Angela Tomuz psiholog clinician clinicii TerraMed, categorie superioara, master NLP. Servicii de consiliere si evaluare psihologica pentru copii, parinti, adulti si adolescentului.
Evaluarea cognitiva: inteligenta, memoria, atentia, aptitudini verbale. Evaluarea comportamentala si afectiva. Evaluarea tabloului clinic focalizat pe cele mai importante componente ale acestuia: probleme de stress, stari depresive, anxietate, fobii, conflicte interpersonale, dificienta relationarii sociale etc. Interventii pentru rezolvarea/ ameliorarea problemelor psihologice subclinice (ex.probleme de relationare interpersonala, dificultati de luare a unor decizii, forme usoare de depresii, anxietate etc.)
Luind in consideratie ca traim intro perioada de tranzitie – stress, incertitudini, multe intrebari, probleme la tot pasul, nu este de mirare ca din cand in cand simti ca pierzi controlul, ca esti coplesit de probleme si ca pur si simplu nu mai poti face fata vietii de zi cu zi. Aici poti vorbi despre problemele care te framinta, vei fi ascultat si vei primi ajutorul de care ai nevoie. Nu o sa gasesti „reteta succesului” dar cu siguranta te vei cunoaste mai bine, vei identifica aspectele care te deranjaza si iti vei imbunatati relatiile cu cei din jurul tau.
O problema emotionala este cu atat mai serioasa cu cat ne perturba mai mult capacitatea de a munci, de a invata, de a functiona bine in cadru unor relatii. Cu cat perturbarea functionarii noastre se intinde pe o perioada mai indelungata si cu cat aceasta perturbare este mai serioasa, cu atat problema emotionala este mai grava.
In mod firesc, toti oamenii au parte de stres. Stresul care se mentine pe o perioada lunga de timp se numeste distress.
Semnele cele mai frecvente de distress la copil:
- Copii fie isi inhiba, fie exagereaza in exprimarea anumitor sentimente si trairi;
- Apar schimbari in comportamentul lor, apar comportamente noi, inadecvate, dificile, neplacute, inacceptabile;
- Inbolnaviri si accidentari frecvente aparent inexplicabile;
- Schimbari in personalitatea copilului;
- Scaderea capacitatii de invata;
- Scaderea interesului pentru prieteni si joaca, jocuri repetitive, obsesive, joaca de unul singur;
- Tulburari de somn;
- Ticuri, balbism;
- Regresii-revenirea la comportamente anterioare etapei de varsta la care se afla copilul ( ca de ex. supt, gangureala, refuzul de a folosi toaleta la copilul de 3-4 ani care a invatat deja sa o foloseasca).
Emotiile copilului
Un copil sanatos din punct de vedere emotional este capabil sa-si exprime in mod adecvat emotiile de baza ( iubirea, frica, mania, vinovatia, bucuria, tristetea,supararea). Un copil sanatos emotional manifesta astfel de emotii in „dozaje” sensibil egale si le poate comunica celor din jur.
De exemplu, daca un copil se enerviaza, el va vocifera, se va descarca emotional, apoi ii va trece. Daca este trist, va plange, va accepta sa fie aliat, apoi ii va trece. Daca ii este teama, se va plange la acest lucru, va primi asigurare si suport si isi va recapata increderea in sine.