Decesele din cauza Covid-19 ar putea fi de trei ori mai multe decât recordurile oficiale
joi, iulie 18, 2024
spot_img

Decesele din cauza Covid-19 ar putea fi de trei ori mai multe decât recordurile oficiale

“Mai mult de 18 milioane de oameni au decedat din cauza infecției Covid-19, cifre mai mari decât sugerează actualele recorduri” – zic cercetătorii.

Raportul acestora vine după doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie datorită infecției cu Sars-Cov-2.

Mortalitatea în exces a fost studiată de o echipă de la Universitatea din Washington. Ei au studiat datele a 191 de țări și teritorii pentru a afla – “adevăratele cifre ale morții globale”, ce reprezintă în esență numărul “real” al pacienților ce au decedat din cauza Covid-19.

Unele dintre decese sunt datorate însuși virusului, altele sunt corelate cu comorbiditățile pacienților. Acestea din urmă pot fi agravate de infecție și pot duce la deces, în special, maladiile pulmonare și cele cardio-vasculare.

Rata de deces calculată de cercetători, variază dramatic în dependență de țară și regiune, însă media globală se presupune că ar fi egală cu 120 de cazuri per 100,000 de oameni. Acest lucru ar însemna că au decedat aproximativ 18,2 milioane de oameni de la începutul pandemiei până la finele anului 2021, număr de trei ori mai mare decât numărul de decedați oficial înregistrat – 5,9 milioane de oameni.

Cercetătorii estimează că numărul de decese se va micșora datorită implementării vaccinurilor și a noilor scheme de tratament, însă ne atenționează că pandemia nu s-a sfârșit și că pot apărea noi tulpini de virus ce pun în primejdie sănătatea publică.

Autor Siluan Stegărescu
Sursă BBC

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău