Să fie clar de la bun început: stabilirea în mod cert care este starea structurală a spermatozoizilor și care este activitatea acestora, este posibilă doar cu ajutorul unei spermograme.
Însă, există și unele semne care sugerează cu o oarecare certitudine abilitățile dumneavoastră de reproducere și vă indică că nu aveți motive de îngrijorare.
Atenţie! Articolul are un scop informativ și nu poate fi utilizat pentru a stabili un diagnostic sau pentru a prescrie un tratament corespunzător. În cazul în care aveți dubii referitor la capacitatea dumneavoastră de a lăsa urmași, consultați un medic!
Aveți talia mai mică de 90 cm
Cu cât talia este mai mică în circumferință, cu atât sunteți mai sănătos: țesutul adipos în exces, este periculos pentru sănătatea per general, însă afectează și fertilitatea bărbaților. Așadar, cercetătorii din Țările de Jos au descoperit o relație directă între mărimea taliei și calitatea spermei: bărbații a căror circumferință a taliei nu depășește 90 cm, se pot lăuda cu un număr mare de spermatozoizi activi.
Consumați peștele
Atunci când vă planificați următoarea masă, optați pentru pește și cel mai important, eliminați carnea procesată din alimentație. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că bărbații care mâncau în mod regulat fast-food, slănină, cârnați și alte cărnuri procesate au avut mult mai puțini spermatozoizi activi decât ar trebui pentru vârsta lor. Consumul de pește, dimpotrivă, a fost asociat cu sporirea concentrației de spermatozoizi în lichidul seminal cu până la 65%!
Mergeți regulat la sală
15 sau mai multe ore pe săptămână de exerciții fizice moderate până la intense, sporește numărul de spermatozoizi cu 73% mai mult, în comparație cu bărbații ce nu se antrenează. Cel puțin, așa susțin cercetătorii de la Harvard. Motivul nu ar fi atât scăderea în greutate, ci o creștere a antioxidanților endogeni, sportul având și un efect benefic asupra cantității acestora.
Nu aveți voce aspră
Cu cât vocea este mai scăzută, cu atât calitatea spermei este mai mică. Au ajuns la o astfel de concluzie paradoxală, experții de la Universitatea din Australia de Vest. Totul ține de testosteron: concentrația lui are un efect pozitiv asupra „masculinității” vocii, însă, din păcate, cantitatea excesivă de testosteron, poate suprima producția de spermatozoizi.
Autor – Siluan Stegărescu
Sursă – mhealth.com