Protejează oare estrogenul împotriva infecției COVID-19?
miercuri, iulie 17, 2024
spot_img

Protejează oare estrogenul, împotriva infecției COVID-19?

Unele studii anterioare sugerează că estrogenul poate juca un rol în severitatea infecției COVID-19.

Un studiu observațional recent, efectuat de cercetătorii spitalului universității Umeå din Suedia, sugerează faptul că nivelele ridicate de estrogen pot proteja împotriva mortalității COVID-19.

Autorul principal al studiului, Dr. Anne-Marie Fors Connolly, un cercetător clinic la universitatea Umeå din Suedia într-un interviu a zis:

“Rezultatele acestui studiu particular, au arătat că femeile în perioada postmenopauzală, ce primeau estrogen, au prezentat un risc scăzut de a deceda din cauza COVID-19 comparativ cu femeile ce nu primeau tratament cu estrogen. Este un rezultat ce intrigă și care necesită studii ulterioare. Unele din ele s-au și făcut. Spre exemplu, cercetări recente ce investigau posibile tratamente despre COVID-19, au citat estrogenul drept un agent terapeutic potențial”.

Datele au venit dintr-un lot de studiu ce cuprindea 49,853 de femei ce au fost diagnosticate cu COVID-19 în acel interval de timp. Dintre ele, 16,693 aveau vârsta cuprinsă între 50-80 de ani. După ce au fost ajustați factorii de risc, inclusiv vârsta, nivelul de trai și istoricul medical, cercetătorii au decelat că rata de deces din cauza infecției COVID-19 este cu 53% mai mică comparativ cu femeile care nu primesc vreun tratament hormonal.

În concluzie Dr. Fors a spus: “Studiul nostru este un studiu observațional, astfel încât, este necesar de a efectua un studiu clinic pentru a determina dacă există vreun efect a terapiei cu estrogen asupra mortalității în COVID-19”.

Autor Siluan Stegărescu
Sursă – Medical News Today

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău