecție împotriva diabetului”.

Autor Siluan Stegărescu
Sursă independent.co

Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău