Alexandru Sandul. SCR

Александр Сандул
Alexandru Sandul
Directorul Clinicii ORL al Spitalului Clinic Republican, doctor habilitat
profesor

„Dr. Sandul” este o expresie familiară pentru pacienții de diferite generații. Pentru că „Dr. Sandul” nu e o singură persoană, ci o de medici din Moldova.
Fondatorul dinastiei e Mihail G. Sandul. A activat la Catedra de ORL și era professor universitar care şi opera. Fiul – Alexandru Sandul a mers pe urmele tatălui său și s-a dedicat nobilei profesii de medic. Doctor în științe medicale, profesor, a început ca medic rezident în departamentul ORL, ajungând șef al clinicii la SCR. Fiul acestuia, Genadie, e otorinolaringolog în generația a treia, lucrează și el aici.

D-le Alexandru, care e profilul clinicii Dvs? Vorbiţi-ne despre principalele direcții ale activității pe care o desfăşuraţi.

În Clinica noastră din incinta Spitalului Clinic Republican se tratează aproape toate patologiile urechii, gâtului și nasului. Am concentrat aici cele mai avansate tehnologii și metode de tratament chirurgical.

Cu câțiva ani în urmă, la SCR cu sprijinul financiar de la băncile din Europa și Japonia, a fost deschisă o nouă unitate chirurgicală. Aici este cel mai modern echipament: microscoape noi, tehnică laser, bisturiuri cu argon-plasmă, instrumente cu ultrasunete ş.a. Pe scurt, scopul e de a îmbunătăți calitatea asistenței medicale chirurgicale pentru pacienții cu afecțiuni ale gâtului, urechilor și nasului.
Medicii de înaltă calificare operează cu succes sub microscop pacienții cu patologie purulentă și nepurulentă a urechii medii. Pentru prima dată în republică, au fost efectuate operații de implantare cohleară pentru copiii care suferă de surditate congenitală. Cu ajutorul laserului și opticii se efectuează intervenţii pentru eliminarea sforăitului și a îmbunătăți respirația nazală. Pacienților cu polipi ai nasului și sinusurile paranazale, precum și cu chisturi ale sinusurilor maxilare, li se efectuează cu succes operații endoscopice, folosind ecranul unui monitor mare.

Microchirurgia cu laser este, de asemenea, utilizată pentru boli ale laringelui. Pacienții cu dificultăți de respirație nazală sunt examinați cu ajutorul unui rinomanometru unic. Practicăm cu succes rinoplastia la deformarea nasului extern, otoplastie.

Spuneți-ne mai multe despre rinoplastie.

РинопластикаAcestea sunt operații foarte complexe. Mulți medici le fac, dar a opera nasul extern, fără a avea suficientă experiență, e riscant. În opinia mea, doar un otorinolaringolog trebuie să se ocupe de rinoplastie. El cunoaște mai bine anatomia clinică a nasului interior, starea septului nazal. O bună cunoaștere a structurilor anatomice permite obținerea rezultatelor pozitive şi în perioada postoperatorie.

Dar, uneori, pacienții, ajungând la medicul care nu e specializat în acest domeniu, pot avea mai apoi anumite probleme.
În clinica noastră efectuăm concomitent toate etapele operației ce ţin de funcționare și estetic. Adesea pentru a îmbunătăți respirația nazală la noi vin pacienții care au suportat rinoplastie în alte clinici.
Din păcate, se adresează şi pacienții, care se plâng de modificările formei nasului după intervențiile chirurgicale ale septului nazal.

Care sunt cele mai rare și grave cazuri din practica Dvs tratate cu succes?

Intervenţiile repetate sunt întotdeauna dificile, deoarece procesele cicatriciale-adezive sunt sub piele iar tabloul anatomic normal al cartilajului nasului este deranjat, şi uneori este necesar să se corecteze erorile chirurgului anterior. În cazurile în care cadrul nasului este înlăturat excesiv, el își modifică forma sub propria sa greutate – iar acest lucru duce la schimbări estetice neplăcute sub forma unui vârf coborât al nasului, retragerea spatelui acestuia sau apariția unei cocoașe a nasului extern.

Pentru a elimina aceste deformări postoperatorii e necesar de întărit cadrului osos-cartilaj. Deci, sunt necesare transplanturi. În unele clinici în acest scop se folosesc materiale polimerice (din plastic). Cu toate acestea, ele sunt adesea respinse.

În clinica noastră, materialul pentru transplant îl luăm din cartilajul auriculei sau cartilajului costal al pacientului, adică materialul propriu, care supraviețuiește perfect în cavitatea nazală și nu este respins.

Sfătuiţi unii pacienți să renunţe la operaţie, dacă vă dați seama că nu e o necesitate ci doar un capriciu al lor?

Александр СандулDa, uneori vin pacienți care vor să-şi schimbe forma nasului ca să semene cu actori celebri, prezentând fotografiile acestora. Majoritatea rinologilor se conduc de o regulă: acestor pacienți li se refuză intervenția chirurgicală. Deoarece oricât de mult nu s-ar strădui chirurgul, nu reuşeşte să facă o copie exactă a persoanei de pe fotografie.
În orice caz, pacientul nu obține rezultatul dorit și va fi nefericit. Prin urmare, un medic bun ar trebui să cunoască starea mentală a pacientului, pentru ca mai târziu să nu apară neînțelegeri.

Odată s-a adresat un pacient, care dorea să fie mai frumos. I-am spus la figurat: „Vei fi ca Alain Delon!” Am spus și am uitat. Însă pacientul m-a urmărit încă mult timp cu o poză de a lui Alain Delon și încerca să găsească asemănări.

Mulți pacienți, în special fetele, își doresc un nas micuţ, frumos. Dar nasul ar trebui să fie în armonie cu alte trăsături faciale. Pentru trăsăturile unei feţe mari, un nas mic nu se potrivește. Unii își doresc un nas cu o adâncitură, alții – înălțat sau – foarte subțire și îngust. În clinica noastră se realizează un design computerizat minuțios. Pe ecran afișăm o versiune aproximativă a nasului pe care şi-l doreşte pacientul.
Dar rezultatul nu se întâmplă imediat după îndepărtarea ghipsului. Poate trece un an sau chiar doi. Prin urmare, medicul înainte de operație trebuie să ducă în mod repetat discuţii cu pacientul și să-l avertizeze cu privire la toate complicațiile posibile.

Se întâmplă ca peste un timp fostul pacient să vă spună: „Mulțumesc, acum viața mea s-a schimbat în bine”?

Sunt asemenea cazuri. Într-adevăr, pentru mulți viața se schimbă în bine. Există însă o altă categorie de oameni, care asociază nevoia de operații estetice cu faptul că nu se încadrează în colectivul de muncă, nici în viața personală nu le merge, datorită faptului că nasul lor, de exemplu, are o cocoașă. Cu toate acestea, eliminarea unui defect al nasului nu adaugă la fericirea lor în viață și nu le rezolvă problemele. Pentru a fi fericit, e nevoie de calități personale.

Duceţi contul câtor oameni le-aţi ajutat?

ЛОРOperez de la sfârșitul anilor 80. În acest timp am operat câteva mii de persoane. Acum condițiile s-au schimbat, datorită noilor tehnologii și a unui diagnostic mai performant, intervenţiile sunt efectuate mai competent, abordarea este mai rafinată. Dar principiile umanismului, decenței și responsabilității rămân la fel de importante.

Cum se efectuează otoplastia?

Otoplastia este o modificare chirurgicală a formei auriculelor. Prea mulți oameni au complexe că sunt căplăugi . Astfel de operații se fac pentru a exclude disconfortul psihologic. Dar sunt efectuate și operații reconstructive legate de leziunile auriculelor – consecinţă a unei traume. Operația se efectuează cu anestezie.

În orice caz, indiferent dacă corectăm defectele la nivelul urechilor sau al nasului, noi lucrăm fără dreptul de a greși. La urma urmei, nu e o liposucție, al cărei rezultat nefericit poate fi ascuns sub haine – ci este o intervenţie pe față şi totul este la vedere. Prin urmare, fără exagerare, mult depinde de profesionalismul și responsabilitatea noastră.

Sforăitul poate fi înlăturat prin operaţie?

Sforăitul este o boală gravă, care poate fi asociat atât cu sistemul nervos central, cu patologia plămânilor, cu modificări cardiovasculare, obezitate precum și patologia organelor ORL (dificultate în respirația nazală din cauza unui sept curbat, polipi nazali, rinită cronică hipertrofică, precum și slăbiciunea musculară a palatului moale, o creștere a limbii mici a palatului moale, hipertrofia amigdalelor linguale).

Este imposibilă vindecarea sforăitului, dacă pacientul nu respiră prin nas sau dacă are modificări ale faringelui, precum și obezitate. Este necesară o abordare cuprinzătoare pentru a elimina această problemă, în soluția căreia folosim pe larg fasciculul laser.

Александр Сандул

Anestezia

O serie de operații ORL sunt efectuate sub anestezie locală, dar combinația de anestezie locală cu sedare intravenoasă continuă sunt utilizate adesea. În timpul oricărei anestezii, anestezistul monitorizează funcțiile vitale ale pacientului. Graţie unei anestezii locale sau generale corecte, operația e complet nedureroasă.

Rinoplastia

Operațiile de rinoplastie trebuie se efectuează sub anestezie generală în clinici bine dotate cu echipamente de înaltă calitate. Rinoplastia de succes pe lângă un anestezist cu experiență necesită şi un examen micro-rinoscopic adecvat (înainte și în timpul operației), controlul rinomanometric și, desigur, chirurgi competenți, experementaţi.

Rinoseptoplastica

Profesorul A. Sandul efectuează cu succes rinoseptoplastica deschisă din anul 1988 fiind adeptul implementării simultane a etapelor funcționale și estetice atunci când sunt indicații pentru rinoseptoplastie.

Două metode

Chirurgul, alegând între metodele rinoplastiei deschise și închise, porneşte de la problemele pacientului și combină adesea ambele metode. Rinoplastia deschisă oferă mai multe manevre, dar şi cea închisă are avantajele sale.