Serghei Suhan: Private interview

Сергей Сухан
Serghei Suhan
medicul-șef Denta Vita

Stomatolog – este o profesie la care puțini visează din copilarie. De obicei, în copilărie, oamenii doresc să devină astronauți, călători, după care cresc și devin contabili, profesori, sau oricine altcineva.

Și nu este nimic greșit în asta, important e să fii la locul potrivit și job-ul să-ți aducă bucurie, fiind una dintre cele mai importante componente ale fericirii.

Despre cum e să transformi visele din copilărie în realitate, cum să-ți construiești algoritmul vieții, astfel încât să fie loc pentru fericire și despre planuri de viitor – într-un interviu cu directorul și medicul-șef al clinicii stomatologice Denta Vita Serghei Suhan.

Serghei, voi începe cu întrebarea, care, de obicei, o adresez la sfârșitul interviului: „Sunteți un om fericit?“

Da, desigur, sunt un om fericit: am o profesie la care am visat încă din copilărie, un job iubit, o soție frumoasă – Maria și două fiice minunate – Iana și Liza. Nu vreau să mă aprofundez în filozofie și să caut sensul mai adânc al cuvântului „fericire“, dar am o definiție clară: Fericirea este atunci când dimineața dorești să mergi la lucru și seara – acasă.

Ați visat în copilărie să fiți stomatolog?! Asta în timp ce pentru fiecare copil vizita la dentist este o adevărată catastrofă la nivel global?!

Anume din această cauză… Fiind copil am suferit destul de mult din cauza dinților, dar și a medicilor stomatologi. De atunci am început să mă întreb: este oare posibil ca toată lupta împotriva problemelor dentare să treacă într-un mod mai lejer? După ce am absolvit școala am mers la colegiul de medicină, unde am învățat de tehnician dentar. Am făcut armata, am mers la Universitatea de Medicină, am absolvit-o, după care am deschis prima mea clinică, pentru că, doar în clinica personală îți poți realiza planurile.

În ciuda faptului că, în sfera dumneavoastră de activitate e o concurența mare, clinica Denta Vita se bucură de popularitate. Cum credeți, de ce?

Probabil, acest lucru se datorează faptului că, făcând primul pas în clinica noastră, pacientul întelege și simte că, aici problema lui va fi tratată cu grijă și atenție. În opinia mea, într-o clinică trebuie să existe experți din toate domeniile stomatologiei, pentru ca problema pacientului să fie tratată în complexitate. Acest fapt este important pentru luarea deciziei corecte.

Prin urmare, în echipa noastră se regăsesc mai multe specialități: medici, chirurg-implantolog, ortodont, ortoped, pediatru, logoped, ne mai vorbind de faptul că avem propriul nostru laborator și, desigur, diagnosticarea computerizată 3D. Încercăm să facem totul pentru a asigura pacienților confort din primele minute ale vizitei în clinica noastră: avem trei oameni la registratură, care întâmpină pacienții, creează carnete medicale, apelează și reamintesc de următoarea vizită, mențin legătura dintre pacient și medicul său. Desigur, toate astea prezintă anumite cheltuieli, dar ele creează confortul și nivelul înalt al serviciilor.

La noi, sterilizarea instrumentelor nu este efectuată de un asistent, care întotdeauna aleargă dintr-un cabinet în altul după un instrument, ba chiar avem doi angajați cu studii superioare care fac acest lucru.

Probabil, nu doar asta atrage pacienții noștri. Denta Vita este o afacere de familie, deoarece soția mea e, la fel, un stomatolog – mai exact, ortodont. Avem specialități diferite, dar lucrăm într-o echipă, iar acest lucru, cred, e foarte productiv, căci clinica este o a doua casă pentru noi, și atitudinea față de ea este familială.

Fericirea – este atunci când dimineața dorești să mergi la lucru și seara – acasă.

Aceasta este a treia clinică din viața mea: la început, am închiriat o cameră de 25 de metri pătrați, apoi am deschis o clinică de 60 de metri pătrați. Într-un final, am decis că, pentru a presta servicii de calitate, totul trebuie să fie gândit astfel, încât acestea să fie furnizate într-un tot întreg – ceea ce ne poate oferi doar o clinică mare, pe care, prin urmare, am deschis-o în această clădire în 2011.

Clinica dumneavoastră arată armonios în zona clădirilor istorice din Chișinău. Cum ați reușit să faceți acest luru?

Clădirea, pe care am achiziționat-o, se află în centrul istoric al Chișinăului. În ​​procesul de amenajare a clinicii am restaurat fațada, încercând să păstrăm autenticitatea. Am restabilit fațada care a fost construită în urmă cu 130 de ani. Sunt mândru că am făcut-o.

Fațada nu creează aparențe greșite – în interiorul clinicii e la fel de frumos și confortabil.

Este important să creezi un mediu prielnic în clinică. Desigur, e necesar ca totul să fie frumos, confortabil, așa încât nimic să nu sperie pacienții. Cu toate acestea, în timpul creării clinicii design-ului neobișnuit îmi crea o stare de frică, pacienții ar putea să creadă că și prețurile pentru servicii sunt prea mari. Dar, de fapt, avem prețuri accesibile.

Desigur, există o listă de prețuri prestabilită, noi nu apreciem persoana după aspectul exterior, dar în același timp, încercăm să avem o abordare umană față de fiecare pacient. În orice caz, oferim servicii de calitate, care includ nu doar activitatea stomatologilor, dar și grija față de igienă, care este oferită de toată echipa clinicii și de echipamentul tehnic. Această grijă nu o veți putea vedea cu ochiul liber. Și despre asta aș dori să povestesc, pentru ca pacienții să știe că nu plătesc pentru design-ul și frumusețea salonului, dar pentru lucruri mai importante.

Ce aveți în vedere?

Confortul este plăcut, dar cel mai important lucru este partea care nu se vede. Este vorba despre echipamentul tehnic, care trebuie să fie la un nivel înalt. Deoarece este a treia mea clinică, încă de la faza de proiectare, am încercat să prevăd toate sistemele moderne de comunicații: dotarea fiecărui loc de lucru cu aer steril și apă filtrată, aspirator, o rețea de calculatoare; ventilație; aer condiționat și încălzire. Toate acestea nu sunt vizibile pentru pacient, pentru că sunt virtuți ascunse car dau rezultate de înaltă calitate ale activității clinicii.

Să luăm, de exemplu, un compresor. Compresorul este inima clinicii, deoarece toate lucrările depind de calitatea aerului care circulă în locurile noastre de muncă. Noi utilizăm doar compresoare fără ulei, de înaltă calitate și tehnologie, cu uscătoare de aer, adică aerul vine atât de steril, încât am putea usca și o rană deschisă. Este o tehnologie foarte costisitoare, de care suntem mândri – un compresor german Kaeser.

Un alt moment – fotoliile: acestea trebuie să fie nu doar frumoase ci și confortabile, să asigure un nivel înalt de igienă.

Pacienții achită bani nu pentru design-ul și frumusețea salonului, dar pentru lucruri mai importante.

Asta ce ar însemna?

Fotoliul – este locul de muncă al stomatologului, și el trebuie să aibă sisteme de protecție împotriva infecției, care se poate răspândi de la un pacient la altul. Pentru asigurarea igienei, avem fotolii speciale, avantajul lor este în faptul că sunt proiectate din punct de vedere tehnic, astfel încât prezintă un sistem sanitar „autoreglabil“.

Aceste fotolii sunt destul de costisitoare, dar nu prezintă un lux, ci o necesitate. Da, desigur, schimbăm vârfurile ustensilelor, sterilizăm instrumentele care intră în contact direct cu pacientul. În plus, fotoliile sunt echipate cu sisteme de aspirare care direcționează aerul în afara încăperii – acest lucru a fost gândit încă în faza de proiectare. Astfel, prevenim mirosurile și prezența infecției în clinică, deoarece în timpul procedurilor în jurul pacientului, în raza de doi metri, se formează un nor contagios, nici nu vă puteți imagina! Sunt sute de colonii de microorganisme în aer!

Așa că, sterilitatea este foarte importantă, de aceea este una dintre mândriile noastre – sistemul de purificare a aerului în cabinetul stomatologic: vă punem la dispoziție un schimb de aer total în clinică, de 3 ori timp de o oră. Acesta a fost un capriciu de al meu, să-i spunem așa, încă de la început. Sunt bucuros că, în clinica noastră nu veți simți mirosul „dinților“ arși și al substanțelor chimice.

Având în vedere atitudinea dumneavoastră față de job, am putea spune că, pas cu pas, realizați visul copilăriei, ca vizita la dentist să nu fie o aventură teribilă, ci o întâlnire plăcută și așteptată?

Da, ne străduim să investim bani în dezvoltare, iar când văd rezultatele acestor investiții, în suflet mă simt confortabil, înseamnă că – fac totul corect. Clinica noastră este dotată cu niște calculatoare performante, prin intermediul cărora, putem studia imagistica chiar la fața locului și putem lua decizii corecte, deoarece o tomografie cu fascicul conic, cu o iradiere mai mică, furnizează informații de o veridicitate de 100% (o imaginea completă) anume în zona de dentiție a corpului – a stomatologiei și chiar în identificarea bolilor sinusurilor maxilare (ORL).

Ce altceva ați dori să dezvoltați în Denta Vita?

La începutul anului 2015, în clinica noastră, pentru prima dată în Moldova, ortodontul Maria Nikolayevna Suhana a aplicat tehnica linguala germană WIN. În această etapă de tratament avem rezultate excelente și ne propunem să continuăm să utilizăm aceste aparate dentare invizibile, high-tech. Dar despre acestea și alte inovații, vom povesti un pic mai târziu.