Mai multe dovezi sugerează că animalele de companie sunt benefice pentru sănătatea mintală
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Mai multe dovezi sugerează că animalele de companie sunt benefice pentru sănătatea mintală

Proprietarii animalelor de companie, știu de mult, sau mai degrabă, au simțit că petrecerea timpului cu însoțitorul lor drag scade stresul și îmbunătățește starea de spirit.

O recenzie extinsă a inclus câteva mărturii ale unor persoane care suferă de afecțiuni mintale și care s-au împărtășit cu experiențele confortului emoțional și beneficiile psihologice pe care le-au adus animalele de companie din viața lor.

De fapt, review-ul a concluzionat faptul că, per general, animalele de companie ar trebui să facă parte din planurile de îngrijire și tratament ale pacienților datorită contribuției lor valoroase la sănătatea mintală și bunăstarea proprietarilor.

Momentan, tot mai multe cercetări sporesc credibilitatea științifică a acestor afirmații. Cercetătorii Patricia Pendry, profesor asociat la Departamentul de Dezvoltare Umană de la Universitatea de Stat din Washington din Pullman și Jaymie L. Vandagriff, și-au propus să examineze efectul animalelor de companie asupra stării mintale a studenților.

Animalele de companie scad nivelul de cortizol

Oamenii de știință au recrutat 249 de studenți și i-au împărțit în patru grupuri. Într-un grup, oamenii au avut drept sarcină să petreacă timpul liber cu pisici și câini într-un interval de 10 minute, mângâindu-se și jucându-se cu acestea.

Un alt grup a observat alți oameni interacționând cu animalele în timp ce acestea își așteptau rândul. Al treilea grup, a urmărit o prezentare a animalelor. Ultimul grup pur și simplu și a așteptat în tăcere.

PePendry și Vandagriff au colectat, de asemenea, mostre din saliva participanților și le-au testat nivelurile de cortizol atât dimineața, cât și după teste. Astfel, analizele statistice, au arătat că studenții care au interacționat cu animalele de companie, au avut niveluri semnificativ mai scăzute de cortizol după timpul petrecut alături de acestea. Efectele au apărut indiferent dacă nivelurile inițiale de cortizol ale participanților.

„Studenții studiului, care au interacționat cu pisicile și câinii noștri, au beneficiat de o reducere semnificativă a cortizolului, un hormon major al stresului”, raportează coautorul studiului Pendry.

Ea adaugă: „Din spusele studenților, am aflat că le este pe plac să interacționeze cu animalele de companie și că acestea îi ajută să experimenteze mai multe emoții pozitive.”

„Ceea ce am vrut să aflăm, a fost dacă această expunere îi va ajuta pe studenți să-și reducă stresul. Și a făcut-o, ceea ce este incitant, deoarece reducerea hormonilor de stres poate avea, în timp, beneficii semnificative pentru sănătatea fizică și mentală.”

„Doar 10 minute de joc, pot avea un impact semnificativ pentru sănătatea proprietarilor de animale de companie”

Sursa: MedicalNewsToday

Sanatate
Sanatate

Revista Sanatate


Contacte:
Telefon: 068 585 053; 068 199 951
Adresa: str. V. Pârcălab, 30/1, Chișinău