Administrarea corecta a solutiilor in cavitatea nazala

solutiile nazaleAfectiunile sinusurilor, alergiile cronice, adenoiditele va pot lasa, la propriu fara respiratie. Pentru a respira din nou liber, foarte multi oameni apeleaza la administrarea intranasala a substantelor medicamentoase.

Am creat obisnuinta sa pulverizam in nas solutiile in felul urmator: am pulverizat/ picurat in nas solutiile nazale, inspir adinc si “e bine”, am simtit ca medicamentul a ajuns in faringe, inseamna ca efectul este.

NU E CORECT!!! Dupa o astfel de procedura, numai 20% din medicament ramine in cavitatea nasala, iar restul, 80% a plecat in stomac (ceea ce poate duce chiar la acutizarea gastritelor, in cazul pulverizarii “pe stomacul gol”).

Va puneti intrebarea:”Dar cum e corect?”.

Intii de toate, vreau sa enumeram substantele, care se administreaza pe cale nasala:

  • Solutiile saline ( sol.NaCl 0,9%, solutii pe baza de apa de mare, care la rindul sau sunt izotonice, adica concentratia de sare din ele este echivalenta concentratiei de sare din plasma sangvina si hipertonice- concentratia sarii este mai mare). De obicei, se folosesc pentru lavajul zilnic al cavitatii nasale, sau pregatirea pituitarei (mucoasei nasale) pentru administrarea medicamentului propriu zis.
  • Decongestionantele nasale sunt solutii, care spasmeaza vasele sangvine ale cornetelor nasale si asigura o aerare buna a cavitatii nasale. Se folosesc in IRVA, rinosinusite acute. NU SE ADMINISTREAZA MAI MULT DE 5-7 ZILE, FIINDCA PRODUC DEPENDENTA!!!
  • Sol. Picaturi Compuse reprezinta un “koktayl” de medicamente ce actioneaza asupra pituitarei prin efect antiinflamator, antiseptic, decongestionant si antihistaminic. Se administreaza, mai frecvent, la copii in adenoidite si rinosinusite acute.
  • Spray pe baza de hormoni topici. Au efect antiinflamator local bun si se utilizeaza in rinitele si rinosinusitele alergice. Nu actioneaza la nivel de organism general.

Administrarea solutiile saline

Sol.NaCl 0,9% se administreaza in felul urmator: Se ia o seringa STERILA de 5-10 ml (la copii se foloseste seringa de 5ml), se aspira solutia, preventiv, incalzita (intr-o cana cu apa calda) si se inlatura acul. Asezati-va deasupra chiuvetei, lasati capul pe o parte si introduceti virful seringii in nara de sus, dupa care apasati usor pe piston, pentru ca solutia sa poata iesi pe cealalta nara. Repetati acelasi procedeu si pentru cealalta nara. Irigatiile se fac pana cand apa care se elimina este curata. La sfarsit, puteti face gargara cu apa.

Sprayurile saline se administreaza fiind in pozitie semiinclinata, deasupra chivetei. Pulverizatorul se va indrepta in sus si spre linia mediana  a nasului, mai degraba decat in jos pentru ca medicamentul sa se duca inspre spatele cavitatii nazale, nu in gat. Doua pulverizari intr-o nara si doua in cealalta, clamam repede nasul cu degetele, pentru a evita scurgerea solutiei in exterior, respiram pe gura, si, peste 2 minute suflam bine nasul, intii o nara si apoi cealalta.

Administrarea decongestionantelor nasale:

  • pacientul trebuie pozitionat culcat cu capul usor inclinat spre zona afectata;
  • se fixeaza o nara ridicand-o usor si asezand picuratorul exact la orificiul de intrare. Picuratorul se va indrepta in sus si spre linia mediana  a nasului, mai degraba decat in jos pentru ca medicamentul sa se duca inspre spatele cavitatii nazale nu in gat;
  • se introduce apoi picuratorul aproximativ 1 cm in nara fara a o atinge si, cu miina contralaterala narei, se administreaza doza prescrisa de medicament;
  • pentru a evita ca medicamentul sa curga afara din nara, se indica pacientului sa-si mentina pozitia inca 5 minute de la administrare si sa respire pe gura, permitand astfel medicamentului sa efectueze constrictia mucoasei si sa diminueze congestia nazala;
  • se va sterge cu o compresa curata excesul de medicament de pe fata pacientului, daca este cazul
  • se va spala picuratorul cu apa calda si va fii lasat sa se usuce, fiind indicat sa se foloseasca doar la acelasi pacient.

Picaturile Compuse

Picaturile Compuse se administreaza dupa lavajul cavitaii nasale cu solutii saline. Tehnica, include in sine, pozitionarea pacientului in plan orizontal, decubit dorsal(pe spate), cu capul la nivel mai jos de nivelul trunchiului (in hiperextensie), astfel incit in rinofaringe se formeaza o nisa pentru acumularea medicamentelor administrate. Se picura doza prescrisa de medicament in ambele nari, se respira pe gura. Pozitia se mentine timp de 5 min. Nu se inghite nimic. Dupa, pacientul poate expectora in tavita, daca medicamentul a ajuns in gura sau gat.

Administrarea sprayurile pe baza de hormoni

Sprayurile pe baza de hormoni topici au aceeasi tehnica de administrare ca si decongestionantele nasale.

Administrati corect solutiile pe cale nasala, pentru un tratament calitativ si reducerea efectelor adverse.

Sanatate!