Aproximativ 98% dintre oamenii ce locuiesc în occident, nu îndeplinesc aportul zilnic recomandat de potasiu.
În ciuda acestui fapt, o dietă săracă în potasiu rareori poate cauza hipokaliemie. Totuși, deficitul se caracterizează prin niveluri de potasiu seric, sub 3,5 mmol pe litru. Cel mai des, deficitul apare atunci când corpul nostru pierde brusc o cantitate însemnată de lichid (vărsături cronice, diaree, transpirație crescută sau pierderi de sânge). Aici am descris pentru dumneavoastră, șapte semne și simptome ale deficienței de potasiu pentru a le putea recunoaște și a putea interveni prompt cu tratamentul.
1. Slăbiciune și oboseală
Lipsa potasiului poate provoca slăbiciune și oboseală în mai multe moduri. În primul rând, kaliul ajută la reglarea contracțiilor musculare. Când nivelul său sanguin este scăzut, mușchii produc contracții mai slabe. O deficiență a acestui mineral poate afecta, de asemenea, modul în care corpul dumneavoastră folosește nutrienții, ceea ce duce la oboseală. De exemplu, unele dovezi sugerează că o deficiență poate afecta producția de insulină, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge.
2. Crampe musculare și spasme
Crampele musculare sunt contracții musculare bruște necontrolate. Ele pot apărea atunci când nivelul de potasiu din sânge este scăzut. Aflându-se în celulele musculare, potasiul facilitează transmiterea semnalelor din creier care stimulează contracțiile musculare. De asemenea, ajută la stoparea acestor contracții prin banala ieșire din celulele musculare. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt scăzute, creierul nu este capabil să transmită aceste semnale la fel de eficient decât în mod normal, rezultând contracții mai lungi, cum ar fi crampele musculare.
3. Probleme digestive
Problemele digestive pot apărea din diverse cauze, dintre care, una poate fi deficitul de potasiu. La fel ca și în cazul anterior, potasiul ajută la transmiterea semnalelor de la creier către mușchii netezi ai sistemul digestiv. Aceste semnale stimulează contracțiile care ajută tractul gastrointestinal să deplaseze alimentele înainte, astfel încât să poată fi digerate. Când nivelurile de potasiu din sânge sunt scăzute, creierul nu este capabil să transmită semnalele la fel de eficient. Astfel, contracțiile sistemului digestiv devin mai slabe și în consecință se încetinește mișcarea alimentelor prin tract, ceea ce va cauza probleme digestive (balonare și constipație).
4. Palpitații
Deseori a-ți observat că inima își poate accelera ritmul și forța de contracție. Acest fapt este de obicei asociat cu stres sau cu anxietate. Cu toate acestea, un ritm cardiac rapid poate fi, de asemenea, un semn al deficitului de potasiu. Acest lucru se datorează faptului că potasiul pătrunde în celulele inimii și ajută la reglarea ritmului acesteia. Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot modifica ritmul, ducând la palpitații ale inimii.
5. Dureri musculare și rigiditate
Durerea musculară și rigiditatea mușchilor, pot fi, de asemenea, un semn al unei deficiențe severe de potasiu. Aceste simptome pot indica o degradare rapidă a mușchilor, cunoscută și sub numele de rabdomioliză. Nivelurile de potasiu din sânge ajută la reglarea fluxului sanguin către mușchi. Când aceste niveluri sunt foarte scăzute, vasele de sânge își micșorează nivelul astfel restricționând fluxul de sânge către mușchi. Aceast lucru înseamnă că celulele musculare primesc mai puțin oxigen, ceea ce poate duce la rabdomioliză, care este însoțită de simptome precum rigiditate musculară și durere.
6. Furnicături și amorțeli
Persoanele cu deficit de potasiu pot prezenta furnicături și amorțeală constantă a membrelor. Aceasta se numește parestezie și apare de obicei în mâini, brațe și picioare. Potasiul este important pentru funcționarea sănătoasă a nervilor. Nivelurile scăzute din sânge pot atenua semnalele nervoase, ducând la furnicături și amorțeală. În timp ce aceste simptome sunt uneori inofensive, furnicăturile persistente și amorțeala pot fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente. Dacă aveți parestezii persistente, cel mai bine este să vă consultați medicul dumneavoastră.
7. Probleme de respirație
Deficiența severă de potasiu poate provoca dificultăți de respirație. Acest lucru se datorează faptului că potasiul ajută la transmiterea semnalelor care stimulează mușchii respiratori să se contracte, făcând posibilă respirația. Când nivelurile sale din sânge sunt foarte scăzute, respirația ar putea fi compromisă ducând la insuficiență respiratorie.
În plus, nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot provoca dificultăți de respirație din cauza bătăilor anormale ale inimii. Aceasta înseamnă că mai puțin sânge este pompat de la inimă către restul corpului. Sângele furnizează oxigen organismului, astfel încât modificările fluxului sanguin pot cauza dificultăți de respirație. De asemenea, o deficiență severă de potasiu poate duce la stop cardio-respirator, și în consecință, la moarte.
Autor – Siluan Stegărescu
Sursă – mentoday.ru