Cum selfie-urile ne distrug încet psihicul
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Cum selfie-urile ne distrug încet psihicul

Oamenii de știință de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München au confirmat ceea ce toată lumea specula de ceva timp: privirea și contemplarea selfie-urilor altor persoane nu aduce nicio plăcere. Ba mai mult, practica obișnuită de a ne fotografia, poate avea un efect dăunător asupra stării psihice altor persoane.

Statistici pentru selfie-uri

După cum au descoperit Sarah Diefenbach și Lara Christoforakos într-un sondaj efectuat pe 238 de persoane, 77% dintre aceștia își fac selfie-uri cel puțin o dată pe lună, iar 49% primesc astfel de fotografii cel puțin o dată pe săptămână, 90% dintre respondenți au recunoscut că percep autoportretele altor persoane drept o autopromovare, iar 46% își tratează propriile selfie-uri în acest fel.

Paradox

Mai mult de jumătate dintre respondenți și-au exprimat părerea că autosurprinderea în cameră afectează negativ stima față de sine din partea celorlalți și poate crea o impresie superficială, eronată despre subiect. Astfel, psihologii au dedus că marea majoritate a oamenilor preferă să facă selfie-uri, dar evită să privească pozele altora.
Sondajul a implicat rezidenți din Austria, Germania și Elveția, astfel încât rezultatele ar putea avea o părtinire „eurocentrică”. Alte culturi, au recunoscut Diefenback și Christophoracos, pot avea o atitudine diferită față de selfie-uri, ceea ce necesită un studiu mai amplu. Articolul a fost publicat în revista Frontiers in Psychology.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămhealth.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău