4 tipuri de persoane care beau: din care categorie faci parte?
vineri, martie 29, 2024
spot_img

4 tipuri de persoane care beau: din care categorie faci parte?

Mulți oameni servesc alcool, dar motivația individuală fiecărei persoane pentru a face acest lucru, poate varia. Luând în considerație acest fapt, băutorii pot fi împărțiți în patru categorii.

Oamenii susțin și afirmă diverse motive pentru care servitul regulat al alcoolului poate deveni acceptabil. Acest lucru face dificilă înțelegerea din punct de vedere științific, a cauzelor unui astfel de fenomen social. Cu toate acestea, există un așa-numit model motivațional al consumului de alcool, care afirmă că bem alcool, pentru că ne așteptăm la o schimbare a stării noastre lăuntrice.

Dezvoltate inițial pentru tratamentul dependenței de alcool, ideile descrise în model au condus la o nouă înțelegere a factorilor și condițiilor care îi motivează pe oameni să bea. Potrivit acestora, oamenii beau alcool pentru a spori în intensitate sentimentele pozitive sau pentru a le reduce sau anihila pe cele negative. Ele pot fi, de asemenea, argumentate de sistemul endogen de recompense, cum ar fi bunăstarea emoțională îmbunătățită în urma unei munci sau în cadrul rutinei zilnice, sau de cele externe, cum ar fi aprobarea socială.

Astfel, toți băutorii se încadrează în una dintre cele patru categorii:

  • Primii beau pentru a îmbunătăți starea de spirit
  • Cei din a doua categorie – să uite de grijile lor
  • Alții beau alcool de dragul companiei, în vacanțe sau în timpul oricăror evenimente sau sărbători
  • Iar ultimii – pentru a obține o aprobare în societate.

Oamenii pot aparține mai mult sau mai puțin la mai multe categorii simultan – sunt foarte puțini din cei care beau exclusiv datorită unuia dintre cele patru motive enumerate anterior. Toți ceilalți factori, cum ar fi geneticul uman, personalitatea sau mediul înconjurător, conform acestui model, pur și simplu influențează motivele pentru a trage sau nu, o dușcă. Însă, a servi alcool sau nu, o persoană decide singur, în funcție de conștientul acesteia.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămhealth.com

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău