Un studiu demonstrează că fitness-ul reduce riscul demenței cu 33%
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Un studiu demonstrează că fitness-ul reduce riscul demenței cu 33%

Astfel încât rata demenței crește, oamenii de știință încearcă să înțeleagă care factori cresc riscul apariției acestei maladii covârșitoare.

Deja se cunosc efectele benefice a activități fizice în minimizarea riscului dezvoltării demenței. Un studiu recent demonstrează legătura cauzală dintre exercițiile cardio-respiratorii și dezvoltarea maladiei Alzheimer precum și a maladiilor înrudite.

Dr. Edward Zamrini și colegii săi, au studiat 649,605 veterani militari cu vârsta cuprinsă între 30-95 de ani, fără istoric de Alzheimer, maladii înrudite și care efectuau exerciții pe bandă rulantă ca o parte a rutinei zilnice. Subiecții au fost împărțiți în cinci grupuri în dependență de performanțele fizice a acestora.

Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu grupul care prezintă cele mai mici performanțe fizice, cei mai “în formă” au un risc scăzut cu 33% de a dezvolta Alzheimer și alte tipuri de demență. Similar acestui grup, în ordine descrescătoare performanțelor fizice, al doilea grup a prezentat un risc scăzut cu 26%, al treilea grup cu 20% și al patrulea cu 13%.

Dr. Edward Zamrini, directorul departamentului de Neurologie la Irvine Clinical Research, profesor adjunct a departamentului de cercetare la Universitatea George Washington și profesor adjunct la departamentul de Neurologie a Universității din Utah, într-un interviu a zis:

“Studiul nostru a găsit o asociație puternică, gradată și inversă între exercițiile cardio respiratorii și reducerea riscului maladiei Alzheimer. Acest lucru denotă că o persoană care este mai pregătită fizic va avea o întârziere mai mare în dezvoltarea potențială a demenței”.

“Există doi factori care influențează parametrii fizici: fundalul genetic și exercițiile fizice cardio-respiratorii. Noi nu putem influența predispoziția genetică dar putem crește eficiența exercițiilor cardio-respiratorii printr-un program fitness adaptat. Studiul nostru la fel demonstrează că nu este necesar să fii atlet ca să reduci riscul îmbolnăvirii. Chiar și micile creșteri în intensitate pot influența pozitiv”.

Sursă – Medical News Today
Autor – Siluan Stegărescu

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău