Cu ce pot fi periculoase furnicăturile în degetele de la mâini și picioare?
joi, iulie 18, 2024
spot_img

Cu ce pot fi periculoase furnicăturile în degetele de la mâini și picioare?

Oamenii de știință americani au explicat ce procese din organism pot indica furnicăturile și amorțeala periodice la nivelul degetelor mâinilor și ale picioarelor.

Aceste fenomene de la nivelul degetelor mâinilor și picioarelor pot indica o deficiență a vitaminei B12, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan. Deficiența acestuia poate provoca leziuni ale nervilor periferici – care, la rândul lor, provoacă aceste simptome de la nivelul extremităților. Amorțeala și furnicăturile, spun experții, nu ar trebui să vă îngrijoreze sau să vă inducă panică, însă, dacă astfel de simptome sunt observate persistă sau apar mai des, ar trebui, neapărat să consultați un medic.

B12 este o vitamină solubilă în apă, care nu este doar responsabilă de funcționarea optimă a sistemului nervos, ci este implicată, de asemenea în producția de globule roșii și a ADN. O deficiență de B12 poate duce la slăbiciune musculară și la pierderea reflexelor. În literatura științifică, vitamina B12 înseamnă de obicei cianocobalamină, care este convertită în corpul uman, în mod liber, într-una dintre formele sale coenzimatice.

Cianocobalamina în scop terapeutic este produsă de industria farmaceutică sub formă de soluții pentru administrare parenterală iar în scopul prevenirii deficienței acesteia, este inclusă într-o serie de preparate multivitamine. Oxicobalamina, pe lângă aceleași indicații ca și cianocobalamina, este, de asemenea, folosită ca antidot pentru otrăvirea cu cianuri și pentru supradozaj cu nitroprusiat de sodiu.

Doza recomandată în Statele Unite, este de 2,4 micrograme pe zi pentru un adult fără să fie stabilită o limită superioară. Cu toate acestea, consumul organismului corespunde cu 2-5 mcg pe zi, care poate depăși doza zilnică.

Un studiu a arătat că 6 micrograme pe zi sunt suficiente pentru a menține nivelurile plasmatice normale de B12.

AutorSiluan Stegărescu
Sursămhealth.ru

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău